Disebabkan Adik Bradik Balik Sekaligus, 9 Keluarga Berkhemah Dalam Rumah Mak Ayah Di Kampung

SUDAH menjadi kelaziman setiap kali hari raya ataupun kenduri kendara, rumah ibu bapa di kampung pasti penuh dengan anak-anak dan cucu cicit.

Apabila sesekali berkumpul ramai-ramai, sudah pasti timbulnya masalah kekurangan bilik tidur.

Mungkin bagi sesetengah keluarga, mereka lebih gemar menyewa hotel atau homestay bagi mengelakkan ‘kesesakan’ di dalam rumah, namun ada juga yang lebih gemar berkumpul beramai-ramai dan ‘tidur lambak’.

Melalui perkongsian di media sosial, keluarga pemuda ini pula tampil dengan idea kreatif iaitu memasang khemah di dalam rumah!

Menurut Muhammad Fakrul Radzi Badaruddin, idea itu disuarakan bapanya memandangkan bilik tidur di rumah mereka tidak mencukupi untuk menempatkan kesemua ahli keluarga yang pulang meraikan majlis perkahwinan abangnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

” Kami ada sembilan adik beradik di mana lapan daripadanya termasuk saya sudah berkahwin. Kiranya ini kenduri kahwin terakhir dalam keluarga kami. Kalau kenduri memang buat dekat kampung.

” Jadi memandangkan semua adik beradik balik kampung membawa anak isteri masing-masing, sudah tentu ramai dan tak cukup bilik tidur.

Disebabkan Adik Bradik Balik Sekaligus, 9 Keluarga Berkhemah Dalam Rumah Mak Ayah Di Kampung

Keluarga besar Fakrul.

” Jadi ayah yang suarakan idea untuk pasang khemah. Lagipun ruang tamu sangat luas,” kata pemuda berusia 29 tahun ini.

Menurutnya yang senang disapa sebagai Fakrul, terdapat lima buah khemah yang dipasang di dalam rumah ibu bapanya yang terletak di Gerik, Perak.

” Khemah-khemah itu didiami oleh anak-anak saudara dan pasangan yang masih berdua. Budak-budak memang seronoklah sebab boleh berkumpul sesama sepupu sepapat mereka.

” Sebenarnya ia khemah pasang siap… hanya ambil masa sekejap saja untuk pasang dan tanggalkan. Bila waktu siang, kami tanggalkan khemah tu. Hanya pasang waktu malam,” katanya.

Sekadar memuat naik untuk tujuan suka-suka, Fakrul berkata dia sama sekali tidak menyangka perkongsian tersebut meraih perhatian apabila mendapat lebih dari 590,000 jumlah tontonan.

” Ada yang tanya panas ke tak dalam khemah? Kalau nak tahu, kampung kami kalau waktu malam memang sejuk. Tak payah kipas dah.

Disebabkan Adik Bradik Balik Sekaligus, 9 Keluarga Berkhemah Dalam Rumah Mak Ayah Di Kampung

Kawasan rumah Fakrul terletak bersebelahan dengan tasik.

” Tapi dalam komen-komen, ada pula netizen yang bergaduh sesama mereka menegakkan pendapat masing-masing. Ada yang kata lebih baik duduk homestay dan macam-macam lagi. Tak perlu macam itu, kita chill saja. Lain orang, lain caranya. Lagipun sekali sekala je.

” Kanak-kanaklah sangat gembira sebab dapat berkumpul bersama sepupu sepapat dalam satu rumah. Main game, tidur, main dan makan bersama-sama.

” Tapi ramai netizen yang kata perkongsian saya beri idea kepada mereka bila balik kampung nanti kerana boleh mengimbas kenangan dulu-dulu waktu tidur lambak,” katanya lagi.

Sumber: mst4r

Check Also

Beri selipar yang dipakai kepada warga emas berk4ki ay4m tepi jalan… Pemuda ini dapat ‘tabik’ hormat netizen

SEBAGAI umat Islam, kita sememangnya dituntut untuk berbuat baik sesama manusia dan m4khluk lain. Walau …

Leave a Reply

Your email address will not be published.