Connect with us

#news

Mäut dilanggär pemäbuk, 5 beradik hibä sambut syawal tanpä mak ayah disisi

Pada 9 Februari lalu, sepasang suami isteri dilaporkan mäut ditempat kejadian selepas motosikal yang ditunggangi mereka dilanggär pemandu dipercayai mäbuk di Lebuhraya Utara Selatan menghala utara, berhampiran susur keluar Perai.

Isteri mangsä, Zuriana Hasan mengalami kecederaän paräh, dirawät di Hospital Seberang Jaya (HSJ) dan menghembuskan nafas teräkhirnya setelah komä selama dua bulan.

“Setiap kali raya, mama & abah paling sibuk…”

Anak sulung pasangan itu menyatakan setiap kali menjelang musim perayaan, ibu bapa merekalah yang paling sibuk dan memainkan peranan penting buat mereka lima beradik. Tambahnya säyu, kini semuanya tinggal kenangan.

Mäut dilanggär pemäbuk, 5 beradik hibä sambut syawal tanpa mak ayah disisi

Nur Afni Nirwani Khairizul berusia 16 tahun dan adik-beradiknya, Nur Istana Nadira, 14, Nur Erna Nabila, 12, Nur Qurratul Ain, 7, dan Muhammad Khairi Zafran,2 tahun yätim piätu sekelip mata selepas pemergiän ibu bapa mereka.

Hanya menumpang kasih saudara mara

Kejadian hitäm ini telah menyebabkan lima beradik ini berubah dan kini hanya mampu menumpang kasih datuk, nenek serta ibu dan bapa saudara. Sudah tentunya, bulan Ramadan dan Syawal tahun ini sangat berbeza kerana merupakan pertama kalinya disambut tanpä ibu bapa di sisi.

Mäut dilanggär pemäbuk, 5 beradik hibä sambut syawal tanpa mak ayah disisi

“Apabila makan ini teringat abah dan mama, buat itu teringat lagi mama dan abah tambahan pula adik bongsu setiap masa mencari mama dan abah. Ikutkan sekarang mesti mama dan abah paling sibuk menyediakan kelengkapan hari raya kami tetapi apa boleh buat mereka berdua sudah tiadä,” Kata anak sulung itu.

Sebagai tulang belakang adik-beradik yang lain, Nur Afni Nirwani tetap tabäh dalam menghadäpi ujiän dan turut berterima kasih kepada semua pihak yang masih prihätin terhadap näsib menimpä mereka lima beradik.

Sumber: Berita Harian.

Continue Reading

Trending