daulat tuanku

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah telah berkenan menangguhkan Emolumen Diraja kepada Seri Paduka berdua untuk tempoh enam bulan dari Mac hingga Ogos tahun ini.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata Sultan Abdullah dan Tunku Azizah berkenan membuat keputusan tersebut untuk meringankan beban kerajaan dalam menangani pandemik Covid-19.

Beliau menambah bahawa keputusan itu adalah untuk menyahut keputusan Perdana Menteri, menteri dan timbalan menteri untuk menyumbang dua bulan gaji mereka kepada Dana Covid-19.

“Perkenan Seri Paduka Baginda Berdua juga mencerminkan keprihatinan dan keperibadian tinggi Seri Paduka Baginda Berdua terhadap pandemik dan keadaan kewangan negara,” kata Fadil dalam satu kenyataan pada hari ini (31 Mac).

Beliau menambah bahawa Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah dimaklumkan mengenai keputusan Sultan Abdullah.

Pada 26 Mac, Pejabat Perdana Menteri (PMO) berkata Perdana Menteri serta semua menteri dan timbalan menteri akan menyumbang dua bulan gaji mereka kepada Dana Covid-19.

PMO menambah bahawa gaji mereka akan ditolak secara automatik dan disalurkan kepada dana.

“Langkah ini menunjukkan kesungguhan Kerajaan untuk membantu mereka yang terjejas dengan pandemik Covid-19,” kata PMO.

Fadil juga menambah, Seri Paduka Baginda Berdua turut menyatakan penghargaan kepada semua doktor dan petugas kesihatan sempena Hari Doktor Dunia pada hari Isnin (30 Mac).

“Seri Paduka Baginda Berdua juga menyampaikan penghargaan kepada semua doktor, kakitangan perubatan – terutama frontliner – untuk perkhidmatan, dedikasi dan pengorbanan mereka dalam melaksanakan tanggungjawab mereka dalam membendung pandemik.

“Sultan Abdullah juga mengucapkan terima kasih kepada kerajaan, Kementerian Kesihatan dan semua agensi kerajaan yang terlibat selepas mendapat pengiktirafan daripada firma perkhidmatan kewangan antarabangsa yang terkenal,” katanya.

Fadil berkata bahawa Yang di-Pertuan Agong juga berharap agar rakyat akan terus berdoa untuk Malaysia agar sentiasa dilindungi oleh Allah dan untuk mengakhiri pandemik.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."