Lima lelaki did4kwa atas kes pencul1kan seorang ahli perniagaan, Datuk Seri R Arumugam dimana m4yat beliau ditemui di Batu 27, Jalan Rawang Bestari Jaya 27 Jun yang lalu. Lima lelaki tersebut did4kwa di Mahkamah Majistret pada hari ini.

Niat kelima-lima suspek mencul1k ahli perniagaan berumur 55 tahun itu untuk mendapatkan wang tebus4n sebanyak 50 juta Dolar Singapura (RM153 juta). Berikut adalah nama-nama susp3k yang didakwa:

1. Azhari Shahrom Shahril, 56 tahun
2. Mohd Durai Abdullah, 52 tahun
3. Sheikh Ismail Sheikh Hassan, 26 tahun
4. N Vickneswarar, 28 tahun
5. Kasi Nasrul (Warga Bangladesh), 42 tahun

Selain itu, bekas ahli politik, yang merupakan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Kali pada PRU-13 yang lalu, Datuk K Ramachandran turut ditudvh atas kesal4han bersub4hat dalam kes pencul1kan tersebut dengan tujuan yang sama (mendapatkan wang).

Pendakw4an ini dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Hakim Amir Abd Hamid di hadapan Majistret Mohamad Ikhwan Mohd Nasir.

Pada waktu yang sama, Datuk Fadzil Ahmat selaku Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Selangor, menyatakan bahawa Jabatan Peguam Negara (AGC) telah mengeluarkan perintah pend4kwaan keatas enam individu terbabit mengikut Seksyen 3 Akta Cul1k 1961 dan dibaca bersama Seksyen 34 K4nun Keseks4an.

“Enam individu itu antara 11 lelaki ditah4n sebelum ini bagi membantu sias4tan kes sama,” kata Datuk Fadzil Ahmat dalam kenyataanya, pada hari ini.

Menurut sumber media, may4t ahli perniagaan itu sudah pun r3put dan ditemui dalam kawasan belukar di Batu 27, Jalan Rawang Bestari Jaya. Beliau dipercayai sudah dicul1k lebih 18 hari sebelum m4yatnya dijumpai pada 27 Jun lalu.

Mangs4 merupakan seorang pemaju hartanah dan dicul1k ketika sedang berjoging di sebuah taman rekreasi di Jalan Persiaran Perdana, Bandar Sri Damansara, Petaling Jaya, 10 jun yang lalu kira-kira jam 10.30 pagi.

Svspek kemudian menghubungi keluarga m4ngsa dan meminta wang tebus4n berjumlah RM154 juta. Pihak berkuasa mengesahkan tujuan pencul1kan itu berm0tifkan wang dan dipercayai berkait dengan hutang perniagaan.

Setakat ini, pihak berkuasa telah menahan 11 svspek berusia lingkungan 20 hingga 56 tahun berkait dengan k3s ini termasuk d4lang utama.

Sumber: Berita Harian

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."