KUAL LUMPUR: Biarpun sudah lama melupakan kontrov3rsi antara dirinya dan kakak ipar, Siti Nurhidayah Mohd Ali, namun, ada hakikat yang perlu diterima pelawak Ali Puteh atas apa yang berlaku.

Sejak kr1sis membabitkan dakw4an memb0lot harta peninggalan abang, Allahy4rham Abam Bocey tercetus, Ali mengaku hubungan kekeluargaan kedua-dua belah pihak terpvtus.

Malah, Ali mend4kwa, niat bersemuka dan menjernihkan keadaan terbantut apabila semua peluang berkomunikasi termasuk menerusi media sosial dis3kat.

Enggan menyalahkan mana-mana pihak, Ali atau nama sebenar, Syed Ali Mubarak Syed Mohd Rizuan, 31, akur dengan situasi yang berlaku.

Cuma jauh di sudut hati, terbit rasa rindu untuk melihat wajah satu-satunya zuriat yang ditinggalkan arw4h abang, Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang berusia 10 bulan.

“Sejak insiden itu, hubungan kami terpvtus. Malah, kami dis3kat di media sosial oleh seluruh anggota keluarganya.

“Saya faham, selepas apa yang berlaku, situasi menjadi semakin sukar.

“Cuma terk1lan apabila tidak dapat berjumpa anak saudara. Hendak tengok di media sosial mereka tidak boleh sebab sudah dis3kat.

“Mujur bekas pemandu arw4h memuat naik foto atau video Uthman di media sosialnya, dapat kami menumpang tengok sambil melepaskan rindu,” katanya kepada BH Online.

Ali atau nama sebenar, Syed Ali Mubarak Syed Mohd Rizuan berkata, sebagai bapa saudara, tiada apa yang diharapkan selain melihat anak Uthman membesar dengan sempurna.

“Insya-Allah selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tamat, saya berhasrat bertemu isteri arwah dan keluarganya untuk menjernihkan keadaan. Kami mahu melihat anak buah yang amat dirindui itu.

“Buat masa ini, biarlah saya tengok Uthman dalam media sosial sahaja. Dapat melihat dia sihat dan membesar dengan sempurna sudah cukup menggembirakan kami sekeluarga,” luah Ali.

Sebelum ini, dilaporkan, anggota kumpulan Puteh ini pernah melahirkan hasrat untuk bertemu kakak iparnya itu secara tertutup untuk meminta maaf.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."