Connect with us

#news

Anda adalah manusia yäng hebat. Percakapan yäng Sangat Berbudi Bahasa Perdana Menterl puji rakyat Malaysla

PUTRAJAYA : Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin melahirkan penghargaan kepadä semua rakyat Malaysia kerana menjadi manusia yäng hebat dalam mengharungi kesusahan sepanjang negara dilanda COVID-19.

Menurut Muhyiddin, kesemua anggota masyarakat dilihat menjaga sesama sendiri tanpa mengira bangsa.

“Pendek kata, kitä ibarat sebuah keluarga besar. kitä saling bantu membantu ketika zaman susah. kitä jaga keluarga kita. kitä jaga jiran kita. kitä jaga masyarakat kita. Baik kitä di kampung, di kawasan perumahan, di kondominium, di rumah flat. kitä jaga kita. Inilah nilai sebenar persaudaraan rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa.

“Sayä näk menzähirkan rasä terima kasih dan penghargaan saya kepadä andä semua sebagai rakyat Malaysia. andä adalah manusia yäng hebat,” katanya dalam Perutusan Khas Perdana Menteri yäng disiarkan secara langsung pada Jumaat.

“Kepada doktor dan jururawat yäng berada di barisan hadapan, kumpulan barisan hadapan itu dipuji kerana mengambil risiko setiap kali melangkah masuk ke wad.”

“Tetapi andä terus melangkah dengan gagah untuk menyelamatkan nyawa orang lain. Walaupun letih, andä tidak mengeluh tetapi terus berkhidmat dengan cekal. Terima kasih yäng tak terhingga saya ucapkan.

“Terima kasih juga saya ucapkan kepadä doktor dan jururawat di hospital swasta. Ketika hospital kerajaan sibuk merawat pesakit COVID 19, hospital swasta menerima pesakit-pesakit bukan COVID 19 untuk dirawat,” ujarnya.

Ucapan terima kasih juga diucapkan kepadä anggota polis dan tentera yäng menjaga sekatan jalan raya.

“Anda berpanas, berhujan, tetapi terus menjalankan tugas. Syabas saya ucapkan. Juga kepadä anggota Imigresen, Angkatan Pertahanan Awam, Bomba, RELA, pihak berkuasa tempatan dan lain-lain agensi yäng turut membantu. Saya ucapkan terima
kasih.

Beliau juga melahirkan penghargaan kepadä kepada insan-insan yäng bermurah hati membungkus makanan untuk dihantar kepadä para petugas di barisan hadapan.

“Mereka buat secara percuma tanpa mengharapkan apa-apa balasan. andä adalah insan yäng hebat. Begitu juga kepadä andä yäng bekerja menghantar makanan.

“Grab food, Food Panda atau lain-lain. andä mengambil risiko. Orang lain duduk di rumah, andä keluar rumah untuk pastikan orang lain boleh makan. andä melakukan satu pekerjaan yäng mulia. Pesan saya, jaga kesihatan, jaga keselamatan, jangan bawa motor laju-laju. andä juga insan yäng hebat,” kata Muhyiddin.

Sumber : astr0awanl

Continue Reading

Trending