‘Jam 3 Pagi Ada Seseorang Ketuk-Ketuk Pintu’ – Delimawati Tak Sangka Diarahkan Keluar Dari Homestay

” Seekor kerbau membawa lumpur habis semua terpalit…”

Itulah perumpamaan paling sesuai selepas apa yang berlaku kepada pelakon veteran Delimawati yang diusir dari homestay atau rumah penginapan di Kuala Kangsar, Perak sekitar jam 3 pagi, pada hari Ahad.

Difahamkan Delimawati, 63, yang sedang menjalani penggambaran sebuah drama terkiIan apabila pihak produksi mereka yang mengikut prosedur operasi standart (SOP) juga terkena tempias gara-gara sikap tidak bertanggvngjawab dari produksi lain sehingga wujud kes p0.sitif COVlD-I9 di kawasan tersebut.

Menurutnya, beliau dan beberapa pelakon senior lain yang juga terlibat sama dalam drama itu terpaksa berangkat balik ke Kuala Lumpur pada pagi Ahad.

” Kita duduk satu homestay dekat Kuala Kangsar, pukul 3 pagi ada yang ketuk-ketuk pintu.

” Saya terkejut juga, individu itu cakap kita semua kena keluar dan kena balik Kuala Lumpur sekarang.

” Kami bertolak ke Kuala Lumpur kira-kira pukul 7 pagi, semua kena punggah Subuh tu juga. Saya harap produksi lain jagalah SOP, janganlah ambil orang yang tiada dua dos vaks1n,” ujarnya kepada mStar.

Delimawati juga menyatakan rasa terkilan kerana industri kreatif baru saja dibenarkan beroperasi tetapi sudah timbul masalah dan isu pelanggaran SOP.

” Semua yang buat penggambaran di Kuala Kangsar kena berhenti, kita pun terkejut juga sebab kena stop dan kena balik Kuala Lumpur.

” Apabila ditanya rupa-rupanya ada production yang terlibat dengan COVlD-I9,” katanya.

Sebelum itu, pada Ahad, pelakon Syafie Naswip meluahkan rasa kesal apabila produksi drama bersikap tidak bertanggvngjawab dan mengabaikan SOP ketika berada di set penggambaran sehingga tercetvsnya penuIaran wab4k COVlD-I9.

Disebabkan perkara itu, Syafie yang sedang menjalani penggambaran drama di Kuala Kangsar, Perak terpaksa dikuarntin di sebuah hotel selepas menjadi salah seorang kontak rapat psitif COVlD-I9.

Lebih membuatkan beliau beng4ng apabila pihak produksi bersikap lepas tangan termasuklah mahu meneruskan penggambaran meskipun pada awalnya mengetahui ada kru yang tidak sihat.

Dilahirkan di Kuala Kangsar, Perak pada 1958, pemilik nama sebenar Delimawati binti Ismail ini mula menceburi bidang lakonan selepas diperkenalkan pengarah Mat London pada 1987.

Nama beliau mula naik dengan watak Cik Kiah melalui telefilem popular Rombongan Cik Kiah Ke Sukan Komanwel pada tahun 1998 dan kemudian melonjak sekali lagi sebagai Kak Limah dalam siri filem Kampung Pisang dan Hantu Kak Limah oleh Mamat Khalid.

Pada Mei 2019, Harian Metro menyenaraikan beliau sebagai salah seorang daripada 10 pelakon senior Malaysia paling laris sepanjang zaman.

Dalam satu wawancara BHOnline Jun lalu, Delimawati berkongsi kisah kehidupan sejak penuIaran pndemik COVlD-I9, tahun lalu.

Beliau antara sebahagian artis yang terkesan dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kerana bergantung kepada pendapatan daripada aktiviti seni.

Menurut Delimawati, beliau menganggap diri beruntung kerana menetap bersama anak bongsu.

” Dalam soal makanan, ada yang menanggung saya. Apa yang anak saya, menantu dan cucu makan, saya berkongsi rezeki mereka.

” Mujur duduk dengan mereka, jadi ‘lepaslah’ soal itu. Menantu bekerja manakala anak saya hanya menjadi suri rumah.

” Namun, saya risau kerana bayaran pinjaman kereta tidak dapat dijelaskan lagi. Dengan kereta itulah saya bergerak untuk keluar mencari rezeki.

” Saya rasa ‘patah kaki’ kalau tiada kereta. Saya takut kereta ‘ditarik’, namun, saya tawakal dan berdoa yang baik-baik,” katanya.

Dakwa Delimawati yang berasal dari Kuala Kangsar, beliau sudah beberapa bulan tidak mendapat tawaran berlakon.

” Kali terakhir berlakon telefilem Raya Pukul 7 untuk Awesome TV siaran Aidilfitri lalu. Selepas itu, tiada lagi.

” Saya risau soal pendapatan. Namun, dengan keadaan meruncing sekarang dan ‘total lockdown’, kita kena utamakan nyawa daripada segala-galanya.

” Kita kena berkorban untuk tidak meneruskan kerja lakonan. Jika tidak, kesannya lebih bah4ya,” katanya.

Sumber:mstar

Check Also

Dah Tahu Miskiin Beranaak Setiap Tahun Kenapa. Kata-kata Hiina Seorang Guru dan Kawan Sekelas Buatkan Beliau Buktikan Anak Petani Pun Serba Boleh

Bukan semua orang bertuah seperti kita. Tinggal di rumah yang selesa, ada ibu bapa yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published.