Connect with us

#celeb

Azizan Osman kaw2 kena troll, Sekali Shopee pun tumpang sekali. Ayat dia guna memang pedih

Minggu ini, nama Azizan Osman kembali hangat di perkatakan, Sebelum ini Isu mengenai keraguan gelaran Doktor Falsafah (PHD) Azizan Osman sebenarnya adalah isu lama sejak tahun 2013 lagi.

Azizan merupakanPengasas, Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Urusan Kumpulan untuk Kumpulan Syarikat Richworks. Perdebatan di kalangan netizan mula tercetus gara-gara ayat yang digunakan oleh beliau dalam menarik ramai usahawan untuk menyertai kelas yang di anjurkan

“Masing2 berniaga part time bukan untuk kaya bro..diorang berniaga ada yg mengamalkan Sunnah,sharing kebaikan..kau percaya rezeki Allah kau tak mintak bayaran harga ‘KAHAK’ kau tu” bedilan netizen.

Syarikat perniagaan online terkenal, Shopee seperti sedia maklumlah, guna isu semasa yang hangat diperkatakan untuk tujuan promosi produk dan perniagaan mereka.

“Buat apa berniaga bertahun-tahun tapi menggunakan definisi kejayaan orang lain, kan? Ada yang nak dapat berjuta-juta , ada yang sekadar dapat financial freedom pun dah cukup . Oleh itu, jom berniaga di Shopee . Jangan jual air liur atau ijazah palsu dah lah ye . Kalau ada, tolong report kat kami.” Ayat digunakan oleh Shopee.

Komen dari netizen berkenaan ayat diguna oleh Shopee

“Barang cetak rompak pun patutnya Shopee jangan luluskan untuk jual. Ini tak, melambak je. Sama je phd palsu dan barang cetak rompak semua tu.

“Yang dah ada duit berjuta-juta mengisi masa lapang dengan shopping di shopee. yang takde duit berjuta penuhkan cart je. wahai shopee, tolong sediakan 1 button khas untuk clear cart. seronok add barang ke cart tapi tak seronok nak delete satu demi satu tauu..

“Damn you shopee..takde filter langsung..nnt jijan suruh trooper dia boikot shopee baru kau tau..xleh dah beli kek mamasab n bantal das abdul kt shopee lepas ni..

“wah kau shopee.. lepas satu2 ko troll kan…leklok.. jangan kena troll balik udah le….netizen pantang bola tanggung ni.. kompem pacak kena.

ADAKAH AZIZAN OSMAN SEORANG SIFU MARKETING YANG BERJAYA?

Untuk kau mengajar marketing product. Kau sendiri perlu jadi guru marketing product yang berjaya. Sama macam guru trading saham, dia mesti jadi guru trading saham yang berjaya. Baru dia layak mengajar.

Kenapa?

Kalau dia sendiri gagal, jadi apa yang dia ajar? Ilmu untuk gagal? Ilmu untuk melingkup. Kerana dia sendiri tiada road path yang berjaya, takda DNA kejayaan lagi.

Setuju?

Aku difahamkan yang Azizan Osman ada produk sendiri yang diberi nama Jajan Jijan menurut rakan-rakan aku semalam. Dalam fikiran aku, pastilah produk ini berjaya kerana mahaguru pakar pemasaran punya product kan?

Tapi lepas aku lihat apperance jenama tersebut tidak ada di mata dan telingan aku. Aku rasa ia adalah product yang gagal kerana maketing tidak sampai. Aku rasa ia bukan product milik Azizan Osman. Tetapi milik orang lain yang menggunakan nama dia. Aku bagi sedikit benefit of doubt lah.

Untuk mengconfirmkan, aku mengamalkan budaya SCRUT untuk menyemak keabsahan dan kepemilikan syarakat Jajan Jijan dengan Interepo di www.interepo.com.

Keputusan yang aku dapat adalah, Jajan Jijan melalui syarikat ABC Worldwide Trading Sdn Bhd adalah milik Azizan Osman! Syarikat tersebut telah rugi dengan retain earning juga negatif. Ohya, ia sudah dormant juga. Paid up modal juga sekadar RM2. Jadi aku consider product dan syarikat ini adalah gagal.

Jadi apa sebenarnya kepakaran Azizan Osman?

Aku lihat kepakaran dia adalah mengajar orang lain buat kelas. Kerana itulah forte dia. Jadi kalau sesiapa nak belajar dengan Azizan Osman, pastikan perniagaan korang adalah berniaga “air liur”.
Bukan jual jajan!

Jadi aku simpulkan, Azizan Osman ialah pemegang PhD palsu paling banyak di Malaysia dan seorang guru pemasaran KELAS bisnes yang berjaya. Bukan seorang pakar pemasaran dan bukan juga guru pemasaran produk yang berjaya. Dia pandai jual KELAS!

Ini pandangan aku dengan dapatan yang aku ada.

SCRUT for the TRUTH!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Trending

    Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya