Connect with us

#pop

Bapa Cvri Roti Nak Bagi Anak Makan, Tapi Sikap Dan Cara PoIis Ini Buat Ramai Seb4k

Kehidupan ini, tidak selalunya diberi kesenangan. Ada kalanya, kita akan tempuhi kesvkaran. Ketika ujian datang, kita sudah tentu akan berusaha demi memastikan keluarga tersayang dapat meneruskan kehidupan, biarpun diri terk0rban.

Begitulah yang terjadi kepada seorang bapa yang menghadapi des4kan hidup yang terp4ksa mengambil keputusan untuk mencvri barangan makanan disebuah pasaraya demi memastikan anak-anak t1dak kelaparann.

Hanya dua bungkus roti untuk mengvrangkan keIaparan anak di rumah.

Bukan sengaja tetapi terp4ksa. Bukan niat untuk berbuat demikian tetapi des4kan hidup ek0ran diberhent1kan kerja. Bukan dia tidak berusaha mencari kerja tetapi masih belum berhasil. Anak pula mer3ngek kel4paran. Siapa yang tidak berdvka.

Bak kata perp4tah, kasih ayah sepanjang masa. Begitu yang terjadi kepada bapa ini. Namun mujur ada hamba Allah yang bersimp4ti membantu.

Sikapnya yang menyantuni bapa itu sungguh inspirasi. Katanya, “Kalau nampak org tgh svsah, j4ngan ingat Allah tgh uji orng tu, sebaliknya Allah tgh uji kita, Allah nk tengok apa yg kita boleh buat utk tolong org svsah tu”

Bapa Cvri Roti Nak Bagi Anak Makan, Tapi Sikap Dan Cara PoIis Ini Buat Ramai Seb4k

IKUTI PERKONGSIAN INI. MOGA JADI IKTIB4R.

Aku kerja poIis ,Kerja kat Penang. Tak p4yah aku mention balai mana, Masa tgh kerja dapat call, utk ambil satu t4ngkapan ke$ cvri di Tesco (tesco mana tak p4yah aku mention).

Sampai kat tesco, masuk guard room tengok ada satu laki melayu duduk atas kerusi. Atas meja depan dia ada 2 bungkus roti gardenia. Dapat info laki ni cvri roti tu. Nilai roti tak sampai rm10.

3x aku tanya guard tu, “takkan nak t4ngkapp juga? Nilai cvri tak smapai rm10?”. Guard cakap kena tangk4pp jugak, arahan pihak atasan.

So, bawa jugak la laki tu naik kereta.

Dlm kereta aku tanya kenapa cvri? Dia cakap tak ada duit nk beli, cvri pun utk bgi anak dia makan kat rumah.

Terkedv aku dengar. Dia cakap lagi, anak dia dh 2 hari tak makan nasi, dia cuma mampu bagi anak dia makan keropok mamee sahaja.

Keropok mamee yg harga 20sen sebungkus tu.. lepas aku dengar, bergen4ng air mata. Terbayang anak kat rumah. Sampai kat balai, guard tu dh sampai dulu sekali dgn roti gardenia 2 bungkus, barang cvrii tu. Dh depan EO nk buat rep0rt.

Kebetulan timbalan ketua baIai (A0CS) baru sampai. Bila A0CS aku dapat tahu cerita ni, apalagi kena m4ki guard tu.

Tapi guard tu tak boleh buat apa, dia pun cuma ikut arahan atasan dia kata. A0CS aku suruh call atasan dia datang.

Dlm 20minit datang 1 pompuan melayu, incharge guard tu. Apa lagi berbakul2 lagi pompuan tu kena m4kii. Dh insaf kena m4kii, Pompuan tu kata kalau nk settel jugak, laki tu kena bayar 10x ganda dari harga barang yg dicvrii.

BAYAR HARGA ROTI 10X GANDA.

Bapa Cvri Roti Nak Bagi Anak Makan, Tapi Sikap Dan Cara PoIis Ini Buat Ramai Seb4k

AO0CS aku dengar, dia terus bayarkan 10x ganda nilai roti tu. Dh selesai urusan, melvtut laki tu men4ngis terima kasih kat A0CS aku dlm balai.

A0CS aku cakap apa “Sekarang ni Allah bukan uji hang, tapi ALLAH tgh uji aku sekarang, utk tgok apa aku boleh buat dgn pangkat yg aku ada utk bantu sama saudara yg tgh svsah”

Laki tu baru kena bu4ng kerja kilang. Bini Iari, ada anak laki sorang umur 5 tahun. A0CS aku siap bagi duit poket utk dia survive 2 beranak.

Selang berapa bulan lepas tu, laki tu datang balik kat balai, cari A0CS aku, dia kata dh dapat kerja baru, dia nk bayarkan balik apa yg Aocs aku tolong dia dulu. Tapi A0cs aku dh pindah ke balai di Nibong Tebal.

Sampai sekarang aku ingat apa yg A0CS aku pesan kat aku. “kalau nampak org tgh svsah, j4ngan ingat Allah tgh uji orng tu, sebaliknya Allah tgh uji kita, Allah nk tengok apa yg kita boleh buat utk tolong org svsah tu”.

Salute kat A0cs aku Sarjan Mejor Shahruddin

Semoga kisah ini menjadi pengajaran buat kita semua. Bantu apa yang perlu. Kesus4han orang itu, bukan ujian untuk dia, tetapi ujian untuk kita.

Kredit : Mohd Rosli Wahab,online malaya

Continue Reading

Trending