“Melayu ‘rare’ macam saya diancam kepupusan, ini sudah semestinya sangat bahaya!” – Siti Kasim

Aktivis dan peguam, Siti Kasim kecewa dengan prestasi pentadbiran Pakatan Harapan (PH) yang tidak melakukan apa-apa untuk menangai isu kaum dan agama.

Malah, tambah beliau, kerajaan tidak menggunakan kuasa yang ada pada mereka untuk mengubah minda Melayu yang berfikiran tidak sama dengan Melayu sepertinya yang disifatkan semakin pupus dan keadaan ini sangat bahaya.

“Melayu 'rare' macam saya diancam kepupusan, ini sudah semestinya sangat bahaya!” – Siti Kasim

Siti Kasim berkata demikian dalam satu forum ‘Malaysia Baru: 61 Years after Merdeka, Does Ethnicity and Religion Matter?’

Berikut merupakan transkip penuh Siti Kasim yang disediakan oleh TTKM:

Selepas 100 hari pentadbiran, saya tidak nampak kerajaan menuju ke arah perubahan yang saya jangkakan. Malah saya rasa kerajaan tidak berbuat apa-apa berhubung kebimbangan kami. Saya selalu katakan perkara ini, saya katakan di khalayak umum juga iaitu kebimbangan utama saya ialah mengenai isu agama dan kaum.

Ini benar-benar masalah yang dihadapi oleh negara kita sekarang.

(Isu) rasuah anda boleh tanganinya. Masalah ekonomi anda boleh tanganinya. Tetapi bagaimana anda mahu menangani isu agama dan kaum?

Ini benar-benar masalah yang serius, jika kita tidak melihat perkara ini. Jjika politikus tidak menggunakan posisi mereka dan kuasa yang ada pada mereka untuk mengubah minda melayu.

Saya mohon maaf untuk katakan ini, saya melayu, tetapi tidak ramai melayu seperti saya lagi. Kami adalah spesis yang diancam kepupusan dan ia sangat merbahaya .

Apa yang saya nampak dan kaji orang melayu muda yang memberikan komen bertentangan dengan nilai yang saya percaya kebanyakkan dari kita hargai.

Mereka ini orang melayu muda, orang melayu profesional, mengapa mereka jadi begitu? Jadi kita perlu lihat kepada penyebabnya kenapa orang melayu muda kita, cara mereka berfikir sangat berlainan dan mereka benar-benar tidak boleh berfikir secara rasional seperti kebanyakkan kita.

Saya benar-benar takut untuk masa depan Malaysia.”

“Apa jenis ‘sampah’ sebenarnya yang diajar disekolah?!”

MELAWAN KEJAHILAN DAN FITNAH TERHADAP AGAMA YANG DIBAWA SITI KASSIM

1) Semalam, peguam Siti Kassim membangkitkan persoalan mengenai kewajaran menjadikan had suami memukul isteri bagi kesalahan nusyuz sebagai soalan dalam subjek Pendidikan Islam.

2) Saya beranggapan bahawa Siti Kassim seorang yang jahil agama dan tidak pernah mendapat pendidikan agama secara formal, sehingga beliau tidak sedar bahawa apa yang beliau persoalkan itu adalah suatu ketetapan yang Allah sebut dalam Surah an-Nisa’ ayat 34:

“…dan perempuan-perempuan yang kamu bimbang melakukan perbuatan derhaka (nusyuz) hendaklah kamu menasihati mereka, (jika mereka berdegil) pulaukanlah mereka di tempat tidur, dan (kalau juga mereka masih degil) pukullah mereka (dengan pukulan ringan yang bertujuan mengajarnya).

kemudian jika mereka taat kepada kamu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkan mereka. Sesungguhnya Allah Maha tinggi, lagi Maha besar.”

“Melayu 'rare' macam saya diancam kepupusan, ini sudah semestinya sangat bahaya!” – Siti Kasim
3) Adakah Islam mengajar umatnya memukul isteri? Pertama sekali, perlu difahami apa maksud nusyuz. Nusyuz bukanlah bermaksud ingkar atau melanggar arahan suami bagi perkara yang mudah-mudah spt tidak mengambil air minum atau tidak membasuh baju.

Nusyuz adalah apabila isteri menolak untuk mentaati perintah atau permintaan suami yang sah di sisi syarak iaitu antaranya;

i) apabila dia menjauhkan dirinya dari suaminya tanpa suaminya menyak  itinya atau meny  eksanya;

ii) apabila dia meninggalkan rumah suaminya bertentangan dengan kemahuan suaminya, spt keluar rumah tanpa izin, berpeleseran dan mengadakan hubungan dengan orang lain, dan tidak pulang ke rumah; atau

iii) apabila dia enggan berpindah bersama suaminya ke satu rumah atau tempat lain, tanpa sebarang alasan yang dibenarkan syarak.

4) Adakah mem  ukul isteri merupakan satu-satunya cara? Tidak! Ia adalah cara terakhir sekiranya isteri masih berdegil dan tiada jalan lain yang boleh dilakukan suami. Dalam Surah an-Nisa’ tadi, Allah menggariskan 3 peringkat bagi menangani isteri yang nusyuz, iaitu;

i) Menasihatinya dengan baik, dengan bahasa yang lemah lembut dan penuh kasih sayang supaya beliau kembali taat dan tidak mengingkari arahan suaminya.

ii) Sekiranya tidak diendahkan, suami harus memboikotnya dengan mengasingkan tempat tidur dari isteri dan tidak bersamanya untuk beberapa minggu atau bulan sehingga kembali taat.

iii) Sekiranya masih tidak diendahkan, maka dibenarkan mem ukul. Namun pu kulan tidak boleh sehingga mence de rakan dan hanya bertujuan untuk mendidik.

5) Apabila disebut me  mu kul, ia bukan memu   kul seperti yang digambarkan. Islam meletakkan had untuk mem   ukul isteri supaya tidak melampaui batas, antaranya;

“Melayu 'rare' macam saya diancam kepupusan, ini sudah semestinya sangat bahaya!” – Siti Kasim

i) Tidak boleh sehingga mence derakan, malah tidak boleh sehingga meninggalkan bekas atau pa rut puku lan yang kekal pada badannya.

ii) Diharamkan sama sekali memukul wajahnya dan alat s ulitnya.

iii) Pukulan tidak boleh berkali-kali sehingga menyebabkan kesa kitan yang teramat.

iv) Sekiranya isteri menyebut nama Allah, atau isteri terus memohon maaf dan mahu kembali taat, maka tidak boleh meneruskan pukulan dan hak memukul itu hilang sama sekali.

6) Tindakan Siti Kassim telah mengundang satu persepsi buruk buat bukan Muslim terhadap Islam dan menjadi suatu fitnah buat Islam. Bukanlah Islam yang mengajar agamanya menjadi ga nas, tetapi perbuatan Siti Kassim yang menyeleweng dari ajaran agama dan menafsirkannya secara salah itulah yang menyebabkan Islam dilihat gan as.

Sewajarnya tindakan keras dikenakan ke atasnya atas fitnah yang ditimbulkan oleh beliau kepada agama.

Terbaru satu video jadi viral di media sosial apabila memaparkan seorang individu iaitu antara paling berkuasa dalam perihal undang-undang negarakelihatan ‘galak’ berjoget dalam majlis tersebut..alamak, siapa pulak tu.

Menurut sumber di facebook Shahrul Nasrun, video berdurasi 49 saat tersebut menunjukkan lelaki yang dipercayai Peguam Negara, Tommy Thomaskelihatan sedang bersuka ria menari di atas pentas di majlis Opening Of The Legal Year 2019 Gala Dinnerbertemakan JUSTICE The Way Forward.

Namun admin tak dapat nak sahkan bilakah majlis tersebut berlangsung.

Opening Of The Legal Year 2019 Gala Dinner

AG & TWISTKerajaan PH mengamalkan langkah penjimatan di beberapa kementerian. Tetapi majlis Opening Of The Legal Year 2019 Gala Dinner Justice The Way Forward dibuat dalam suasana mewah dan meriah. Status sebagai Peguam Negara (AG) sensitif ia posisi penting di dalam sistem kehakiman dan perundangan negara.

Seingat saya, PH pernah mendesak dan minta bekas Peguam Negara, TS Apandi Ali meletak jawatan disebabkan aksinya berjoget selepas tamat sambutan Hari Kemerdekaan yang ke-59 dirakam kamera.Rujuk : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/09/03/peguam-negara-menari-dengan-menteri-beri-penjelasan-atau-letak-jawatan/

Jadi, kita nak tanya apa pendirian mahacai PH apabila Tommy Thomas dirakam menari twist dan seperti orang mabuk wiski? Tidak mahu demo untuk mendesak AG, Tommy Thomas letak jawatan?

Apa yang menjadi tumpuan netizen sebenarnya, bukan sahaja perilaku lelaki yang dipercayai peguam negara itu sebaliknya juga kelibat seorang wanita berambut pendek seakan-akan Siti Kasim, individu yang banyak mencetuskan kontroversi di negara ini.

Mereka berkongsi pentas yang sama dan menari beramai-ramai di atas pentas berlatar belakangkan lagu inggeris yang agak rancak.

Malah Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki turut berkongsi video tersebut di facebook miliknya berserta caption yang agak #deep, cuma durasi kali ini lebih panjang iaitu 1 minit 34 saat.

Malaysia Baharu menyatukan Ketua Hakim Negara, Peguam Negara, Menteri Undang-undang, Peguam-peguam Pakatan Harapan Datuk Ambiga, Siti Kasim dll dalam satu pentas keramaian. Saja nak tahu dari segi etika kehakiman dan profesyen guaman, apakah ini dibenarkan? Atau ini sebahagian daripada tuntutan ‘Rule of Law’ acuan Malaysia Baharu?

#MalaysiaBaharuKe?

Malaysia Baharu menyatukan Ketua Hakim Negara, Peguam Negara, Menteri Undang-undang, Peguam-peguam Pakatan Harapan Datuk Ambiga, Siti Kasim dll dalam satu pentas keramaian. Saja nak tahu dari segi etika kehakiman dan profesyen guaman, apakah ini dibenarkan? Atau ini sebahagian daripada tuntutan ‘Rule of Law’ acuan Malaysia Baharu?#MalaysiaBaharuKe?

Rata-rata netizen meng3cam tindakan lelaki yang dipercayai peguam negara sedang berjoget, malah mempersoalkan ‘kenapa boleh berhibur, sedangkan pembunuh Adib masih bebas”.

Pembonuh Adib bila nak dakwa?

“Melayu 'rare' macam saya diancam kepupusan, ini sudah semestinya sangat bahaya!” – Siti Kasim

“Melayu 'rare' macam saya diancam kepupusan, ini sudah semestinya sangat bahaya!” – Siti Kasim

“Melayu 'rare' macam saya diancam kepupusan, ini sudah semestinya sangat bahaya!” – Siti Kasim

“Melayu 'rare' macam saya diancam kepupusan, ini sudah semestinya sangat bahaya!” – Siti Kasim

Apa-apa pun kita tak boleh nak dengar satu pihak je kan?

Sumber dari TTKM