Pelukan Terakhir Seorang Ibu. Anak Kecil Pergi Selamanya Selepas Terhentak ‘Dashboard’

Dalam sibuk-sibuk info kepentingan guna car seat untuk anak, semalam tular di laman media sosial kes anak kecil perempuan berusia lapan bulan m@ut terhentak pada dashboard selepas kenderaan dinaiki keluarganya terbabit dalam kemallangan di Kilometer 70 Jalan Kota Tinggi-Mersing berhampiran Dusun Panti di Kota Tinggi.

Sangat menyayat hati, apabila melihat pelukan seorang ibu sambil menangis pada anak kecilnya yang sudah tidak bernyawa. Kejadian pada 5.10 petang itu mengakibatkan mang$a dari Endau, Mersing mmaut di tempat kejadian.

Kemalngan dipercayai berlaku apabila kereta dinaiki mangsaa bersama keluarganya hilang kawalan lalu memasuki laluan bertentangan.

“Secara kebetulan pada masa sama sebuah Proton Wira dari arah Johor Bahru ke Mersing tidak sempat mengelak dan bertembung dengan kereta keluarga mansa.

Mmangsa dipercayai meninggall dunia kerana cederaa di kepala akibat hentakan pada papan pemuka kereta, ” kata Ketua Polis Daerah Kota Tinggi Superintendan Ashmon Bajah.

Pelukan Terakhir Seorang Ibu. Anak Kecil Pergi Selamanya Selepas Terhentak ‘Dashboard’

Dalam kejadian berasingan, Ashmon berkata, seorang lelaki, 33, mmaut selepas kenderaan dipandunya hilang kawalan dan melanggar besi penghadang jalan di Kilometer 25 Jalan Johor Bahru-Mersing.

Katanya, kejadian berlaku pada 7.30 malam mengakibatkan mangssa Rosli Suder dari Kampung Mawai meningal dunia di lokasi akibat ceedera parah di kepala dan badan.

Katanya, kedua-dua ma¥at mangsa dihantar ke Hospital Kota Tinggi untuk bedah siasat.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987,” katanya.

Kepentingan carseat terhadap anak kecil

Sebagai ibu bapa yang prihatin terhadap keselamatan anak-anak, adalah amat penting untuk membeli carseat dan melatih anak-anak supaya duduk di dalam carseat. Kerana malang tidak berbau. Kisah diatas adalah sebahagian daripada kisah ibu bapa yang terlepas pandang terhadap keselamatan anak-anak. Malang tidak berbau dan tidak dapat diduga.

Sebagai ibu bapa yang prihatin, adalah penting untuk membeli sebuah carseat untuk anak-anak dan melatihnya supaya duduk di dalam carseat, sehingga anak-anak sudah pandai menjaga diri apabila duduk di dalam kereta.

Bencana menimpa tidak kira waktu, lebih-lebih lagi untuk ibu bapa yang kerap membawa anak berjalan jauh untuk melancong.

Masa si suami sedang memandu, memang tidak digalakkan untuk si ibu memangku anak sahaja. Dikhuatiri ketika anak dan ibu sedang tidur, berlaku kemalangan di dalam kereta. Kebanyakan kes kematian anak kecil semasa kemalangan disebabkan anak dipangku sahaja lalu tercampak keluar kereta. Si ibu pula tertidur dan anak tidak dipegang erat.

Memudahkan ibu bapa memandu seorang diri

Pelukan Terakhir Seorang Ibu. Anak Kecil Pergi Selamanya Selepas Terhentak ‘Dashboard’

Untuk ibu yang selalu memandu tanpa suami di sisi, dan hanya membawa anak kecil, alat ini amat diperlukan. Anak yang masih bayi atau kanak-kanak berusia bawah 5 tahun memerlukan pengawasan orang dewasa semasa tinggal di dalam kereta.

Oleh itu, ibu yang sedang memandu tidak mampu memandu dan memujuk anaknya di dalam kereta. Walaupun pada permulaannya amat payah, namun apabila dibiasakan, anak kecil mampu duduk dengan tenang di dalam carseat.

Bayi atau anak kecil boleh berdikari-tidur sendiri

Pelukan Terakhir Seorang Ibu. Anak Kecil Pergi Selamanya Selepas Terhentak ‘Dashboard’

Anak yang sudah kenyang dengan susu dan apabila lampin anak sudah ditukar, anak boleh tidur sendiri tanpa mengharapkan ibunya mendodoikannya tidur. Apabila sudah terbiasa tidur di dalam carseat, dengan gegaran di dalam kereta seoalah-olah di dalam buaian si comel pasti tidur lena.

Anak tahu apa itu perbuatan yang rutin

Pelukan Terakhir Seorang Ibu. Anak Kecil Pergi Selamanya Selepas Terhentak ‘Dashboard’

Apabila kita membiasakan anak tidur di dalam carseat, kita telah mengajar anak untuk biasa dalam aktiviti yang rutin. Dengan itu, anak lebih berdisiplin dan mudah untuk mengawal anak. Anak mudah keliru jika anak tidak diajarkan perkara yang rutin.

DOA UTK ANAK KECIL YANG MENINGGAL

*اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ فَرَطاً وَذُخْراً لِوَالِدَيْهِ، وَشَفِيْعاً مُجَاباً . اللَّهُمَّ ثَقِّلْ بِهِ مَوَازِيْنَهُمَا وَأَعْظِمْ بِهِ أُجُوْرَهُمَا، وَأَلْحِقْهُ بِصَالِحِ الْمُؤْمِنِيْنَ، وَاجْعَلْهُ فِي كَفَالَةِ إِبْرَاهِيْمَ، وَقِهِ بِرَحْمَتِكَ عَذَابَ الْجَحِيْمِ، وَأَبْدِلْهُ دَارًا خَيْراً مِنْ دَارِهِ، وَأَهْلاً خَيْراً مِنْ أَهْلِهِ، اللَّهُمَّ اغْفِرْ لأَسْلاَفِنَا، وَأَفْرَاطِنَا، وَمَنْ سَبَقَنَا بِاْلإِيْمَانِ*

“Ya Allah, jadikanlah kematian anak ini sebagai pahala dan sim-panan bagi kedua orang tuanya dan pemberi syafaat yang dikabul-kan doanya. Ya Allah, dengan musibah ini, beratkanlah timbang-an perbuatan mereka dan berilah pahala yang agung. kum-pulkan anak ini dengan orang-orang yangshaleh dan jadikanlah dia dipeliha-ra oleh Nabi Ibrahim. Peliharalah dia dengan rahmat-Mu dari siksaan neraka jahim.“

اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ لَنَا فَرَطاً، وَسَلَفاً، وَأَجْراً.161.

“Ya Allah, jadikanlah kema-tian anak ini sebagai simpanan pahala dan amal baik bagi kami.“

Takziah buat keluarga mangsa dan moga tabah menerima ujian Allah di bulan Ramadan. Al-Fatihah.

Sumber: Harian Metro