Terkejut 14 Telur Ular King Cobra Dijumpai Di Bawah Lantai Simen Rumah

Terkejut habis bila tahu ada ular sedang bertelur di dalam rumah. Seorang warga tua tidak sangka kejadian ini akan berlaku di rumah dia.

Seorang warga emas tidak menyangka kelibat ular keluar masuk di rumahnya sejak semalam merupakan petanda bahawa reptilia itu bertelur di kediamannya.

Siti Halimah Karimun, 82, dari Kampung Sungai Balai Darat pada mulanya menyangka ular itu tersesat memasuki rumahnya dan keluar semula semalam.

Menurut anak Siti Halimah, Mohd Salihin Asmawi, 52, dia menerima pangilan telefon daripada ibunya memberitahu melihat kelibat ular memasuki rumah orang tuanya itu semalam.

Untuk keselamatan, warga tua tu cepat buat panggilan kepada anaknya iaitu Mohd Salihin Asmawi yang berumur 52 tahun, dan beritahu anaknya ada ular sedang keluar masuk rumahnya.

Anaknya seterusnya terus buat panggilan kepada pihak berkuasa dan bagi tahu kejadian ini dan pihak berkuasa terus hantar orang pergi rumah untuk buat periksa.

Selepas pemeriksaan telah dibuat, mereka menemui kejadian yang amat mengejutkan. Rupa-rupanya ada 14 telur ular king cobra sedang berada di bawah lantai simen rumah

“Tetapi emak beritahu dia nampak kelibat ular berkenaan keluar rumah selepas itu, tetapi dia sekali lagi menelefon malam ini memaklumkan terlihat ular itu masuk semula ke dalam rumah senja tadi.

“Saya kemudiannya menelefon Angkatan Pertahana Awam Malaysia (APM) Bagan Datuk bagi memaklumkan kejadian sebelum mereka tiba di rumah emak saya sebentar tadi,” katanya kepada Sinar Harian.

Hasil daripada pemeriksaan yang dijalankan anggota APM dan aduan Siti Halimah bahawa terdapat satu lubang kecil di dalam rumah mereka membawa kepada penemuan 14 biji telur ular.

“Selepas melihat ada lubang, anggota APM memecahkan lantai simen rumah emak dan alangkah terkejutnya kami melihat selonggok telur ular di bawah lantai berkenaan.

“Walau bagaimanapun ular tersebut tidak berada di telur berkenaan dan kami percaya ia sudah masuk ke dalam tanah kerana lubang berkenaan terlalu dalam,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Angkatan Pertahanan Awam Bagan Datuk, Leftenan Mohd Zaidi Ahmad berkata, sehingga jam 11 malam ini, anggota APM masih lagi berusaha mengesan ular berkenaan.

“Kami ada mendengar bunyi ular berkenaan di dalam lubang sarang ia bertelur tetapi lubang tersebut terlalu dalam dan usaha mencari ular tersebut masih lagi dijalankan,” katanya.

Sumber dari DHarian