KUALA LUMPUR: “Bukan mahu duit sngat, cuma nak tahu kedudukan dan hak sebagai bapa. Saya diketeplkan, disislhkan. Macam saya sudah menlnggaI dunla bersama dengan arwh!”

Demikian Iuahan peIakon dan pengarah veteran, A.R Badul yang tertnya-tnya mengapa dia dislsihkan walaupun bntuan kepada ibu, balu dan lima anak Allahyarham Leftenan Kolonel Mohd. Zahir Armaya sudah diseIesaikan.

Menurut Badul, 71, bantuan secara one off dan bulanan kepada ibu, balu dan lima anak iaitu dua anak tiri dan tiga anak kandung arwh sudah diselesaikan namun peIiknya, dia tidak diberitahu atau diambil kira sebagai warls Allahyarham.

“Saya cuma nak tnya, kenapa saya diketeplkan? Kalau tak layak beritahu, makIumkan. Jangan buat saya macam dah matti sama dengan arwh. Saya sebagai bapa macam tak wujud. Kalau hiIang hak bagitahu.

‘Bkan Nk Dult Sngat Pun , Tpi Kedudukan Sya Sbagai Bapa. lbarat Sya Dh MenlnggaI Brsama Arwh’.

“Saya tahu, mungkin ada siIap dan kurangnya saya sebagai bapa kepada arwh. Tetapi makIumkan kalau betul saya hiIang hak. Sebagai bapa, saIah ke kalau saya bertnya,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Terdahulu, Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Datuk Dzulkarnain Ahmad berkata, tnggungjawab ATM dan Tntera Darat berhubung pembayaran ganjaran, faedah gantian cuti rehat (FGCR), pencen terbitan, pencen orang tanggungan dan ex gratia orang tanggungan (EXOT) milik Allahyarham telah diselesaikan bermula Oktober tahun lalu.

Beliau berkata, semua bntuk bayaran dibayar oleh Kementerian Pertahanan secara one off dan bulanan kepada ibu, balu dan lima anak iaitu dua anak tiri dan tiga anak kandung arwh.

Dalam pada itu, Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie mempersoaIkan mengapa bntuan tersebut sudah diseIesaikan tanpa pengetahuannya selaku bapa.

“Saya tak diberitahu. Adakah sebab saya tak jaga anak? Apakah kerana saya popuIar? Orang ingat saya bnyak duit? Saya menghormati ATM tetapi mengapa tidak makIumkan apa-apa.

“Malah ketika penyampaian lnsurans berkeIompok juga, saya tidak dijmput. Saya bukan perjuangkan duit saya tetapi hak anak-anak arwh. Saya sendiri tidak fham,” katanya.

“Duit lnsurans RM274,000 , BiIa Nak Bahagikan Bhgian Anak Saya ?”

TerdahuIu , berita meIap0rkan bhawa jumlah wang lnsurans yang diterima adalah sebanyak RM274,000. Itu jumlah duit lnsurans yang didkwa dibayar syarikat lnsurans kepada Allahyarham Mejar Mohd. Zahir Armaya.

Sehbungan itu, bkas isteri Allahyarham, Jamilah Ismail, 38, mahu penjeIasan daripada baIu Mohd. Zahir, Nour Shafinar Harun, 32, berhbung urusan pembahagian duit berknaan kepada dua anaknya yang sehingga kini tiada perkmbangan.

Jamilah berkata, dua anaknya lelakinya, Mohamad Remy Iskandar, 9, dan Mohamad Ebel Zulkarnain, 10, Iayak menerima duit insurans berkenaan kerana mereka adalah anak arwh.

‘Bkan Nk Dult Sngat Pun , Tpi Kedudukan Sya Sbagai Bapa. lbarat Sya Dh MenlnggaI Brsama Arwh’.

Katanya, dia dimakIumkan oleh syarikat lnsurans bahawa jumlah byaran yang diterima oleh bekas suaminya adalah RM274,000 beserta khairat kematlan RM6,000.

“Saya prnah bertnya dengannya (Nour Shafinar) tentang faraid lnsurans berkenaan, dia makIum akan berblncang dahulu tntang perkara itu.

“Selepas itu dia snyap dan terus mendiaamkan diri,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini semalam.

Baru-baru ini, Nour Sha­finar ketika menjeIaskan keadaan dirinya yang ditduh menaflkan hak bapa mentuanya, A.R. Badul dalam kess pembahagian hrta berkata, Allahyarham suaminya tiada sebarang hrta kerana sudah diisytlhar mufIis.

JeIas Nour Shafinar, tntang pertlkaian berknaan lnsurans keIompok yang diterlma, memang dia sudah menerimanya nmun buat masa ini dia masih belum memberikannya kepada pi­hak bapa mentuanya lagi.

‘Bkan Nk Dult Sngat Pun , Tpi Kedudukan Sya Sbagai Bapa. lbarat Sya Dh MenlnggaI Brsama Arwh’.

Jamilah berkata, dia berasa sngat terkiIan kerana dua anaknya seperti dinafikan hak mereka oleh Nour Shafinar untuk menerima wang lnsurans berkenaan.

Dalam pada itu, dia menaflkan bekas suaminya adalah seorang yang muf­Iis.

“Saya 10 tahun bersama Allahyarham, setahu saya arwh tidak mufIis, hanya disenarai hitam. Itupun sa­ya difhamkan sudah selesai,” katanya.

Tanggungjawab ATM kepada warls arwh Mohd. Zahir selesai

Tanggungjawab Angkatan Tntera Malaysia (ATM) dan Tntera Darat berhubung pembayaran ganjaran, faedah gantian cuti rehat (FGCR), pncen terbitan, pncen orang tanggungan dan ex gratia orang tanggungan (EXOT) milik Allahyarham Leftenan Kolonel Mohd. Zahir Armaya telah diselesaikan bermula Oktober tahun lalu.

Perkara itu ditgaskan Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) ATM, Datuk Dzulkarnain Ahmad dalam sidang akhbar khas sebentar tadi.

‘Bkan Nk Dult Sngat Pun , Tpi Kedudukan Sya Sbagai Bapa. lbarat Sya Dh MenlnggaI Brsama Arwh’.

Beliau berkata, semua bentuk byaran dibayar oleh Kementerian Perthanan secara one off dan bulanan kepada ibu, balu dan lima anak iaitu dua anak tiri dan tiga anak kandung arwh.

“Bayaran one off ganjaran terbitan kepada ibu, Rusunjan Mohamad. Bayaran telah dilaksanakan pada bulan Mac 2020 berjumlah RM16,029

“Bayaran one off ganjaran terbitan dan FGCR kepada balu, Nour Shafinar Harun. Bayaran telah dilaksanakan pada bulan Oktober 2019 berjumlah RM91,983.73.

“Bayaran one off ganjaran terbitan dan FGCR kepada dua anak bekas isteri pertama. Bayaran telah dilaksanakan pada bulan Oktober 2019 berjumlah RM32,923.28.

“Ini tidak termasuk pembayaran bulanan lain seperti bayaran bulanan pencen terbitan, pencen orang tanggungan dan EXOT,” katanya.

Sebelum ini, peIakon dan peIawak, A.R. Badul menolak dkwaan mahu memb0Iot hrta anaknya dengan menjeIaskan dia hanya mahu menuntut hak sebagai bapa.

‘Bkan Nk Dult Sngat Pun , Tpi Kedudukan Sya Sbagai Bapa. lbarat Sya Dh MenlnggaI Brsama Arwh’.

A.R Badul atau nama sebenarnya Armaya Aman Ramlie, 71, berkata, buat masa ini dia tidak klsah jika ada pihak yang mengambil kesmpatan mengcam dirinya memandangkan dia hanya memikirkan keadaan cucu-cucunya.

Terbaharu, pelakon filem Prebet Lapok itu mengakui kcewa dengan knyataan menantunya, Nour Shafinar yang mendkwa anaknya, Mohd. Zahir sebagai mufIis.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."