“Tapi tu lahh.. Ada sijil Diploma pun takde sijil vaksin takleh keje” – netizen

“Kerja apa pun aku sanggup, asal tak menyus4hkan mak bapak..”

Itulah sedikit coretan dari video yang dikongsikan Danial_roi di Tiktok. Menurutnya, mencapai keputusan dalam akademik bukan menjadi tiket untuk dia hidup senang dibawah tanggungan ibubapa.

Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 5A, Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) 9A, Sijil Pelajaran Malaysia (8A), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 3.58.

Dia yang merupakan pelajar cemerlang berkongsi perjalanan sebelum bekerja sebagai peng4wal kesel4matan sementara berniat untuk menyambung pelajaran di peringkat ‘Ijazah’.

Semoga Allah makbulkan doa aku. Aku nak sambung degree. Doakan aku guys!

Video tersebut:

Video tersebut:

Video tersebut:

Dalam video tersebut, pelajar ini kongsikan perjalanannya sebelum menjadi seorang pengawal keselamatan.

Rata-rata netizan memberikan reaksi positif dengan mendoakan pelajar tersebut dipermudahkan urusan.

Komen Netizan

“Mcm arwah abg.. pelajar trbaik. skola.. pljr. cemerlang.. salu.nek pentas..salu.dpt anugerah.. form 4 brhenti sbb xnk. myusahkn mak abh.. ktrg 6 bradik.. arwah ank. ke2.. sngup. benti skola sbb. nk bg. laluan. pd. adk2ny skola.. arwah buat kje. mcm2… kje kantin.skola…kje kantin kilang kena bgun pkul 4pg..kje gad kilang last2 kje texas chicken.. blk kje dri texas chicken tu dia. acident kena. gilis kerete.. meninggal. kt situ jgk.. dan mknan yg dia bwk blk tuk adk2nya abz berterabur ats jln.. meninggl wktu bulan puasa yg ke3 pd 2016..moga roh arwah abgku ditmptkn dikalangan org briman.. insan yg xpnh mrh adk2ny.. xpnh lansung lwn ckp mak abh. sntiase tunduk dan taat dgn. mak abh.. susah nk. dgr suara dia ckp kasar dgn keluarga.. tiap kli gajii. bnda prtme dia buat blnje mak. abh dgn adk2.. bru dri. sndrii.. ” – Nurul Ika

“Org mcm ni lg ak respect.. duli je..ko x penah tgk pakgad boleh pakai H ..tmpt ak da biasa da..bkn x leh berjaya..jnji ad tekad ” – Ax El

“Bertugas dgn sungguh2 ye.
Insyallah ada lorongan yg terbaik utk awak.
Kawan sy bermula dgn guard,skrg jadi pegawai tinggi ditempat yg sama dia bertugas dulu.sesungguhnya Allah sebaik2 perancang ” – Mohd Hakim

“pak guard pun ok ,rezeki halal,bukan jual babi pun,aku yg ada ijazah ni pun,keje kampung je,sebagai petani,elok je,masih ada nyawa sampai kehari ni,tak lah pulak aku g menyamun,arau mintak sedekah beras nak bagi anak bini makan,kira masih mampu lagi,kawan aku yg jadi pak guard pulak boleh beli rumah,beli kereta,beli tanah,,yg utama dalam kehidupan kita didunia ini,ucapkan dulu alhamdullillah,kita berusaha merancang,ALLAH yg menentukan segalanya,usaha dan doa itu penting,selebihnya ALLAH punya kuasa menentukan. ” – Noral Hisham

“Xperlu malu..yg penting kerje tu halal..aku pun pernah kerje jaga sekolah..xlama cuma 5 tahun..slpas aku balik dari..overc..sblm tu aku kerje sbgai marin engineer..yg penting kelangsungan hidup utk bagi keluarga mkn..mesti ada..apa pun..kipidad.. ” – Angling Dharma

“Time Time pandemik ni sapu je kerja ape yg ade walaupun lari jauh dari bidang , alhamdullilah aqu kerja security setakat ni mampu sara anak bini satu keluarga walaupun pada hakikat nya gaji sbnr nye x cukup yg penting bersyukur , sebelum ni aqu hanya bekerja buat kerja kampung je , insyaallah dengan kita bersyukur Allah akan permudahkan rezeki buat kita semua” – Pokwung Pokjai

“Janji ada kerja ,,kalau tgk dari keputusannya cemerlang tewas teman ,,dari sini kita dapat lihat rezeki bkn dari empunya sijil ,,setiap rezeki kita perolehi semua sdh di atur oleh pencipta Allah swt kita hanya usaha tawakal di sertai dgn doa…satu pengajaran kepada ibu bapa jgn di megah puji anak cerdik bijak terkadang anak lemah dari segi pelajaranya dialah berjaya dalam kehidupanya ” – Man Juberee

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber: Oh BulanTiktok

Check Also

Ter0k Di k3cam, Imam Besar M4sjid Putra Sekali Lagi T4mpil Buat Vide0

PUTRAJAYA – Imam Masjid Putra, Ustaz Ikmal Zaidi Hashim memohon maaf kepada seluruh umat Islam …

Leave a Reply

Your email address will not be published.