TNB

Pengguna boleh melaksana beberapa inisiatif bagi menjimatkan penggunaan tenaga elektrik sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sekaligus menerima manfaat diskaun maksimum yang diberikan kerajaan.

Tenaga Nasional Berhad (TNB) dalam satu kenyataan memaklumkan, pengguna boleh melaksana beberapa panduan bagi mengimbangi keperluan menggunakan peralatan elektrik dengan selesa tanpa pembaziran.

Ini katanya, dengan memastikan semua pintu, tingkap dan lubang edaran udara tertutup rapi ketika menggunakan pendingin hawa supaya hawa sejuk tidak keluar dari bilik.

“Menggunakan kipas bagi membantu menyejukkan hawa bilik agar suhu pendingin hawa dapat dilaraskan lebih tinggi (contohnya, antara 24 ke 26 darjah Celcius) bagi menjimatkan tenaga.

“Membersihkan penapis pendingin hawa bagi memaksimumkan proses penyejukan. Penapis yang kotor menghalang aliran udara dan mengurangkan kecekapan pendingin hawa.

“Mengelakkan mencuci pakaian menggunakan air panas, melainkan perlu dan menggunakan mesin basuh dengan muatan penuh,” katanya dalam satu kenyataan.

Penguna juga, katanya boleh meminimumkan penggunaan pengering pakaian dengan mengambil kesempatan cuaca panas untuk mengeringkan pakaian secara semulajadi.

“Menanggalkan palam peralatan elektrik apabila tidak digunakan serta tidak membiarkan peralatan elektrik seperti kipas dibiarkan terpasang di dalam bilik yang kosong.

“Sekiranya mandi menggunakan alat pemanas air, kurangkan tempoh mandian,” katanya.

TNB menjangkakan, dalam tempoh PKP ini, penggunaan elektrik di kediaman bakal meningkat kerana isi rumah menggunakan elektrik yang lebih kerap atau lebih lama dari kebiasaan.

“Peningkatan sebenar penggunaan elektrik ini hanya akan diketahui selepas berakhirnya pelaksanaan PKP kerana TNB menangguh sementara pembacaan meter dan menggantikannya dengan bil anggaran bagi mematuhi arahan PKP.

“Diskaun berperingkat untuk pengguna domestik selama enam bulan bermula hari ini, seperti diumumkan Perdana Menteri sebagai sebahagian daripada pakej rangsangan bagi mengurangkan beban kepada rakyat akibat langkah PKP bagi menangani COVID-19,” katanya.

Kerajaan sebelum ini umumkan pemberian diskaun sehingga 50 peratus kepada pelanggan domestik/kediaman dengan penggunaan elektrik hingga 200 kWj sebulan.

Diskaun 25 peratus pula bagi penggunaan elektrik antara 201 hingga 300 kWj dan 15 peratus bagi penggunaan elektrik antara 301 hingga 600 kWj. Penggunaan elektrik melebihi 600 kWj pula mendapat diskaun dua peratus.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."