Connect with us

#celeb

Dah kahwin, baru tahu suami adalah org gila. Baru tahu sbb apa. Bila kahwin gila dia datang aku terasa nk bercerai.

Bismillahhirahmannirahim. Hampir 5 tahun suami aku sembuh dri penyaakit skiz0frenia. Dri makan ubaat d0s yang tinggi sampai ke pada d0s rendah.

Sepanjang 5 tahun perkahwinan ni segala susah payah kami lalui bersama. Dri rumah kosong sampai penuh barang.

Dri tidak mampu beli rumah sampai lah kami menunggu masa jer rumah kami siap. Hidup kami semua lengkap tapi Tuhan lebih mengetahui.

Hari ni genap sebulan lebih suami aku diserang penyaakit mentaal skiz0frenia buat kali kedua.

Penyaakit yang kian membiak. Nampak luaran seperti normal sekali datang penyakit tidak tertanggung aku nak menghadapinya dengan dua orang anak yang masih kecil.


Aku terkejut tergamam tak tahu nak buat apa. Hanya aku call adik dia suh datang tengok. Jiran-jiran semua datang marah aku cakap kenapa bawak orang gila datang kawasan ni.

Aku diam seperti orang bod0h. Itulah kisah mula-mula aku mengenali penyakit skiz0frenia.

Bermula dri saat itu lah aku rasa aku ni dah tersalah pilih, nasib aku malaang aku ditipu. Bod0hkan dri awal-awal lagi aku tidak bercerai.

Mula-mula memang aku hendak bercerai tapi tiba-tiba aku tahu aku hamil 1 bulan lebih. Aku ada terpikir nak guguur jer sebab tak nak ada zuriat dengan orang penyaakit sedemikian.

5 bulan selepas itu suami aku sembuh. Itu pun selepas dia kelaar tangan buat kali kedua & dimasukkan ke wad mentaal selama seminggu.


Alasannya suami aku akan sembuh sekiranya berada disisi isteri & anak.Aku pulak f0bia traauma peristiwa dahulu dia pernah pkul aku.

Aku takut tidur pon tidur ayam takut dia pkul aku & anak-anak. Yelah penyakit skiz0frenia penyaakit baahaya.

Suka pkul baling barang pecahkan barang sepak orang. Aku tahu nak explain macam mana.

Aku pernah terdetik dalam hati kalau sekali lagi dia sakit aku nekad untuk bercerai kerana penyakit memang tidak akan sembuh & ianya perlu bergantung pada ubat & tidak boleh hidup dalam keadaan strees.

Sekarang aku & anak-anak sedang berehat di kampung aku. Si adik seronok riang gembira & si abang nampak masih rindukan pelukan papanya.


Selepas dia sembuh baru aku jalankan proses perceraian. Doakan aku kuat nk tempuh dugaan besar ni. Aku tulis sekadar luahan hati yang terbuku yang mampu aku nak simpan.

Mama & abah aku pon baru tahu cerita ni. Selama ini aku simpan sorang tak mahu mama, abah & abg aku risau. Tak mahu mereka malu ada menantu gila.

Untuk pengetahuan korang aku kenal suami sewaktu kami sama-sama belajar di politeknik.

Aku tengok dia waktu belajar elok normal tak macam orang giila pon. Lepas kenal kahwin baru tahu yang dia dri kecil dibesarkan oleh opah & atok.

Manakala ayah & ibunya dua-dua kerja di KL. Dia ada 8 orang adik beradik. 4 dibesarkan di kampung. 4 lagi dibesar oleh mak & ayah.

Trending