KETUA P0lis Johor DATUK AYOB KHAN MYDIN PITCHAY adalah ‘jenama baru’ yang menjadi sebutan dalam kalangan penj3nayah, khasnya sindlket peny3ludupan migr4n.

Pada masa sama, sepanjang Ayob Khan meluahkan ‘kemar4hannya’ terhadap kegi4tan ini, lebih 20 pegawai dan angg0ta agensi pengu4t kuasa dit4han selepas terbabit menjadi petu4lang menjual kedaulatan negara kepada sindlket.

Kini, pantai timur Johor hampir bersih daripada kegi4tan penyelvdupan migr4n dan Ayob Khan menumpukan pula usaha untuk menjah4namkan kegiatan sindlket serta petu4langnya di pantai barat Johor.

Ikuti wawancara beliau bersama wartawan, OMAR AHMAD dan juruvideo, MOHD AZREN JAMALUDIN bagi mengulas isu ini.

Nama Ayob Khan umpama mimpi ng3ri buat sindlket penyeludupan migr4n selain penguat kuasa yang sanggup menjual kedaulatan negara.

Tugas serta amanah setiap anggota serta pegawai p0lis ialah mengu4tkuasakan und4ng-und4ng dan itu yang saya serta rakan setugas lain lakukan.

Kami akan bertindak terhadap pes4lah und4ng-und4ng tanpa mengira siapa dia, orang biasa atau anggota sindlket penyelvdupan migr4n.

Yang menganggap nama saya meng3rikan atau men4kutkan, itu pandangan dan persepsi mereka.

Rekod mendapati lebih 20 penguat kuasa membabitkan PDRM, Jabatan Imlgresen, P0lis M4rin, malah ATM dit4han kerana menjadi petu4lang sindlket penyelvdupan migr4n. IPK Johor kini dijadikan benchmark dalam usaha menump4skan sindlket seperti ini.

Untuk rekod, setiap Ibu Pejabat P0lis Kontinjen (IPK) negeri sudah melancarkan oper4si seperti ini namun ia mungkin sedikit berbeza daripada IPK Johor.

IPK Johor melancarkan Oper4si Pintas Bersepadu Selatan pada 22 April lalu dan kita adalah perintis kepada operasi penyelvdupan migr4n.

Oper4si Pintas Bersepadu Selatan ini turut membabitkan kerjasama Angkatan Tenter4 Malaysia (ATM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), Pasukan P0lis Marin, Jabatan Kast4m Diraja Malaysia dan Jabatan Imlgresen Malaysia.

Sementara itu, Op Benteng pula hanya dilancarkan di peringkat Pusat pada 1 Jun lalu.

Kita ada satu format yang mantap dalam menangani isu pend4tang aslng tanpa izin (Pati).

Saya hendak tegaskan, bagi PDRM Kontinjen Johor, kita ada Ketua Jabatan Sias4tan Jen4yah Asisten Komisioner Md Yusof Ahmad, beliau seorang yang amat berpengalaman.

Md Yusof muncul dengan pendekatan baru untuk kita ambil tindakan ke atas w4rga aslng atau migr4n ini di bawah jen4yah terancang.

Ini kali pertama format ini digunakan, sebelum ini, mereka dit4han di bawah Akta Anti Pemerdag4ngan Orang dan Penyelvdupan Migr4n (Atipsom).

Kali ini, disebabkan ia membabitkan sindlket, Bahagian Sias4tan Jen4yah IPK Johor di bawah seliaan Md Yusof, kumpulan ini dit4ngkap dan ditvduh di bawah jen4yah terancang.

Di bawah jen4yah terancang ini, kita dapat t4ngkap semua seperti ketua sindlket, pengurus, tekong laut, tekong darat, penghantar, penjaga rumah penampungan dan anggota agensi penguatkuasaan.

Jadi, bila disi4sat di bawah jen4yah terancang, kita boleh gunakan Akt4 Kes4lahan Kesel4matan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma) dan Sosma ini membolehkan kita menggunakan prosedur mendapatkan ejen, menggunakan saksi terlindung serta membolehkan kita men4han reman mereka selama 28 hari untuk jalankan sias4tan.

PDRM Kontinjen Johor adalah perintis dalam konteks men4ngkap, menyi4sat dan menvduh tekong-tekong ini di bawah jen4yah terancang.

Model inilah yang digunakan PDRM kontinjen lain.

Alhamdulillah, pasukan yang saya ada adalah pasukan yang mantap di bawah seliaan Md Yusof.

Kita akan teruskan lagi usaha untuk memastikan Johor yang dikatakan sebagai lokasi transit keluar dan masuk Pati dari Indonesia, bersih daripada kegi4tan har4m ini.

Rekod turut mendapati lebih 150 tekong darat, laut serta ahli sindlket penyelvdupan migr4n sudah dit4han IPK Johor.

Jika dilihat, berdasarkan statistik sejak Op Pintas Selatan dilancarkan April lalu, kita sudah t4han 99 tekong serta 193 migr4n. Ia jumlah yang besar.

Penyelvdupan migr4n di negeri ini aktif sejak 2016. Untuk rekod, pada 2016, t4ngkapan berkaitan k3s ini ialah 681, 2017 (828), 2018 (276) dan 522 pada 2019.

Berkaitan sindlket pula, rekod menunjukkan, ada 20 sindlket pernah beroperasi pada satu-satu masa, ia jumlah yang besar.

Di pantai timur Johor, kami sudah tump4skan atau lumpvhkan kira-kira 95 peratus sindlket.

Fokus saya ialah untuk men4han tekong dan bot, ini paling penting.

Jika kita t4han migr4n, tetapi g4gal men4han tekong, penyelvdupan ini akan berterusan.

Penah4nan tekong serta bot boleh melvmpuhkan kegiatan ini. Selepas ini, pantai barat Johor akan jadi tumpuan saya.

Datuk Ayob Di Intip. “Pergerakan sy seperti jam berapa keluar joging, keluar pejabat, balik rumah”
ANTARA keratan laporan akhbar Harian Metro.

Apa yang Datuk dan IPK Johor lakukan pasti mengundang kem4rahan sindlket. Datuk ris4ukan kesel4matan diri?

Apabila kita memilih profesion sebagai anggota p0lis, secara tidak langsung, kita terdedah dengan pelbagai anc4man dan kec4man, tambahan apabila bertindak tegas, pasti ramai yang tidak suka.

Bukan saja penj3nayah, malah ada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak tertentu tidak suka kerana kita menguatkuasakan und4ng-und4ng.

Dalam konteks p0lis, saya sudah biasa menghadapi ugvtan bvnuh dan sebagainya.

Semasa saya menjadi Ketua Penolong Peng4rah Bahagian 4nti Pengg4nas (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, sejak 1995 hingga ditukarkan ke Johor sebagai Ketua Polis Johor, banyak ugvtan bunvh yang saya terima.

Kalau dalam konteks Islamic State (IS), arw4h Mohd Wandy, rakyat Malaysia yang berada di Syria dan kini sudah terbvunuh, meng4rahkan agar elemen IS di Malaysia membuvnuh saya.

Pergerakan Di intip

Kumpulan pengg4nas ini sudah membuat kajian dan rislkan berkaitan pergerakan saya seperti jam berapa saya keluar joging, keluar pejabat, balik rumah dan sebagainya.

Memang ada elemen dia untuk membuvnuh saya, tetapi Alhamdulillah, kita berserah kepada Allah SWT.

Kita buat kerja ikhlas yang lebih bergantung kepada Allah SWT.

Saya juga pernah menerima ugvtan buvnuh daripada IS Indonesia yang memberi ar4han kepada elemen mereka di Malaysia.

Dalam konteks Daish sahaja, kita sudah men4han lebih 500 suspek sejak 2014.

Saya ambil pendekatan untuk menceg4h. Ada yang pertikai kenapa saya t4ngkap mereka yang hanya mempunyai risalah serta sebilah pis4u?

Ia sudah jadi kes4lahan di bawah kanun kes3ksaan kerana memiliki dan sebagainya.

Jadi saya t4ngkap di peringkat awal, yang hendak pergi ke Syria kita t4han. Ada lebih kurang 20 cubaan oleh IS untuk lancarkan ser4ngan namun kami berjaya p4tahkan.

Kemudian, apabila saya t4ngkap elemen Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) yang 12 orang itu termasuk dua Adun, saya turut terima banyak ugvtan daripada kumpulan k0ngsi gelap kerana mereka beranggapan tindakan yang saya ambil bersifat perkauman.

Ini bukan soal perkauman, ini isu kesel4matan. Mengapa tidak timbul lsu apabila saya t4ngkap anggota Daish yang terdiri daripada orang Islam.

Mengapa pula timbul lsu apabila saya t4ngkap individu daripada kaum India yang ada kaitan dengan keg4nasan LTTE?

Ini yang saya tidak suka kerana bagi saya p0lis menguatkuasakan und4ng-und4ng tanpa mengira batasan kaum, bangsa atau agama.

Nama kena petik

Terbaru, ada tekong di negara jiran mula ‘memetik’ nama saya kerana m4rah operasi mereka sering g4gal.

Kerja perlu ikhlas, yang lain serah pada Allah SWT. Itu kuncinya.

Jangan takut, kalau takut, tak payah jadi pemimpin, pergi tukar profesion.

Ramai yang terkejut dengan pembabitan anggota agensi penguatkuasaan yang sepatutnya menjaga kedaulatan negara.

Sebenarnya, isu Pati ini, semua orang tahu berkaitan pembabitan anggota agensi penguatkuasaan. Mungkin ada tindakan diambil, tetapi tidak agr3sif seperti sekarang.

Penyelvdupan migr4n ini tidak akan berakhir selagi ada pembabitan orang dalam.

Contoh, kita dapat maklumat ada sindlket penyelvdupan migr4n masuk melalui Sungai Rengit, kita kongsi maklumat itu namun orang dalam serahkannya kepada tekong, mereka akan ubah haluan ke lokasi lain seperti ke Bandar Penawar.

Jadi, orang dalam atau elemen dalaman ini yang perlu kita ambil tindakan.

Sudah ramai yang kita tahan membabitkan anggota serta pegawai PDRM, P0lis Marin, ATM dan Imigr3sen.

Isu utama di sini ialah pengkhi4natan yang mereka lakukan, kita juga perlu tegas terhadap pengkhi4nat seperti ini.

Tidak ramai pegawai p”lis yang seberani Datuk. Itu kenyataan daripada masyarakat yang bangga dengan pencapaian Datuk dan IPK Johor.

Saya pernah dipuji dan dik3ji. Dalam PDRM, bukan saya seorang, di Perak, Ketua P0lis Perak pun ada t4ngkap tiga anggota p0lis di Balai P0lis Hutan Melintang yang bersek0ngkol dengan sindlket penyelvdupan migr4n, tapi mungkin publisiti kurang sikit.

Ada t4ngkapan di tempat lain namun yang paling banyak di Johor.

Bukan Johor saja yang lakukan operasi seperti ini cuma banyak aktiviti berlaku di negeri ini.

Johor bebas daripada penyelvdupan mlgran, adakah ia misi mustahil atau boleh dicapai?.

Bagi saya, tiada yang mustahil, semua ini boleh dicapai namun ia perlukan komitmen tinggi serta usaha keras berterusan.

Ia bukan komitmen anggota dan pegawai PDRM Kontinjen Johor saja malah semua agensi penguatkuasaan.

Tugas serta amanah ini bukan untuk kepentingan kita saja, bukan kepentingan PDRM saja, tetapi untuk kepentingan negara.

“Mustahil Datuk, benda ini sudah berpuluh tahun di Johor, tidak ada seorang pun mengatasi ‘dia’ Datuk, tak payah buang masa Datuk”.

Itu antara ulasan yang saya terima.

Bagaimanapun, saya tidak akan berhenti, jika tidak boleh buat 100 peratus, buat 80 peratus, kalau tidak boleh, buat 70 peratus.

Tapi pastikan ada perubahan. Saya akan pastikan perkara itu dibuat dahulu. Boleh atau tidak, itu perkara lain. Insya-Allah, semuanya akan berjalan lancar.

p/s: Semoga segala urusan Datuk Ayob dalam menjaga kedaulatan negara di permudahkan

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

sumber: hmetro

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."