M4ti Dalam L0kap: Mahk4mah Arah PDRM G4nti Rvgi

Kuala Lumpur: Mahkamah tinggi memerintahkan kerajaan dan polis membayar ganti rugi rm281,300 kepada keluarga suspek dadah, Benedict Thanilas yang mati dalam tahanan 4 tahun lalu.

Pesuruhjaya Kehakiman Quay Chew Soon membuat keputusan itu dalam saman sivil keluarga terhadap kerajaan secara dalam talian hari ini.

Badan Bukan Kerajaan (NGO) menghapuskan kematian dan penderaan dalam tahanan (Edict) berkata, mahkamah memutuskan bahawa keluarga tersebut berjaya membuktikan kes terhadap kerajaan ke tahap imbangan kebarangkalian.

“Mahkamah menetapkan bayaran RM91,800 bagi ganti rugi kehilangan saraan, RM50,000 untuk sakit dan penderitaan, RM100,000 ganti rugi teruk, ganti rugi untuk kesedihan RM30,000, dan kos pengebumian sebanyak RM4,000,” kata Edict.

Sebanyak RM5,500 lagi diberikan sebagai kos pengeluaran surat kuasa mentadbir harta pusaka keluarga itu diwakili oleh peguam M Visvanathan dan V Sanjay Nathan.

NGO itu berkata, mahkamah tidak menganugerahkan sebarang ganti rugi akibat pelanggaran tugas anggota polis dalam kes itu.

“Pihak peguam memaklumkan mereka akan mendapatkan arahan seterusnya daripada pihak keluarga sama ada rayuan akan dibuat atau tidak berkenaan isu ini,” kata Edict

Edict menyambut baik keputusan mahkamah tinggi hari ini.

“Kes-kes seperti ini menjadi satu pengajaran dan teladan yang berguna kepada anggota penguat kuasa dalam mengendalikan tahanan mengikut lunas undang-undang,” katanya.

Tahun lalu, Mahkamah Koroner memutuskan bahawa kematian Benedict Thanilas ketika berada dalam tahanan polis pada 2017 boleh dielakkan jika beliau diberikan rawatan perubatan yang diperlukan.

Benedict, 43, yang ditahan kerana disyaki mengedar dadah di bawah akta dadah berbahaya (langkah-langkah pencegahan khas) 1985 ditemui tidak sedarkan diri di lokap polis Jinjang pada 10 Julai 2017.

Dia dibawa ke Hospital Kuala Lumpur, tetapi disahkan meninggal dunia.

Hakim Mahkamah Seksyen Mahyon Talib, yang bertindak sebagai koroner berkata, pengabaian oleh pegawai menyebabkan kematian Benedict dan menambah bahawa mereka seharusnya meneliti keperluan perubatan tahanan di bawah jagaan mereka.

Dakwaan bukti dimusnahkan: PDRM siasat laporan berkaitan tahanan mati dalam lokap

Sebelum ini pada 29 jun 2019: polis akan menjalankan siasatan lanjut berhubung laporan yang dibuat Program Koordinator Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) yang mendakwa badan penguatkuasa itu memusnahkan bukti penting berhubung kematian seorang lelaki di dalam lokap polis Jinjang pada 2017.

Menurut Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim pihaknya menerima laporan daripada Mohammad Alshatri Abdullah pada rabu lepas mengenai keterangan pegawai penyiasat dalam prosiding inkues melibatkan Benedict Thanilas, 43 tahun.

“Siasatan lanjut akan dibuat oleh pihak polis tanpa menjejaskan prosiding inkues yang sedang berjalan.

“Polis juga meminta kerjasama semua pihak supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan tanpa sumber yang sahih kerana dikhuatiri mengganggu siasatan pihak polis serta prosiding inkues yang sedang dijalankan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Mazlan berkata orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat boleh menyalurkannya dengan menghubungi Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2146 9999 atau mana mana balai polis berhampiran.

Pada Jumaat, dua kumpulan sivil – SUARAM dan menghapuskan kematian dan penderaan dalam tahanan (Edict) – mendakwa polis memusnahkan bukti penting seperti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dan rekod penting berhubung inkues berterusan yang menyiasat mengenai kematian Benedict.

Kumpulan sivil itu mendakwa, pegawai penyiasat (10) Shahruddin Rajab memberi keterangan bahawa rekod perubatan dan pendaftaran masuk lokap untuk 2017 telah dilupuskan.

Menurut mereka, ia adalah penghapusan bukti yang disengajakan dan bertentangan dengan Akta Polis 1967 dan peruntukannya.

Benedict meninggal dunia dalam tahanan polis selepas ditahan kerana disyaki terlibat dalam pengedaran dadah pada 29 Jun 2017.

Berdasarkan laporan, dia ditahan mengikut seksyen 3(1) dan seksyen 6(1) akta dadah berbahaya (langkah-langkah pencegahan khas) 1985.

Semasa penahanannya, dia mempunyai sejarah komplikasi kesihatan, termasuk tekanan darah tinggi dan diabetes.

Dia dikehendaki mengambil 8 jenis ubat setiap hari dan 3 suntikan insulin pada siang hari serta satu suntikan pada waktu malam.

Dia dilaporkan mengalami kesukaran bernafas dan dibawa ke Hospital Kuala Lumpur pada pagi 10 Julai 2017 tetapi meninggal dunia tidak lama kemudian.

Check Also

Bapa Terpaksa Jalan Kaki 1 Jam Sambil Kendong Jenazah Anak Bawa Pulang Ke Rumah. Van Jenazah Terkandas Akibat Jalan Rosak Teruk

Berat bebanan yang dipikul. Tatkala orang lain sedang menikmati kesenangan, ada yang masih menanggung derita …

Leave a Reply

Your email address will not be published.