Pelawak terkenal tanahair, Shahmira bin Muhammad atau lebih dikenali sebagai Shuib Sepahtu meluahkan hasratnya untuk menaja percutian dalam negara sebagai tanda terima kasih kepada Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah atas kepimpian beliau menguruskan barisan hadapan untuk membanter4s penul4ran j4ngkitan Cov1id-19.

Shuib yang juga seorang penyampai radio menawarkan secara spontan sewaktu sesi dialog bersama media diadakan di Putrajaya, hari ini berkenaan isu menangani w4bak p4ndemik Cov1id-19.

“Ada plan (per4ncangan) nak cuti?

“Kalau Datuk nak bercuti saya sanggup sp0nsor (taja), tetapi jangan luar negara mahal, dalam negara 0k,” katanya.

Dr Noor Hisham Tengah Pening Kes Makin Meningkat, Sekali Shuib Beri Sesuatu

Namun, Dr Noor Hisham mengatakan sambil mengukir senyuman bahawa beliau lebih selesa untuk beristirehat di kediamannya selepas penat bertungkus lumus.

“Isu dia bukan s0al bercuti, cuti untuk rehat di rumah saja, kalau kerja 2o jam sehari banyak masa berehat di rumah saja daripada pergi berjalan sini berjalan sana.

“Bukan saya saja penat, tetapi semua petug4s barisan hadapan sebab kita sudah bekerja 7 bulan tanpa henti, tetapi ketika kes makin berkurangan saya benarkan mereka take a break,” katanya menjawab soalan Shuib.

Menurut laporan, dikatakan pihak KKM merasakan bimbang atas peningkatan kes yang mendadak dan memerlukan pasukannya untuk kembali bekerja keras.

“Saya hanya mewakili 25o,000 petugas KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia), jadi kerjasama padu antara kami dengan satu matlamat iaitu memutuskan j4ngkitan C0v1id-19 dalam negara,” katanya.

Apa-apa pun, kita sebagai rakyat yang bertamadun dan prihatin, haruslah kita mematuhi segala arahan yang dikeluarkan oleh KKM mengenai isu SoP dan penjarakan s0sial. Kita mampu mengubahnya.

Sumber : HM

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."