Diratah 9 Lelaki, Nasib Maid Malang Ini Akhirnya Dihukum P@ncung di Arab Saudi

Mungkin tak ramai yang tahu mengenai kisah sedih ini. Tapi di negara jiran kita, nama Tuti Tursilawati antara yang disebut-sebut kerana kes hukuman pancungnya di Arab Saudi yang dianggap tidak adil dan z@lim.

Diratah 9 Lelaki, Nasib Maid Malang Ini Akhirnya Dihukum P@ncung di Arab Saudi

Tuti yang bekerja sebagai pembantu rumah di Arab Saudi ini telah didakwa dengan pembunuhan majikannya pada 2010, tapi riwayat hidup ‘maid malang’ ni berakhir pada Isnin (29 Oktober) lepas apabila dijatuhkan hukuman mati tanpa pengetahuan kerajaan Indonesia sendiri, lapor Kompas.

Di mana silap Tuti? Ini kronologi kisah kematian pembantu rumah, Tuti Tursilawati.

Minta izin untuk bekerja di luar negera, tapi semuanya tak seindah disangkakan

Seperti warga Indonesia yang lain, mencari kerja di negara lain tu dah jadi culture bagi mereka untuk mencari rezeki buat keluarga di tanah air.

Menurut Kitabisa, kehidupan Tuti di Arab Saudi bermula apabila dia mengikuti ibunya ke Thaif, Arab Saudi untuk bekerja sebagai maid kepada majikan bernama Naif Al-Utaibi.

Diratah 9 Lelaki, Nasib Maid Malang Ini Akhirnya Dihukum P@ncung di Arab Saudi

Di sana tugasnya ialah untuk menjaga bapa kepada Naif yang dikatakan uzur, Suud Mulhaq Al-Utaibi. Namun setelah bekerja di sana selama 8 bulan, hanya 2 bulan saja dia mendapat gaji. Manakala 8 bulan lagi, gajinya tidak dibayar.

Bukan sahaja itu, Tuti juga mengaku dia sering mendapat gangguan sek5ual daripada majikannya. Akibat stress dan ingin ‘menyelamatkan diri’, Tuti dikatakan telah membunnuh bapa majikannya itu. Aduhai! 

Bawa lari wang dan barang kemas majikan, kemudian kena rog0l dengan 9 lelaki!

Ya, memang benar Tuti ada buat salah dan dia juga bukanlah sebaik yang kita sangkakan. Semasa ingin melarikan diri ke Mekah, Tuti membawa lari barang kemas dan wang majikannya.

Namun dalam perjalanan ke sana, dia telah didatangi seorang lelaki yang kononnya nak bantu bawa dia ke Mekah.

Diratah 9 Lelaki, Nasib Maid Malang Ini Akhirnya Dihukum P@ncung di Arab Saudi

Lelaki tersebut rupa-rupanya ada ‘plan lain’ dan membawa Tuti ke sebuah rumah kosong. Lelaki tu kemudian memanggil 8 orang rakannya dan mereka telah mer0gol Tuti berkali-kali di sana!

Ya Tuhan… Macam tak ada apa-apa yang berlaku, keesokannya lelaki tersebut bawa Tuti ke Mekah dan menghantarnya dekat dengan Masjidil Haram. Manakala barang-barang yang dicuri!nya dirampas.

Tuti ditangkap dan dijatuhkan hukuman maT1

Sehari selepas kejadian tu, Tuti ditangkap pihak berkuasa Arab Saudi. Dia mengaku telah membnuh bapa majikannya dengan cara memukuul dengan sebatang kayu dan mengikat kaki dan tangan lelaki tersebut kerana tak tahan sering mendapat gangguan 5eksual dan kekerasan.

Malah dia juga mengaku membuunuh kerana ingin menyelamatkan diri sendiri.

Pun begitu, Arab Saudi memutuskan hukuman ma@ti pada Tuti kerana saat dia memukul majikannya sehingga mati, dia tidak perk0sa – dan ini membuatkan dia didakwa telah merancang pembunnuhan ini.

Diratah 9 Lelaki, Nasib Maid Malang Ini Akhirnya Dihukum P@ncung di Arab Saudi

Rakyat marah, Tuti dihukum bunoh tanpa pengetahuan kerajaan Indonesia

Daripada kes pembunu.han, isu ni berubah kepada hubungan antara dua negara. Pada 29 Oktober lepas, Tuti telah menerima hukumannya tanpa Arab Saudi memberitahu perkara tersebut kepada kerajaan Indonesia dan keluarganya.

Menurut Tribunews keluarga Tuti juga masih dalam keadaan terkejut kerana pada kali terakhir mereka bervideo call, Tuti langsung tak cakap pasal hukuman yang bakal dihadapinya. Tuti juga kata yang dia sihat di sana dan tiada apa yang perlu dibimbangkan terhadapnya.

Diratah 9 Lelaki, Nasib Maid Malang Ini Akhirnya Dihukum P@ncung di Arab Saudi

Isu hukuman bunu.h terhadap ‘maid’ Indonesia ni boleh dikatakan agak serius lah sebab ada 13 lagi kes yang sama sedang menanti hukuman bu.nuh di Arab Saudi. Sehubungan dengan tu, pihak NGO Migrant CARE meminta kerajaan Indonesia tamatkan deal dengan Arab Saudi dalam supply pekerja asing ke sana lagi.

“Presiden Jokowi mesti batalkan agreement antara Indonesia dan Arab Saudi kerana mereka tak ikut perjanjian dalam melindungi pekerja asing,” kata NGO terbabit.

Apa-apapun diharapkan penindasan terhadap pekerja asing ni tak berlaku lagi, tak kiralah sama ada kat Arab Saudi dan di Malaysia sendiri. Setiap manusia berhak diperlakukan dengan baik walaupun mereka hanya bekerja sebagai amah di rumah kita. 

Sumber: lobak merah