“It’s Only A Business.. Let’s Talk” – McGregor Pujuk Khabib Pada Pusingan Ketiga Sebelum ‘Diajar’ Teruk

Secara tiba-tiba, banjir newsfeed Facebook dengan Twitter pasal Khabib Nurmagomedov – McGregor, dan pasal UFC 229.

Ada yang menyebelahi Khabib dan tak kurang juga yang kata perbuatan kemnya itu tak beretika dan ‘unsportmanship’ dan menyebelahi McGregor.

“It’s Only A Business.. Let’s Talk” - McGregor Pujuk Khabib Pada Pusingan Ketiga Sebelum 'Diajar' Teruk

Susulan pergaduhan yang tercetus selepas tamat perlawanan main-event antara Khabib dan McGregor, tiga individu dan juga rakan sepasukan Khabib telah ditahan menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Presiden UFC iaitu Dana White.

Ketiga-tiganya kemudian dibebaskan kerana McGregor tidak mahu membuat sebarang pendakwaan. Walaupun tiada tindakan undang-undang dikenakan, Dana White berkata insiden tersebut yang menyaksikan dua rakan sepasukan Khabib yang dipercayai fighter UFC juga tidak akan dibenarkan berlawan selepas ini.

“It’s Only A Business.. Let’s Talk” - McGregor Pujuk Khabib Pada Pusingan Ketiga Sebelum 'Diajar' Teruk

Insiden cuba merasuah tak jadi

Ini kisah yang mungkin ada tidak tahu, pertarungan dua jaguh UFC ini sebenarnya amat menguntungkan pihak UFC serta kedua-dua belah pihak. Siaran perlawanan itu dikawal media dan hanya ditayangkan kepada penyiar yang diberi hak dan penonton yang membayar untuk menyaksikan perlawanan bersejarah itu.

Sebelum pertarungan berlangsung, McGregor memanaskan suasana dengan serangan kontroversi terhadap Khabib adalah untuk menarik minat pengemar sukan itu. Mereka sanggup melakukan apa sahaja termasuk menghina agama serta mengelar jurulatih Khabib sebagai pengganas asalkan rating perlawanan itu naik.

Satu rakaman jarak dekat yang diberi senikata ketika perlawanan itu berlangsung menunjukkan McGregor berbisik sesuatu di telinga Khabib Nurmagomedov. McGregor tahu dia akan kalah dan cuba menenangkan kemarahan Khabib dengan menyebut “it’s only a bussiness” dan pujukan “let’s talk” pada hujung pusingan ketiga.

Sudah tentu ini hanya perniagaan, Dana White merupakan presiden UFC dan McGregor pula anak emas presiden sukan itu. Dana White telah merancang semua ini dengan bijak sekali. Pertarungan antara McGregor dan Floyd sebelum ini juga bermula dengan provokasi hingga UFC boleh menjana hingga USD100 Juta untuk mereka.

Ada pendapat mengatakan yang SEMUA ini sebenarnya dirancang, cuma ia menjadi buruk! Menurut Daniel Cormier (juara heavy weight dan light heavy weight UFC), perlawanan dengan McGregor adalah perlawanan ‘peribadi’ Khabib.

“It’s Only A Business.. Let’s Talk” - McGregor Pujuk Khabib Pada Pusingan Ketiga Sebelum 'Diajar' Teruk

Memilih untuk bersimpati terhadap apa yang berlaku kepada McGregor, Cormier juga jelas tidak bersetuju dengan promosi melampau yang dilakukan. “McGregor tak patut terima sedemikian. Tapi, ada beberapa perkara yang tak boleh digunakan untuk promosikan perlawanan. Agama, keluarga dan negara. Baling barang (rel besi) di Brooklyn”.

“It’s Only A Business.. Let’s Talk” - McGregor Pujuk Khabib Pada Pusingan Ketiga Sebelum 'Diajar' Teruk

Dalam masa yang sama, Khabib memohon maaf kepada pihak berkuasa Las Vegas dan pihak Suruhanjaya Atlet dalam siding akhbar selepas perlawanan UFC229 semalam. Walaupun insiden ini masih dalam siasatan pihak Suruhanjaya Altlet Nevada, mereka masih ‘menahan’ habuan yang patut diterima oleh Khabib sebanyak 2 juta, manakala McGregor menerima 3juta daripada perlawanan tersebut (walaupun tewas).

Khabib dan rakan sepasukannya dijangkakan kehilangan kejuaraan yang dimenanginya sekiranya terbukti bersalah dan digantung oleh Suruhanjaya Altlet, dan proses untuk mendapatkan visa selepas ini mungkin menjadi sukar.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini McGregor dijangka akan dibayar USD3 juta sementara Khabib akan membawa pulang wang USD2 juta bersih untuk pertarungan itu walaupun bergelar juara. McGregor pula menjangka dia akan mendapat lebih dari itu kerana iklan serta bayaran bonus dari pihak tertentu kerana menarik begitu ramai penonton untuk membeli siaran tersebut.

Sementara itu pihak UFC pula menjangka mereka akan menjana dalam lingkungan USD50 Juta hasil dari perlawanan itu kerana ditonton hampir seluruh negara di dunia. – jangan lupa kali empat duit tu.

Tonton video dibawah dan anda nilaikan sendiri

Sumber dari RatuSembang