Kata-kata Pedas Tun M di Mesyuarat PBB Buatkan Muka PM I$®ael Merah Padam!

Muka PM  I5rael merah padam dengar ucapan ini. Raja raja Arab tunduk buat buat tak nampak sebab malu negara mereka yang  lagi kaya dan kuat pun tak berani cakap macamni. Singa Umat Islam sudah kembali !

Kata-kata Pedas Tun M di Mesyuarat PBB Buatkan Muka PM I$®ael Merah Padam!

Ucapan Tun M amat panjang sekitar 15 minit. Kami kumpulkan bahagian tertentu untuk highlightkan isi ucapan dia . Stay tuned!

Sebuah Malaysia yang baharu muncul selepas Pilhan Raya Umum ke-14 pada Mei tahun ini. Rakyat Malaysia telah memutuskan untuk menukar kerajaan mereka yang telah memerintah selama 61 tahun, iaitu sejak kemerdekaan.

Kami melakukan ini kerana kerajaan terdahulu mengamalkan politik kebencian, pemikiran sempit perkauman dan agama selain rasuah yang berleluasa. Proses perubahan itu telah dicapai secara demokratik, tanpa keganasan dan kehilangan nyawa.

Kata-kata Pedas Tun M di Mesyuarat PBB Buatkan Muka PM I$®ael Merah Padam!

Kali terakhir saya berucap di sini ialah pada 2003, saya telah melahirkan kesedihan kerana dunia telah kehilangan arah. Saya sedih kerana hakikatnya negara-negara kecil terpaksa tunduk kepada kehendak yang berkuasa besar. Saya berhujah mengenai perlunya negara-negara membangun berusaha keras untuk melaksanakan reformasi, mempertingkatkan pembinaan keupayaan dan mempelbagaikan ekonomi. Kita mesti mampu mengekalkan hala tuju kita.

Tetapi hari ini, 15 tahun kemudian dunia tidak banyak berubah. Malah keadaan dunia hari ini jauh lebih buruk daripada 15 tahun lepas. Hari ini dunia dalam keadaan huru-hara daripada segi ekonomi, sosial dan politik.

Berlaku perang perdagangan antara dua kuasa ekonomi paling besar. Dan seluruh dunia terkena tempiasnya.

Apakah punca akar kepada masalah-masalah ini. Pada 1948, tanah air Paletin telah dirampas untuk membentuk negara I5rael. Warga Palest!n disemb*lih dan dipaksa meninggalkan tanah mereka. Ladang-ladang dan rumah-rumah mereka dirampas.

Mereka cuba berperang secara konvensional dengan bantuan jiran-jiran yang bersimpati. Rakan sekutu 1srael telah memastikan bahawa cubaan mereka itu gagal. Lebih banyak tanah rakyat Pale$tin dirampas. Dan penempatan rakyat Irael dibina di atas lebih banyak tanah-tanah rakyat Pal3stin yang dirampas dan rakyat P4lestin dihalang daripada memasuki kawasan-kawasan penempatan itu yang dibina di atas tanah-tanah mereka.

Penduduk P@lestin pada mulanya cuba melawan dengan menggunakan lastik dan batu-batu. Mereka dit3mbak menggunakan peluru hidup dan ditangkap. Beribu-ribu dipenjarakan.

Kecewa dan marah ,tidak mampu melawan dalam peperangan konvensional, warga Palestin mengambil jalan kepada apa yang kita panggil keganasan.

Dunia tidak peduli pun apabila I5r@el mencabuli undang-undang antarabangsa, merampas kapal-kapal yang membawa ubat-ubatan, makanan dan bahan binaan di perairan antarabangsa. Penduduk P4lestin cuba melancarkan roket-roket tetapi tidak memberi kesan dan tidak mencederakan sesiapa pun. Tetapi dibalas secara besar-besaran oleh Isr4el, dengan menghantar bom roket dan mengebom hospital-hospital, sekolah dan bangunan-bangunan lain, membunuh penduduk awam yang tidak berdosa termasuk kanak-kanak sekolah dan pesakit-pesakit di hospital. Dan ramai lagi.

Dunia menghargai Isr*el dengan sengaja menimbulkan provokasi kepada P+lestin dengan mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Isra*l.

Kemarahan dan kekecewaan rakyat Palest+n dan pihak yang bersimpati telah membuatkan mereka menggunakan kaedah apa yang kita panggil kegana5an. Tetapi penting bagi kita untuk menerima bahawa apa juga tindakan yang menimbulkan ketakutan kepada orang boleh dianggap sebagai tindakan keg#nasan.

Dan negara-negara yang menggugurkan bom dan melancarkan roket yang mencedera dan membunuh manusia tidak berdosa juga menakutkan orang. Ini juga perbuatan-perbuatan kegan4san.

Ada yang tidak kena dengan cara berfikir kita, dengan nilai-nilai kita apabila mem⁴tikan satu orang ia dianggap membonuh tetapi memat!kan berjuta-juta orang anda menjadi wira. Dan sebahagian daripada kita masih percaya bahawa konflik antara negara-negara boleh diselesaikan dengan peperangan.

Puan Presiden,

Di Myanmar, umat Islam di negeri Rakhine sedang dibunoh rumah-rumah mereka dibakar dan berjuta-juta pelarian dipaksa melarikan diri, m@ti lemas di lautan luas, tinggal dalam pondok-pondok yang dibina sendiri, tanpa air atau makanan, tanpa sistem pembuangan najis yang paling daif sekali pun.

Namun, pihak berkuasa di Myanmar termasuk pemenang Hadiah Keamanan Nobel menafikan kejadian itu berlaku. Saya percaya kepada dasar tidak mencampuri urusan dalaman negara lain. Tetapi adakah dunia hanya akan memerhatikan pembunuhan dilakukan tanpa berbuat apa-apa? Negara-negara adalah merdeka. Tetapi adakah ini bermakna mereka mempunyai hak untuk memb#nuh rakyat mereka sendiri, disebabkan mereka merdeka?

Saya telah mencadangkan supaya kuasa veto tidak boleh dilaksanakan oleh hanya satu anggota tetap tetapi oleh sekurang-kurangnya dua kuasa besar disokong oleh tiga anggota bukan tetap Majlis Keselamatan. Perhimpunan Agung patut menyokong keputusan itu dengan majoriti mudah. Saya tidak mahu berbakap lebih panjang.

Saya mengakui bahawa dunia tanpa PBB akan mengalami kerosakan yang dahsyat. Kita memerlukan PBB, kita perlu mempertahankkannya dengan dana yang mencukupi. Tiada sesiapa yang boleh mengugut pertubuhan itu dengan tidak memberi dana.

Puan Presiden,

Selepas 15 tahun dan pada usia 93 tahun, saya kembali ke podium ini dengan tugas berat untuk membawa suara dan harapan Malaysia baharu ke pentas dunia. Rakyat Malaysia, yang berbangga dengan pencapaian demokratik mereka baru-baru ini, menaruh harapan tinggi bahawa di seantero dunia – kita akan melihat keamanan, kemajuan dan kemakmuran. Dalam hal ini, kami amat berharap PBB sudi mendengar rayuan kami.

Terima kasih, Puan Presiden.

Kata-kata Pedas Tun M di Mesyuarat PBB Buatkan Muka PM I$®ael Merah Padam!

SEJURUS menghabiskan ucapan ikonik yang sarat dengan isu sejagat di pentas Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-73 di New York, Amerika Syarikat, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi tumpuan di belakang pentas, ibarat seorang bintang popular.

Dalam sebuah rakaman video yang dimuat naik ke Twitter oleh salah seorang pegawai kanannya, Dr Mahathir dilihat dikerumuni delegasi dari pelbagai negara.

“Terima kasih atas sokongan anda,” ucap seorang delegasi yang bersalam dengan Dr Mahathir, sambil disusuli sapaan delegasi lain yang mahu bersalam, bergambar dan bertanyakan sesuatu kepada beliau.

Sumber Dari Viral Sesaje