Tabung Derma Dipasang Kamera. Apa Yg Orang Tua Ini Sedekahkan Buat Ramai Terkedu

Tabung Derma Dipasang Kamera

Walau Bagaimana Pun Caranya, Semoga Allah Buka Pintu Hati Kita Untuk Ringan Tangan Buat Amal Sedekah Di Mana-mana Sahaja. InsyaAllah Amin.

Tabung Derma Dipasang Kamera. Apa Yg Orang Tua Ini Sedekahkan Buat Ramai Terkedu | Bagi umat Islam, berinfak dan bersedekah merupakan cara yang lazim untuk berbagi kebaikan. Bahkan, caranya pun boleh pelbagai cara, mulai dari yang mutakhir melalui internet atau cara umum dengan memasukkan duit ke kotak amal.

Melihat keunikan infak dan sedekah ini, sekumpulan aktivis dari Kitabisa.com mencuba melakukan eksperimen sosial. Dalam eksperimen sosial untuk mengetahui jumlah derma yang diberikan jemaah masjid, ahli kumpulan yang menjalankan ekspirimen ini telah memasang kamera tersembunyi di dalam kotak amal.

Dari beberapa orang yang menderma, kumpulan ini telah menemukan seorang pedagang di Pasar Kiaracondong, Bandung, Didi Suhardi, memberi derma yang berbeza dari jemaah lainnya.

Setelah ditanya selepas selesai solat, Didi mengatakan alasannya bersedekah. Didi mengaku bersedekah merupakan cara untuk berkongsi rezeki.

“Jangan sampai termasuk orang kedekut,” ucap Didi.

Walaupun jumlah dermanya sudah diketahui, dengan rendah hati Didi tetap tak mahu menyebutnya. Jom saksikan  video penuh eksperimen sosial di bawah ini:

Sumber: InfoAyam