Yemen Dilanda Bah Besar. Tanda Bumi Kian Tenat

ADEN, Yaman – Ban jir dan tanah runtuh yang dicetuskan oleh riibut tropika Luban terus melanda wilayah timur Yaman di Al-Mahra pada hari Isnin, kata sumber rasmi media antarabangsa.

Seluruh wilayah masih diancam oleh taufan Luban dengan banyak rumah yang rosak akibat banjir kilat dan angin kencang, kata pihak berkuasa Al-Mahra.

Hujan lebat dan angin kuat masih memukuol banyak kawasan di wilayah itu, membawa banjir kilat yang membanjiri sejumlah kampung.

Kem pemindahan sementara yang ditubuhkan di sekolah menerima banyak orang yang terjejas akibat bannjir.

Satu lagi sumber dari jabatan kesihatan Al-Mahra mengatakan empat orang hilang dan 33 cedeera, manakala lebih daripada 350 keluarga telah diselamatkan dari rumah mereka dan berpindah ke sekolah dan tempat perlindungan.

Stesen janakuasa elektrik dan kemudahan komunikasi lain di seluruh wilayah masih tidak berfungsi.

Sementara itu, Rageh Bakrit, gabenor Al-Mahra, berkata sekitar 50 keluarga masih terperangkap di atas bumbung oleh air bah.

“Keadaan ini terlalu berbahaya dan kami memerlukan tindak balas yang cepat dari angkatan udara untuk menyelamatkan keluarga yang dikepung oleh bnjir kilat,” katanya dalam satu kenyataan dalam talian.

Menggambarkan wilayahnya sebagai kawasan bencana, gabenor Yemeni mengisytiharkan keadaan kecemasan, dan merayu kepada organisasi bantuan dan penderma Arab dan antarabangsa untuk mengambil tindakan segera.

Riibut tropika Luban mula membadai pantai timur Yemen dan Oman sejak Ahad, dengan angin sehingga 110 km sejam.

Wilayah Yemen timur, termasuk Al-Mahra, dikawal oleh kerajaan Presiden Yemeni, Presiden Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Yemen, masih dibelenggu dengan perang saudara sejak pemberontak Syiah Houthi yang disokong Iran menakluk banyak negeri dengan kekerasan tenteranya dan merampas semua wilayah utara, termasuk ibukota Sanaa, pada tahun 2014.

Perang saudara di antara Houthis yang disokong Iran dan kerajaan Yemen yang disokong oleh Saudi baru-baru ini memasuki tahun keempatnya, memburukkan penderitaan rakyatnya dan merupakan krisis kemanusiaan terburuk di dunia.

Penyelaras Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Yaman, Lisa Grande, menyatakan bahawa pada bulan-bulan yang akan datang, 12-13 juta orang awam di negara ini berisiko mati kerana kelaparan.

Grande juga menyeru pasukan gabungan yang diketuai oleh Arab Saudi untuk menghentikan sekatan yang diberlakukan di bandar Hudaydah yang dikuasai oleh kumpulan Houthi.

Kumpulan pemberontak Houthi yang mahu mengambil alih pengurusan di Yaman, mengawal ibu negara Sanaa dan beberapa wilayah sejak 2014.

Sedangkan pasukan gabungan yang dipimpin oleh Arab Saudi, sejak Mac 2014 hingga setakat ini menyokong pasukan kerajaan yang sah di Yaman

Sumber dari RatuSembang