Bek4s Exc0 Terengganu, Ustaz Abu Bakar Abdullah, Meningg4l Duni4.

Be.kas Exc0 kerajaan negeri Terengganu, Ustaz Abu Ba.kar Abdullah mninggaI dunia malam tadi. Be.kas pemimpin Pas itu mninggaI dunia jam 11.28 malam tadi aklbat k0mplikasi jntung.

Pada 3 September lepas, anak beliau membuat naik status ayah beliau itu dimasukkan ke wa.d Hspital KTS, Kuala Terengganu aklbat kompIikasi jntung.

“Beliau sekarang dalam keadaan tldak stabiI,” kata anaknya ketika itu.

Abu Ba.kar adalah aktlvis awal Pas Terengganu dan dilantik sebagai Exc0 Kerajaan Negeri apabila Pas menang dalam pilihan raya umum 1999 dan membentuk kerajaan negeri.

Sebelum itu, beliau adalah pengetua Institut Berakan, sebuah sekolah swasta yang banyak meIahirkan aktivis Pas di Terengganu.

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) juga turut merakamkan ucapan takziah buat seluruh ahli keluarga Ustaz Abu Bakar Abdullah yang telah kembali ke rahmatullah pada jam 11.28 malam, 9 September 2021.

Semasa hayat, allahyarham pernah memegang jawatan Naib Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, AJK Dewan Pemuda PAS Pusat, Pengarah Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Pusat, Ketua Pemuda PAS Negeri Terengganu, Yang Dipertua PAS Kawasan Kuala Nerus dan Ahli Dewan Undangan (Adun) Tepoh.

Beliau dianugerahkan Tokoh Istiqamah pada Muktamar Tahunan PAS ke-64, yang diadakan di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Gong Badak, Kuala Nerus.

Bagi Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Dr Mohd Khairuddin Aman Razali, allahyarham gigih menyumbang bakti bersama Dewan Ulamak PAS Pusat dan Dewan Ulamak PAS Terengganu dan berpengalaman panjang menyumbang jasa kepada rakyat sebagai ADUN Tepoh dan Exco Kerajaan Negeri Terengganu.

“Jasa beliau membangunkan pusat pendidikan bersejarah, Institut Berakan dan juga Maahad Tahfiz wa Tarbiyah, Tok Jiring bersama Allahyarham Ustaz Dato’ Abu Bakar Chik. Insya-Allah menjadi pahala jariah beliau yang panjang disamping pengajaran dan penulisan ilmu, dakwah dan perjuangan politik Islam yang beliau dukung sehingga ke akhir hayat,” ujarnya dalam satu hantaran di Facebook beliau.

Pemergian Almarhum yang banyak berjasa dan berkorban untuk parti merupakan kehilangan yang besar khususnya buat PAS sendiri.

Didoakan semoga Allah SWT merahmati dan menempatkan Almarhum bersama orang-orang yang beriman.

Salam tkziah. Al fatihah.

Check Also

Bapa Terpaksa Jalan Kaki 1 Jam Sambil Kendong Jenazah Anak Bawa Pulang Ke Rumah. Van Jenazah Terkandas Akibat Jalan Rosak Teruk

Berat bebanan yang dipikul. Tatkala orang lain sedang menikmati kesenangan, ada yang masih menanggung derita …

Leave a Reply

Your email address will not be published.