Connect with us

#news

Fizo Omar gembira Malaysia benar akäd nikäh online, Sekali Mawar masuk komen

Sejak pasangan Fizo Omar dan Mawar Karim disahkan berceraï, pelbagai tanggapan dan andaian orang ramai terhadap perhubungan mereka. Walaupun berceraï, kedua-duanya masih saling mengeluarkan kata-kata yang baik terhadap satu sama lain.

Fizo Omar melalui akaun Instagramnya telah berkongsi 1 status twitter yang menyentuh isu akad nikah secara dalam talian. Posting Fizo ini mengundang tawa peminat, dan yang paling mencuri perhatian adalah komen dari bekas isterïnya, Mawar Karim.

Menurut komen Mawar, kahwin online memang jimat, kalau nak jimat lagi dia recommend Haji Joe untuk kahwin pada bulan puasa kerana tak perlu nak bagi tetamu makan.

Membalas komen bekas isterïnya, menurut Fizo kahwin bulan puasa tak best, rugi. Ramai peminat membuat andaian maksud Fizo rugi tersebut ialah merujuk kepada hvbungan intïm suamï isterï yang agak terbatas pada bulan puasa.

Fizo Omar gembira Malaysia benar akad nikah online, Sekali Mawar masuk komen

“Ayoyo Haji Joe nak kawin online jimat tu , kalau Haji Joe nak jimat lg kawin bulan posa tak payah bagi makan” komen Mawar

Fizo Omar juga turut membalas komen tersebut @mawar_karim kahwin bulan puasa xbest…rugi

Fizo dan Mawar mendirikan rumah tangga pada 2013 dan sah berceraï t4lak satu pada 1 Julai lalu. Hasil perkahwinan mereka dikurniakan seorang cahaya mata, Wan Maryam yang kini berusia 2 tahun.

Semalam tular di sosial media mengenai berita Pasangan Pengantin Pertama Di Malaysia Akad Nikah Secara Online Di Rumah Masing-Masing

Tanggal 18 April 2020 merupakan detik yang bersejarah buat pasangan mempelai Muhammad Don Haadi Don Putra dan Nahdatul Aishah Mohd Sharif selepas mereka diijabkabulkan dalam pernikahan secara atas talian (online).

Lebih menarik perhatian ramai adalah mereka merupakan pasangan pengantin pertama di Malaysia yang melalui fasa pernikahan ini disebabkan sekatan pergerakan akibat pandemik Covid-19.

Akad nikah online

Menerusi laporan yang dipetik daripada Alhijrah Online, majlis pernikahan pasangan pengantin ini telah dilaksanakan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI). Majlis tersebut diadakan di rumah pengantin perempuan yang terletak di Bandar Baru Wangsa Maju, Setapak manakala pengantin lelaki pula berada di rumahnya di Setiawangsa.

Memandangkan ini merupakan pasangan pengantin pertama di Malaysia yang mengadakan akad nikah secara online, maka ianya turut disiarkan secara langsung menerusi Facebook Live Berita AlHijrah.

Fizo Omar gembira Malaysia benar akad nikah online, Sekali Mawar masuk komen

Mengikut garis panduan yang ditetapkan

Menerusi video tersebut juga memaparkan bapa pengantin perempuan iaitu Mohd Sharif Khamis telah menjadi wali pernikahan puterinya itu dengan kehadiran beberapa orang saksi. Bukan itu sahaja, majlis bersejarah ini turut disaksikan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Pengarah JAWI, Mohd Ajib Ismail.

Majlis akad nikah pasangan adalah selaras dengan ketetapan terbaru JAWI pada 17 April yang lalu untuk memberi kelonggaran kepada pasangan yang ingin bernikah secara atas talian. Mereka pelu memperoleh Kebenaran Berkahwin daripada JAWI terlebih dahulu. Bagaimanapun, segala garis panduan dan ketetapan yang terdapat di borang permohonan perlulah dipatuhi oleh kedua-dua pengantin yang ingin melaksanakan akad nikah secara sidang video atau video conference.

Continue Reading

Trending