Connect with us

#pop

Genting Malaysia Bhd Dijangka Akan Buang Ramai Pekerja

Kesan daripada wabak pandemik COVID-19 ini membuatkan banyak syarikat terpaksa gulung tikar, hotel banyak tutup dan banyak pusat peranginan terkesan kerana sumber pendapatan berkurang akibat kekurangan pelancong.

Antaranya ialah pusat peranginan yang terkenal di Malaysia iaitu Genting. Sejak pelaksanaan PKP, kesemua cawangan hotel, resort dan kasino yang terletak di Genting Highland dan beberapa resort di Langkawi dan Terengganu milik Genting telah ditutup sejak 18 Mac 2020 yang lalu.

Genting Malaysia Bhd Dijangka Akan Buang Ramai Pekerja

Sekatan sempadan dan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang dibuat oleh kerajaan Malaysia sememangnya memberi kesan kepada Genting yang sememangnya menerima tetamu daripada luar negara.

Pemilik resort, Genting Malaysia Bhd dijangka mengurangkan pekerja dan menstruktur semula operasinya berikutan kemerosotan perniagaan susulan sekatan bagi mengawal penularan wabak Covid-19.

Semalam naib presiden kanan Genting, Quan Cher Siong dilaporkan berkata, syarikat itu perlu menstruktur semula operasinya di Malaysia, iaitu dengan “memberhentikan lebihan pekerja, menawarkan skim pemberhentian kerja sukarela dan bersama”.

Dalam memo dalaman kepada pekerja, beliau juga dilaporkan berkata bahawa syarikat itu menjangka pemulihan perniagaan amat mencabar.

Genting Malaysia Bhd Dijangka Akan Buang Ramai Pekerja

“Apabila operasi perniagaan dimulakan semula, kita akan berdepan cabaran bagi meraih tahap perniagaan yang dinikmati syarikat sebelum tercetusnya pandemik ini,” katanya.

Dalam laporan suku tahunan kepada pasaran saham pada Khamis, Genting Malaysia melaporkan kerugian bersih sebanyak RM417.96 juta akibat gangguan ke atas operasi perniagaannya di seluruh dunia.

Trending