Connect with us

#news

“government u all ni buat decisions x go through group WhatsApp dulu kah?? Golongan capitalist ugut sikit, semua goyang, tergedik2 buat announcement” – Netizen

Published

on

Government yg dihormati, nak announce apa pun hari ni announce la.. Tp biarlah berkuatkuasa after 12hb. 4hb is so sudden. Ada x terfikir parents yang ada anak kecil? Mcm mana nak tinggal anak2 diaorg? Yang ibu or bapa tunggal mcm mana? Mmg PM ckp boleh bincang dgn bos utk masuk alternate, tapi ingat bos tu semua yg blh bawak bincang??

Anak2 kecil, cucu2 kecil, sayang cucu kan? diaorg faham ke social distancing kalau parents hantar ke rumah pengasuh, nursery?? Anak2 kecil ni faham ke nak patuh SOP bagai? Nak harap pengasuh, cikgu2? Considerate la. Cikgu2 pengasuh2 nak jaga ramai. Sempat ke diaorg nak tengok semua?? Kita yg terpaksa jaga anak SENDIRI musim PKP ni pun dah pening kepala.

Then, bila parents hantar anak2 cucu2 ke nursery rumah pengasuh dan sebagainya, tidak kah itu menambah lagi isu CONTACT? Tak kan u nak expect , parent tinggal Babies 1 meter dr cikgu or pengasuh, then diaorg datang collect BABIES tu? Nonsense.

Isu bujang perantau pulak. Jenuh kelam kabut nak rentas negeri. Nak nak kalau yg duduk penang nak balik KL. Ingat KL tu sebelah rumah? Start today sampai Ahad confirm2 jam teruk highway utara selatan tu. RnR pun mesti penuh. Apa benda nak sembang social distancing??

Ingat anak2 marhaein mcm kami ni senang nak dapat surat rentas negeri dari Balai? Habis sejarah keluarga 7 keturunan kena korek. Apps my gerakan pun dok processing x habis2.

Raya x boleh balik. Memang, memang geng2 bujang nak raya sorang2 kat perantauan. Oh.. Nanti ada pulak ckap org lain ok je sorang2 raya kat perantau, hang baru 1st year nak meroyan. Weh, lantaklah aq ada mak ayah. Hang klu enjoy raya sorang tu hang punya pasal. Then, pasal kerja boleh rentas negeri, red zone to green zone vice versa, apa beza dia dgn raya?? X der beza. Orang dah x heran pun PKP bagai ni.

Abang polis, tentera, Rela. Jenuh lepa nak buat roadblock lepas ni. Semua bagi alasan p kerja p kerja. Sia2 saja kudrat lepa buat roadblock selama ni. Den kalau kata pagi2 lepa dah kena buat Roadblock, GOV aspects rakyat nK bangun pukul berapa p kerja?? Tambah2 yg kerja kat town mcm penang, JB KL shah alam. X roadblock pun jam mcm lah apa lagi.

Dengan so called almost all sector akan bukak balik 4hb dan harus mengikut ‘SOP’, mmg x lah. Ini Malaysia laaa.. Menteri pun langgar SOP, anak VVIP pun above the law, public toilet pun kotoq yang amat, nak educate rakyat buang smapah dalam tong sampah pun susah, u nak sembang pasal self discipline?? Memang fairy tale la gamak nya.

Itu cerita rakyat IC biru. Yg pendatang, yg refugee x nak sembang lagi. Ingat diaorg ni boleh dengar cakap, dengaq kata? Lepa heran apa? Mcm x kenal perangai kaum2 PATI ni.

Today is Labour Day, patutnya give something yg boleh buat rakyat marhaein mcm saya ni to feel ease sikit dgn keadaan sekarang ni. Ni tak, few days back Encik Min buat hal, semalam BNM punya cerita, hari ni bg announcement mcm ni, mmg nak bagi rakyat malaysia heart attack ka apa??? Surprisssee sgt.

Like seriously, government u all ni buat decisions x go through group WhatsApp dulu kah?? Golongan capitalist ugut sikit, semua goyang, tergedik2 buat announcement. Gov rasa bos-bos mcm ni ke yg kami boleh slow talk utk alternate la, SOP la WFH la.. They dont care.

Employees come and go. Kalau MATI seorang 1000 org akan volunteers utk datang Interview. They don’t bloody care pun. Why should they? They are business man, diaorg fikir untung je. U tengok mcm mana business man handle negeri? Hancur! Contohnya? United States of America. See??

As minister u guys should balance la.. We vote u. Rakyat vote for you. Put us in your mind and soul bila buat keputusan. N majority rakyat yang vote u tu datang dari mana? Yes, B40 M40.

B40 M40 mcm mana?? X fikir ke. Give us time. Kami bukan nak lari, all of us know we have to resume to work. N selama ni pun most of us WFH during PKP. Perlulah buat keputusan drastic macam ni?? Nak kami balik, give us time. Bukanya cara mcm ni. Common la.

Like seriously korang x kesian ke kat DR Hisham and his team? Kat frontliner semua? Korang seriously x kesian ke?? Sia2 je usaha reminder diaorg.

Moga keresahan, kebimbangan marhein ini dapat perhatian Aduan Rakyat ke Buletin Utama ke Ariani ke Awani ke.

Sekian. Salam hari buruh 2020.

Sumber : facebook Sarah AR

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Trending

Shares