Zaman kini, sektor pembangunan, perumahan, pembalakan secara tidak langsung telah mer0sakkan atmosfera Bumi. Ia menyebabkan kesuk4ran untuk orang menyelami persekitaran yang tidak tercemar.

Tetapi, bumi pulih sedikit demi sedikit atas sebab semua operasi sektor diberhentikan kerana C0vid-19. Hasilnya, air sungai yang tercemar kembali menjadi kebiru-biruan dan menarik ramai pengunjung untuk menikmati kecantikannya.

Sungai Kesang nama diberi. Sungai yang tvlar dengan kecantikan yang mampu memegunkan sesiapa melihatnya. Namun Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Melaka menyarankan kepada orang ramai dimana sungai itu tidak boleh dijadikan sebagai kawasan mandi-manda kerana dit4kuti boleh meng4ncam ny4wa.

Hikmah Covid-19, Dulu Keruh Kini Jernih, Semua Teruja Mandi Sehinggalah Terpacak Signboard Buat Ramai Kecut Perut

Mohd Hasdi Husin selaku Pengarah Perhilitan Melaka menyatakan bahawa Sungai Kesang diisytiharkan sebagai habitat buaya sejak 2018. Berdasarkan pemerhatian Jabatan Perhilitan, dipercayai beberapa ekor buaya tembaga dewasa berada di dalam Sungai Kesang.

“Jangan mandi-manda, kerana dibimbangi akan berlaku kejadian yang tidak diingini akibat menganggu habitat reptilia pem4ngsa itu. Papan tanda am4ran ada buaya juga telah dipasang di lokasi sungai berkenaan,” ujar Mohd Hasdu Husin selepas melawat kawasan Sungai Kesang pada hari Isnin.

Hikmah Covid-19, Dulu Keruh Kini Jernih, Semua Teruja Mandi Sehinggalah Terpacak Signboard Buat Ramai Kecut Perut

Tambahan beliau, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Melaka memberitahu kepada Perhilitan bahawa tiada aktiviti yang mencemarkan sungai itu sepanjang Perint4h K4walan Perger4kan dilaksanakan sejak 18 Mac 2020. Hasilnya, sungai itu menjadi jernih kebiruan ketika laut pasang.

Mohd Hasdi mengatakan bahawa habitat reptilia itu tidak akan diganggu oleh Jabatan Perhilitan melainkan ada aduan atau berlaku k3s tidak diingini terhadap orang awam.

Sungai Kesang baru-baru ini tvlar di platfrom media sosial atas sebab kejernihannya dan pengunjung datang dari dalam dan luar negeri semata-mata untuk bergambar dan bermandi-manda.

Kejernihan air Sungai Kesang mendapat pelbagai reaksi dari warganet. Kebanyakkan mereka teruja dan mahu berkelah, mandi-manda namun hajat itu terp4ksa dipadamkan apabila mengetahui sungai itu rupanya menjadi habitat mahkluk perkasa itu.

Jernihnya air..

Posted by ApeAjer on Saturday, June 20, 2020

Air yang tenang jangan disangka tiada buaya

Sumber: allsinar

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."