Connect with us

#viral

Hospital Ranap, Doktor Berk0rban Ny4wa Sambut Kelahiran Bayi Ketika Letvpan Di Beirut

Beberapa hari lalu dunia digemp4rkan dengan satu traged1 letvpan di Beirut, Lubnan yang telah meragvt ratusan ny5wa dengan puluhan orang yang terceder4.

Pelbagai kisah peng0rbanan yang tersingkap lantaran daripada traged1 tersebut, salah satu kisah menyentuh hati adalah mengenai seorang ibu yang ketika letvpan berlaku sedang bersal1n.

Hospital hampir ran4p

Difahamkan, hospital tempat wanita itu bersalin berhampiran dengan lokasi letupan menyebabkan bangunan hampir meran4p dan menceder4kan beberapa kakitangan termasuk doktor yang bertugas.

Meskipun keadaan itu agak genting dimana orang lain sedang menyelamatkan ny4wa masing-masing, namun doktor yang bertugas tetap meneruskan tanggungjawabnya menyambut kelahiran bayi wanita tersebut.

Ibu dan bayi selamat

Berdasarkan gambar yang dikongsikan, dapat kita lihat bahawa doktor tersebut juga mengalami keceder4an akibat runtvhan yang berlaku, tetapi dia tetap memastikan bayi yang disambutnya dalam keadaan selamat.

Hospital Ranap, Doktor Berk0rban Ny4wa Sambut Kelahiran Bayi Ketika Letvpan Di Beirut

Sungguh hebat pengorbanan seorang ibu dan tingginya rasa tanggungjawab seorang doktor dalam menjalankan tugasnya.

Untuk makluman, pada waktu petang 4 Ogos 2020, jam 18:08 EEST, satu letupan berganda berlaku di bandar Beirut, ibu negara Lubnan.

Letupan ini berlaku di Pelabuhan Beirut dan mengorbankan sekurang-kurangnya 100 orang maut dan sekurang-kurangnya 4,000 orang tercedera.

Gabenor Beirut Marwan Abboud menganggarkan antara 200,000 dan 250,000 orang kehilangan rumah oleh letupan ini.

Letupan utama berhubung lebih kurang 2,750 tonne (3,030 short ton) ammonium nitrat yang telah dirampas oleh kerajaan daripada sebuah kapal terbiar dan disimpan di pelabuhan tanpa langkah keselamatan selama enam tahun sebelumnya.

Ammonium nitrat mempunyai sejarah panjang bencana industri di seluruh dunia, dan oleh itu telah diberhentikan secara berperingkat-peringkat disebabkan kebimbangan salah guna dan keselamatan.

Anggaran kesan setaraan bagi letupan ini antara 100 hingga 3,000 tonne (110 hingga 3,300 short ton) TNT.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami

Sumber : Facebook

Continue Reading

Trending