ilestari

Untuk meringankan beban kewangan rakyat Malaysia semasa wabak Covid-19, perdana menteri telah mengumumkan minggu lalu bahawa ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akan dibenar mengeluarkan sehingga RM500 / bulan dari akaun mereka. Kemudahan pengeluaran ini yang dikenali sebagai i-Lestari, akan dibuka mulai 1 April 2020 dan ini yang perlu anda ketahui:

Tempoh kelayakan dan pengeluaran

i-Lestari terbuka untuk warganegara Malaysia, penduduk tetap dan bukan rakyat Malaysia berumur 55 tahun ke bawah yang mempunyai akaun KWSP. Kemudahan ini akan membolehkan ahli mengeluarkan dana hanya dari Akaun 2.

Setiap ahli akan dibenar mengeluarkan dari minimum RM50 hingga maksimum RM500 sebulan, dan skim ini boleh bermula dari April 2020 hingga 31 Mac 2021 (12 bulan).

Sekiranya permohonan anda diluluskan pada bulan April, anda boleh mengeluarkan simpanan untuk selama 12 bulan (April 2020 – Mac 2021). Walau bagaimanapun, jika permohonan anda diluluskan pada bulan September, anda hanya boleh mengeluarkan simpanan untuk selama 7 bulan (September 2020 – Mac 2021). (CONTOH).

Ambil perhatian bahawa jumlah pengeluaran yang diluluskan juga tertakluk kepada jumlah simpanan yang anda ada dalam Akaun 2. Jika baki lebih rendah daripada jumlah yang anda mohon, anda akan menerima jumlah yang dikurangkan dalam pengeluaran berikutnya. Sebaik sahaja permohonan anda diluluskan, jumlah pengeluaran bulanan yang dikenakan akan ditetapkan dan anda tidak boleh mengubahnya dikemudian hari.

Bagaimana cara pengeluaran?

Pengeluaran paling awal untuk i-Lestari adalah pada bulan Mei. Menurut FAQ KWSP, jika anda memohon pada April 2020, pembayaran akan dikeluarkan pada bulan Mei 2020. Bagi permohonan yang diterima selepas April 2020, anda akan menerima pembayaran dari tarikh permohonan diterima oleh KWSP.

Pengeluaran i-Lestari akan dikreditkan ke akaun bank berdaftar anda.

Bagaimana anda memohon?

Ahli-ahli tidak dikehendaki pergi ke pejabat KWSP terdekat untuk memohon i-Lestari. Selain itu, pejabat KWSP ditutup semasa perintah kawalan pergerakan.

Online
Kaedah yang paling mudah dan disyorkan adalah memohon secara dalam talian melalui i-Akaun Ahli. Hanya pergi ke portal rasmi, log masuk ke i-Akaun anda, kemudian pergi ke bahagian “Pengeluaran”. Opsyen i-Lestari akan tersedia mulai 1 April.

E-mel
Sebagai alternatif, anda boleh menghantar borang melalui ilestarimohon[@]epf.gov.my.

Pos
Pilihan terakhir adalah menghantar borang melalui perkhidmatan pos. Semua aplikasi mesti dialamatkan kepada:
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, Karung Berkunci No 220, Jalan Sultan 46720, Petaling Jaya.

Anda juga diminta untuk menambah nota: (Perhatian kepada: i-Lestari) di hadapan sampul surat.

Menurut KWSP, mereka akan mengesyorkan permohonan dalam talian untuk mendapatkan kelulusan lebih cepat kerana pilihan e-mel dan pos akan mengambil masa yang lebih lama untuk pengesahan. Sayangnya, untuk ahli KWSP bukan warganegara Malaysia, anda hanya boleh memohon melalui e-mel atau pos. Borang permohonan belum siap dan kami akan mengemas kini siaran ini sebaik sahaja ia tersedia.

Permohonan akan tersedia dari 1 April 2020 hingga 31 Mac 2021. Ingatlah bahawa lagi cepat anda memohon, anda layak untuk mengeluarkan lebih banyak di bawah program ini.

Patutkah anda mengeluarkannya?

Ada yang berpendapat bahawa pengeluaran dari KWSP bukan merupakan idea yang baik kerana anda menggunakan dana yang dimaksudkan untuk persaraan anda. Menurut Perdana Menteri, kemudahan itu bertujuan untuk membantu semua keluarga Malaysia dapat menyediakan makanan di atas meja. Beliau juga menggesa rakyat Malaysia menggunakan pengeluaran dengan bijak dan menggunakannya untuk membeli keperluan atau membayar sewa atau bil utiliti.

Tidak seperti pengurangan kadar caruman ahli KWSP kepada 7 peratus, kemudahan pengeluaran tidak ditawarkan secara automatik dan anda perlu memohon. Kemudahan i-Lestari akan membolehkan anda mengeluarkan daripada Akaun 2 yang menyumbang 30 peratus daripada jumlah keseluruhan akaun KWSP anda.

Sebelum program i-Lestari ini diperkenalkan, ahli KWSP boleh mengeluarkan wang dari Akaun 2 untuk membayar pendidikan, perumahan, haji dan perbelanjaan perubatan kanak-kanak. Sementara itu, Akaun 1 yang memegang 70 peratus daripada keseluruhan baki anda masih dikhaskan untuk persaraan anda.

Sudah tentu, jika anda tidak memerlukan wang tunai tambahan, anda dinasihatkan untuk menyimpan wang anda untuk bersara. RM500 sebulan yang anda simpan dalam akaun KWSP anda boleh pergi jauh dengan dividen tahunan. Walau bagaimanapun, untuk rakyat Malaysia yang merasa sukar untuk memenuhi keperluan, RM500 tambahan boleh menjadi bantuan untuk menyokong keluarga mereka.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, anda boleh merujuk kepada Soalan Lazim KWSP i-Lestari yang akan dikemas kini dari semasa ke semasa.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."