“Ibu Minta Maaf Sayang” Tak Sedar Perut Mengeras, Wanita Kongsi Pengalaman Bayi ‘Pergi’ Selamanya Dlm Rahim. Belai Pun X Sempat. SubahanaAllah, Moga Yg baca Ini Sedekah Alfatihah

Setiap ibu pastinya tidak sabar untuk menanti kelahiran cahaya mata tercinta yang dikandung sembilan bulan lamanya. Tidak kiralah samada ia anak pertama atau kali keberapa sekalipun, keterujaan itu pasti ada.

Namun, didalam keterujaan itu ada masanya kita terlepas beberapa perkara penting berkaitan kesihatan kandungan. Seperti apa yang dikongsikan oleh seorang wanita menerusi laman Facebook, Emy Salina, dia meluahkan kekesalan yang teramat sangat.

Perkongsiannya ini telah mendapat lebih daripada 18 ribu likes, lebih 10 ribu komen dan lebih 9 ribu perkongsian. Banyak pengajaran yang kita boleh dapatkan daripada perkongsianya. Sebelum itu, jom baca perkongsiannya dibawah.

RASA SAKIT MENGERAS DI PERUT DAN PINGGANG:

Menerusi perkongsiannya itu, dia yang sudah memasuki trimester ketiga kehamilan merasa kesakitan dan rasa keras pada bahagian perut dan pinggang. Pada masa-masa ini, dia sukar untuk tidur lena kerana kandungannya yang agak aktif bergerak dan menendang.

“Assalamualaikum Hari ni diberi sedikit kekuatan untuk berkongsi cerita dgn sahabat sekalian…

2 Ramadhan pukul 12.30 tgh mlm..rasa sakit mengeras d bahagian perut dan pinggang..sy cuba mencari posisi yg selesa dgn meletakkan bantal d bawah perut..nyenyak sungguh sy tidur time tu..

sudah menjadi kebiasaan dgn usia kandungan 35 ++ minggu agak sukar untuk sy tidur ,mana taknya ,dgn tendangannya,sikunya memusing2,,sungguh aktiv baby time tu..tp mlm 2 Ramadhan tu tiada sebarang gerakkan..dan sy tidur nyenyak sampai pukul 5 pg..”

TAK TERFIKIR KENAPA KANDUNGAN TAK BERGERAK:

Bangun ja terus kalut siapkan juadah bersahur,x terfikir time tu yg bby x bergerak..maaf kan ibu syg😭..dah selesai bersahur dan solat subuh…kalut pula siapkan anak2 ke sekolah..hati mmg rasa lain mcm..tapi mengenangkan MMG sy ada appointment dgn doc dan misi pukul 8 pagi..

lepas hantar anak ke sekolah..sy terus ke hospital..klinik ibu anak..awal tu jumpa misi dulu..time dok cari bunyi jantung tu ..mmg x dengar sebarang bunyi..panggil la sorang misi buat benda yg sama..x dengar juga..last misi suruh doc scan..waktu scan tu hati ni berdebar2..sah!!!

TIADA PERGERAKAN PADA JANTUNG:

Mmg x ada sebarang pergerakan kat jantung bby😭😭😭…sy dah x hiraukan sesiapa dah time tu..x tahu nak rasa apa..sedih,kecewa,marah kat diri sendiri,,…mcm2 sy rasa…berat tgn nak bagitau suami..tapi sy gagahkan juga..

waktu call suami..dengar ja suara dia..sy dah MCM org gila time tu..x blh ckp..menangis ja..sy gagah juga bgtau suami yg anak kita dah x ada,,dah meninggal 😭😭😭😭..

suami cuba tenangkan sy,,hari tu juga sy naik ambulans terus ke hospital…sampai hospital kat PAC pukul 10 lebih…doc pakar puan confrim kan sekali lagi..sah mmg bby dah x ada,,sy kena segerakan sbb waktu scan tu perut bby nampak dah membuncit..

pukul 2 lebih mcm tu..sy kena cezer ..waktu cezer tu doc terkejut sy operet dah 4 kali..yg last ni jd 5 kali..rahim sy cantik lagi..mudah nak belah dan jahit semula..

TAK SEMPAT BELAI, SUDAH DIKEBUMIKAN:

Jd sy bgtau doc x payahlah ikat kalau dah cantik..tapi doc suruh ikat juga takut resiko kalau mengandung lagi..bby keluar berat 3.09 kg…besar juga..anak lelaki.. alhamdulillah cukup sifat..misi bawa kat sy bby tunjuk jantina…

pastu misi bgtau nak mandikan baby…habis ja operet ,sy masih menunggu misi bawa bby mai kat sy..sbb nak belai dia..nak peluk dia…sekali lagi sy terkilan..dok tunggu2 tapi x kunjung tiba.. rupanya baby dah selamat dikebumikan…

lepas hantar anak ke sekolah..sy terus ke hospital..klinik ibu anak..awal tu jumpa misi dulu..time dok cari bunyi jantung tu ..mmg x dengar sebarang bunyi..panggil la sorang misi buat benda yg sama..x dengar juga..last misi suruh doc scan..waktu scan tu hati ni berdebar2..sah!!!

TIADA PERGERAKAN PADA JANTUNG:

Mmg x ada sebarang pergerakan kat jantung bby😭😭😭…sy dah x hiraukan sesiapa dah time tu..x tahu nak rasa apa..

sedih,kecewa,marah kat diri sendiri,,…mcm2 sy rasa…berat tgn nak bagitau suami..tapi sy gagahkan juga..waktu call suami..dengar ja suara dia..sy dah MCM org gila time tu..x blh ckp..menangis ja..sy gagah juga bgtau suami yg anak kita dah x ada,,dah meninggal 😭😭😭😭..

suami cuba tenangkan sy,,hari tu juga sy naik ambulans terus ke hospital…sampai hospital kat PAC pukul 10 lebih…doc pakar puan confrim kan sekali lagi..sah mmg bby dah x ada,,sy kena segerakan sbb waktu scan tu perut bby nampak dah membuncit..

pukul 2 lebih mcm tu..sy kena cezer ..waktu cezer tu doc terkejut sy operet dah 4 kali..yg last ni jd 5 kali..rahim sy cantik lagi..mudah nak belah dan jahit semula..

TAK SEMPAT BELAI, SUDAH DIKEBUMIKAN:

Jd sy bgtau doc x payahlah ikat kalau dah cantik..tapi doc suruh ikat juga takut resiko kalau mengandung lagi..bby keluar berat 3.09 kg…besar juga..anak lelaki.. alhamdulillah cukup sifat..misi bawa kat sy bby tunjuk jantina…

pastu misi bgtau nak mandikan baby…habis ja operet ,sy masih menunggu misi bawa bby mai kat sy..sbb nak belai dia..nak peluk dia…sekali lagi sy terkilan..dok tunggu2 tapi x kunjung tiba.. rupanya baby dah selamat dikebumikan…

Ya Allah..berat sungguh ujian Mu ya Allah…😭..jari ibu ni x sempat lagi membelai MU…menatap wajah mu..memeluk mu…maafkan ibu syg…ibu terlambat sedar yg kamu dah x bergerak dlm perut..maafkan ibu….

Ya Allah tenangkanlah jiwaku..supaya aku redha menempuh ujian seberat ini..pada yg masih mengandung jagalah sebaik mungkin..sila alert dgn kandungan..perut mengeras tu sgt bahaya…doakan saya ya kwn2…

Al Fatihah untuk baby MUHAMMAD AL RAMADHAN..berlari2lah kamu disana..tariklah tangan ibu,abh,kakak,abg ya masuk syurga sama2 dgn kamu….kamu tetap dlm ingatan ibu,,

PERKONGSIAN YANG MEMBUKA MATA SEMUA

Sebenarnya perkongsian daripada Puan Emy Salina ini telah membuka mata kita semua mengenai pentingnya untuk sentiasa peka dan risau dengan keadaan kandungan. Tidak kira pada usia berapa sekalipun kandungan, pasti akan ada risiko andai kita terleka.

Kesudian Puan Emy Salina berkongsi pastinya amat-amat dihargai oleh semua bakal ibu dan bapa sekalian. Pemergian adik Muhammad Al Ramadhan kami iringi dengan doa dan al-fatihah. Yakinlah bahawa adik Muhammad Al Ramadhan sedang menanti keluarganya di syurga nanti.

SUMBER : FB EMY SALINA

Check Also

(VIDEO) Pecah Perut Penonton! Cat, Jihan, Danial Buat Parodi Vida-Iqbal

Kisah cinta antara Dato’ Seri Vida dan pasanganya, Iqbal menjadi tumpuan peminat industri hiburan tanah air. Perbualan …