Fakta Tentang Pramugari Yang Ramai Tidak Tahu, Teruknya.

Sesetengah wanita pasti berasa cemburu dengan kerjaya sebagai seorang pramugari yang disifatkan sebagai menyeronokkan, berpeluang untuk bercuti kemana-mana tempat seperti luar negara dengan percuma dan macam-macam lagi.

Kita selalu lihat apabila kita menaiki sesuatu penerbangan, Pramugari sentiasa dilihat tersenyum dan juga ramah. Namun di sebali senyuman manisnya, ada kisah dan rahsia yang mungkin kita belum tahu.

Ikuti luahan daripada mereka yang bekerja sebagai pramugari di awan biru. Luahan tentang apa yang mereka harapkan daripada penumpang/pelanggan, yang sememangnya kita tak pernah tahu tentang mereka.

Anda tidak pernah tahu:

1. Mereka dilatih masuk hutan & berenang di laut semata-mata untuk membantu anda jika berlaku keadaan terburuk.

2. Mereka membahagikan makanan untuk anda, setelah itu barulah makanan untuk diri mereka.

3. Ketika pesawat panas kerana sistem penghawa dingin akibat tidak berfungsi, mereka juga turut kepanasan termasuk juruterbang juga turut kepanasan. Jadi berhentilah merungut pada mereka yang sentiasa tersenyum itu.

13 Fakta Pramugari Yang Ramai Tidak Tahu, Teruknya.

4. Mereka sekurang-kurangnya telah mengalami 6 kali penerbangan yang tertunda dengan penumpang yang sentiasa merungut dan mereka tetap tersenyum. Senyuman yang manis adalah senjata mereka.

5. Pelbagai jenis penumpang yang menaiki pesawat, dari ahli politik sehingglah tukang sapu, dari yang pendiam, bengis, dan garang malah yang banyak cakap atau banyak kerenah, mereka wajib menegur anda dengan penuh senyuman dan sopan-santun.

6. Beberapa kali mereka digoda penumpang setiap hari, dari yang muda hinggalah penumpang yang berumur, dan yang pasti mereka tetap ramah, menolak dengan nada yang mesra walaupun di dalam hati, mahu sahaja di tempeleng dengan kasut tumit tinggi mereka.

7. Setiap kali penerbangan, mereka juga turut berdoa supaya penerbangan tersebut lancar dan mereka juga dapat pulang dengan selamat sama seperti anda.

13 Fakta Pramugari Yang Ramai Tidak Tahu, Teruknya.

8. Mereka dilatih mengubati dan mengatasi penaykit jantung, asma dan lain-lain, turut membantu ibu mangandung, mereka diajar menggunakan peralatan kecemasan, dilatih bagaimana mengatasi atau berhadapan dengan pengganas, dilatih serba-sedikit untuk mematikan fius jika terdapat bom di dalam pesawat oleh kerana di dalam pesawat hanya mereka yang dapat anda harapka n.

9. Kadang-kadang anda melihat mereka asyik tersenyum sejak dari ‘take-off’ sampailah ‘landing’# Dan anda tidak tahu, jauh di sudut hati mereka, mereka menangis merindukan keluarga.

10. Kadang-kadang anda melihat mereka dengan barang berjenama.# Padahal mereka berbelanja kerana berusaha melupakan rasa rindu untuk pulang ke rumah kerana terhalang dengan tugas di awan biru.

11. Kadang-kadang anda melihat mereka duduk di ‘jump seat’ ketika selesai servis penumpang, tetapi mereka tidak pernah memejamkan mata. Anda tidak tahu, mereka sebenarnya sangat mengantuk, sehinggakan mereka boleh tertidur tanpa perlu memejamkan mata. haha!

13 Fakta Pramugari Yang Ramai Tidak Tahu, Teruknya.

12. Kadang-kadang anda memprotes kerana menu tidak sedap. Anda tidak pernah tahu sebenarnya mereka pun berharap dapat memenuhi keingingan anda, tapi apakan daya mereka juga tidak mampu berbuat apa-apa. Kerana tidak semua apa yang anda inginkan ada di dalam pesawat, ini pesawat bukannya hotel atau kedai mamak yang boleh oder ikut suka hati anda.

Mereka adalah ‘front-liner’ yang sering kali menerima leteran dari penumpang/pelanggan.

13. Mereka sangat berharap sangat-sangat jika anda berada di posisi mereka, bayangkan perasaan apabila berjauhan dari keluarga tersayang, amat-amat menyedihkan.

Ditambah pula jika terpaksa bertugas di hari lebaran atau salah seorang ahli keluarga telah meninggal dunia tetapi mereka tidak boleh pulang kerana terpaksa menghabiskan sisa tugasan.

Hampir 70% mereka menghabiskan kehidupan hanya di dalam ‘burung besi’ walaupun ramai yang menganggap kerjaya sebagai pramugari/pramugara adalah menyeronokkan kerana dapat mengembara keseluruh dunia.

P/S:   Ada diantara kita yang merasakan betapa best nya kerja seseorang sehinggakan merasa cemburu dengan kejayaan seseorang itu. Namun, perlu di ingatkan juga, setiap pekerjaan walaupun baik, ada juga buruknya.

Jangan menilai seseorang dari pandangan mata kasar sahaja. Tetapi mengucap syukur dengan apa yang kita ada sekarang kerana anda pasti tidak tahu ada orang lain