Kerap Selfie Dorong Zulaikha Turun Berat Badan Dari 103KG ke 44KG

Semua wanita mengimpikan berat badan yang ideal tetapi untuk menguruskan badan bukanlah satu proses yang mudah kerana ia memerlukan kesungguhan dan tekad daripada individu itu sendiri.

Ramai yang tewas di tengah jalan dan impian untuk kurus itu hanya tinggal impian.

Tidak seperti orang lain, gadis bernama Zulaikha Fallen ini berjaya menurunkan berat badan daripada 103kg kepada 44kg.

Jom baca apa yang si manis, Zulaikha Fallen ini kongsikan.

Aku gemuk, malas la bergambar” Dalam proses penurunan, wanita ini sarankan agar ambil gambar sebanyak mungkin.

Untuk apa? Tujuannya untuk anda tengok kemajuan diri. “Selain dari tengok penurunan mesin penimbang / ukur lilit badan, lebih jelas lagi kalai kita tengok perbandingan gambar.”

Silap saya dulu, saya jarang ambil gambar atau bergambar. Semua itu atas sebab low esteem. Jadi rasa rugi pula saya tak banyak gambar progress dari satu tahap ke satu tahap.”

Akuinya, ketika dirinya rasa nak give up, dia akan tenung semula gambar-gambar yang ada. Motivasi mula disuntik “Dah usaha, takkan nak separuh jalan.”

Satu lagi, gambar itulah motivasi untuk diri.

Takkan lah aku nak biar diri tak terurus gini selamanya.”

Takkan ini je aku boleh capai

Orang lain boleh, takkan aku tak boleh?”

Mungkin aku yang banyak beralasan?”

Zulaikha juga tak menjadikan pujian untuk membuatkan dirinya lupa diri. “Jangan sampai kita kembali ke comfort zone atau zon selesa.”

Cabar Diri, Buka Potensi Diri

Cekal betul Zulaikha. Bukan mudah untuk mendapat berat badan seperti sekarang ini. Tapi dia selalu ingatkan diri.

Ingat, diri sendiri yang limitkan potensi tu. Jangan senang-senang nak tuding jari ke orang lain.”

Awak, cukup-cukup beralasan. Cukup-cukup mengeluh acah menyedap diri.”

Issue panas bab istiqomah ni kan?

Same je dgn proses penurunan berat badan berlebihan.

Kalau niat dikejar utk jangka masa pendek macam,

– sebab org mengata
– sebab nak buktikan kat ex
– sebab nak pakai baju kebaya
– sebab nak cantik / hensem semata
– and so on yg bersifat sementara n salah niat

Memang takkan kekal lama penurunan berat badan tu. Samaada akan naik balik atau diet on off.

Betulkan niat. Tambah ilmu pemakanan n kesihatan. Kejar niat / objektif jangka panjang macam,

– utk kurangkan risiko berpenyakit
– utk kesihatan diri sendiri
– utk jadi contoh kpd anak2 yg parents diorang jaga amanah Tuhan bagi.
– utk jaga image kita sebagai seorang Islam / suami / isteri / anak and so on
– utk permudahkan pergerakan kita
– and so on yg bawa aura positive kpd kita dan org lain.

Niat betul, Insyaallah dipermudahkan.

Dalam kuat beristiqomah, ingatlah akan ada syaitan dtg bisik n bisikan tu makin lama makin kuat.
Even korang dah berjaya turunkan berat badan, bisikan syaitan utk buka aurat, bongkak n sombong akan tetap ada.

Cekalkan, sadokan hati. Sentiasa cari improvement utk diri, cabar n cari potensi diri.

Macam sy slalu cakap, istiqomah tak mudah. Perjalanan ni tak mudah. Kalau mudah, takkan dipanggil ‘life changing experience’.

Pemakanan sihat bukan just ‘sesi rawatan’ utk kurus dan lepas kurus korang berbalik ke tabiat buruk yg dulu. Bende ni perlu dijadikan lifestyle baru kita. Tinggalkan yg dulu.

All the best korang

Alasan-alasan Yang Biasa Kita Guna

– Mak masak sedap

– Busy study / kerja

– Biase la dah beranak ramai ni

– Suka makan

– Kenduri banyak

– Saya masak so saya makan

Banyak lagi alasan-alasan menyalahkan individu lain. Padahal dengan apa situasi sekali pun, cara pemilihan pemakanan, kuantiti pemakanan kita tetap boleh kawal.

Still, kita masih nak salahkan situasi luar dan orang lain.

Sebab Itulah

Belajar untuk sabar, urus diri, tenang dan fikir balik tindakan kita. Hal ni slow-slow kita develop dalam diri.

Macam post saya yang lain, sifat-sifat ini kita develop dalam proses penurunan berat badan kita, automatik kita apply dalam semua aspek hidup kita.

Secara istiqomah, InsyaAllah hidup kita lebih positif dan terurus.

Sebab itu penurunan berat badan ini satu perjalanan kita berlawan dengan diri. Bukannya perlumbaan.

Perjalanan yang mengubah diri sendiri kepada lebih positif.

Silap besar kalau berpegang dgn exercise or pegi gym je boleh turun badan.

Utk long term, da keje da berumahtangga dah beranak pinak n mase dah terikat, kadang kite takde mase utk diri.

Utk short term sementara tgh blajar n tak byk komitment, boleh focus exercise n workout or pegi gym.
Tp kalau rase boleh maintain termasuk jage pemakanan, utk long term / lifetime, bagus!

Pemakanan tu yg penting dijage untuk jangka masa panjang. Betul dulu sy bergantung dgn exercise n bila sy ter’miss’ sy jadi tension.

Pemakanan kite yg main peranan utama n penting utk bentuk badan n kesihatan kite bukan exercise / workout.

Exercise n workout memang bagus. So klu tak sempat berzumba ke tabata ke jog ke angkat berat ke n so on, bergerak aktif sudah memadai.

Kerap Selfie Dorong Zulaikha Turun Berat Badan Dari 103KG ke 44KG

Ramai Yang Cakap

Kurus tapi berlagak! Kerek!”

Awak.. itu sikap.

Bukan sejenis formula yang (kurus = berlagak), (gemuk = friendly).

Sudah la awak. Sudah-sudah mencari alasan menyedap diri untuk terus merosakkan diri dan kesihatan.

My dear, it takes time. Believe in yourself. Love yourself. You are worth it

Sejarah Berat Zulaikha

Starting weight : 103kg

Current weight: 44-46kg (maintain)

Aim muscle weight: 48-50kg

Height : 152cm

Duration : 1 year, 2 months

Sumber : Facebook Zulaikha Falleh via Yoy Network