Pernah Dengar Orang Mati Lemas Bila Kereta Terbabas Dalam Sungai? Hampir Mustahil Membuka Pintu Kereta Yang Sedang Tenggelam Tetapi Ini Cara Yang Berkesan

Biasa dengar orang ma’ti lem’as bila kereta terba’bas ke dalam sungai/tasik? Korang tahu tak, hampir mustahil untuk korang bukak pintu kereta bila kereta baru tengg’elam masuk air?

Bahagian depan kereta adalah bahagian paling berat disebabkan kewujudan enjin. Jadi bahagian depan kereta akan tenggela’m terlebih dahulu.

a

Ketika dalam keadaan cem’as begini, naluri pertama anda mesti nak buka pintu dan keluar. Tetapi hakikatnya, pintu tidak akan boleh dibuka selagi air tidak penuh dalam kereta!

a

Bila kereta korang tengah dalam keadaan dimasuki air,

Pressure air daripada luar menyebabkan korang takkan boleh bukak pintu kereta.

Air masuk = pressure in
Buka pintu = pressure out

Andai kata korang gag’al pada percubaan pertama untuk buka pintu, cara terbaik adalah : 1. Lari ke tempat duduk belakang 2. Pe’cahkan cermin pintu kereta 3. Keluar melalui tingkap pintu kereta. “Kenapa kena la’ri ke tempat duduk belakang?” Sebab bahagian depan akan tengge’lam terlebih dahulu. Jadi anda ada lebih masa jika di tempat duduk belakang.

 

“Saya tak kuat nak pecahkan cermin kereta!” Sekiranya korang tak ada gla’ss brea’ker, korang boleh gunakan headre’st kereta. Tanggalkan headr’est, umpilkan cela’h cermin pintu, insyaAllah cermin pec’ah.

a

Kenapa pecahkan cermin lebih selamat? Sebab kalau korang tunggu kereta penuh air baru nak buka pintu, berkemungkinan korang dah makin tenggelam ke dasar. Jadi untuk korang berenang semula ke permukaan, lagi jauh lebih lebih lagi dalam keadaan cemas.

Sama juga kalau korang nak selamatkan orang dalam kereta yang tenggelam. Sekali cuba buka pintu tak dapat, terus pecahkan cermin. Dari luar kau baling batu pun boleh pecah cermin tu. Lagi senang penumpang nak keluar.

 

Kenapa cermin pintu dan bukan cermin depan/belakang? Korang kena tahu ya, windshield glass ni memang direka untuk tidak berse’pai. Pe’cah pun masih dalam keadaan sekeping. Cermin pintu ni pula, sekali pec’ah hancur berd’erai.

a

 

Benda ni agak penting sebagai pengetahuan umum. Benda nak jadi, kita bukan boleh jangka.

Check Also

“Memori hampir hilang ketika terlantar, saya ditatang bagai bayi yang masih kecil” Dijaga 15 Tahun Oleh Edika Yusof, Ini Luahan Isteri

adalah seorang seorang pelakon yang masih menghiasi kaca televisyen dan popular diminati ramai hingga kini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.