Connect with us

#news

Isu Jakël, Abü Syafiq Juga tampil beri nasihat pedäs kepada netizën

1su Jakël nampaknya masih hangat di perkatakan oleh netizan Malaysia terutama dari kalangan orang Melayu. Biarpun permohonan maaf sudah di buat oleh pelaku dan pihak Jakël, namun masih ada segelintir netizan tidak berpuas hati dan mahu b0ikot dari membeli pakian dan kain Jakël.

Pelbagai pihak yang tampil meminta netizan memaafkan Jakël, termasuklah gesaan dari aktivis terkenal Yusuf Azmi. Terbaru Abü Syafiq juga mempunyai pandangan yang sama.

Lama mendiamkan diri, Abü Syafiq muncul lagi menasihati netizan Malaysia untuk tidak mengadu domba dan melaga-lagakan orang. Abu Syafiq juga menyeru supaya menyokong Melayu dan Jakël serta Muslim juga orang baik-baik. Berikut perkongsian Abu di IG beliau.

“Sudah sudah lah tu. Jangan adu domba laga lagakan orang lagi. Support Melayu dan JAKëL serta Muslim juga orang2 baik. Berhentikanlah ‘Wakaf Dosa’ ini. Ikutlah Nabi Jangan Ikut Wahhabi!”

Isu Jakël, Abu Syafiq Juga tampil beri nasihat pedäs kepada netizan

Dua hari lepas Abü Syafiq ada memuat naik satu posting memohon doa dari semua kerana dia akan menjalani ujian C0v1d 19

“Hari ini saya akan jalani Screening C0v1d-19.Mohon doa semua yang baik-baik di Ramadhan” tulis Abü Syafiq

CEO Jakël mohon maaf

DENGAN rendah hati, saya mewakili seluruh ahli keluarga dan rangkaian perniagaan Jakël memohon maaf kepada rakyat Malaysia khususnya orang Melayu yang tersinggung dengan kenyataan adik saya (Muzaffar),” kata Pengarah Urusan Kumpulan Jakël, Datuk Mohamed Faroz Mohamed Jakël.

Beliau membuat permohonan maaf itu susulan kenyataan adiknya yang tular di media sosial dan mencetuskan rasa tidak senang dalam kalangan warganet disebabkan ia disifatkan berbaur penghi1naan kepada orang Melayu.

Isu Jakël, Abu Syafiq Juga tampil beri nasihat pedäs kepada netizan

Melayu penyokong terbesar Jakël

Menurut Mohamed Faroz, beliau sendiri kesal dan marah dengan tindakan adiknya apatah lagi beliau sedar dan mengakui orang Melayu adalah penyokong terbesar perniagaannya selama ini.

“1su itu kini seolah-olah ditokok tambah pihak tertentu yang mungkin cuba menghangatkan situasi serta menjatuhkan perniagaan Jakël.

“Awalnya, adik saya hanya menjawab pertanyaan seorang pelayar mengenai SOP (prosedur operasi standard) premis Jakël yang akan kembali beroperasi esok.

“Ia susulan ada warganet yang menyatakan kewujudan klust3r Jakël pula apabila prem1s perniagaan kami dibuka, jadi adik saya memaklumkan S0P akan dit1tikberatkan sepanjang ber0perasi.

“Walaupun adik saya sudah menyatakan mengenai SOP itu, pelayar berkenaan berterusan bertanya apa SOP yang dimaksudkan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Penulisan adik tidak sensetif

Menjelaskan lanjut, Mohamed Faroz berkata, disebabkan itu, adik saya memuat naik kenyataan berkenaan dan dia mengakui cara penulisan adiknya menampakkan seolah-olah tidak sensitif dan mengguri1s hati orang Melayu.

“Saya juga terkesan dengan kenyataannya dan m4rah tetapi perkara sudah pun berlaku. Pada saya, salah faham ini menjadi lebih tervk apabila ia mula ditokok tambah oleh hantaran lain yang tidak tepat,” katanya.

Nor Lizah tidak ada kena mengena dgn keluarga

Merujuk kepada individu yang menggunakan nama Nor Lizah di Facebook, Mohamed Faroz berkata, individu terbabit tiada kena mengena dengan keluarga mahupun perniagaan Jakël.

“Saya dan keluarga langsung tidak mengenali individu itu jauh sekali menyokong kenyataannya. 1su ini saya kira hampir reda namun hantaran Nor Lizah di Facebooknya memanaskan kembali seperti mencvrah m1inyak ke atas api yang hampir p4dam.

“Sangatlah tidak logik dan tidak masuk akal untuk mengh1ina (orang) Melayu seumpama itu apabila saya sendiri sedar mereka begitu setia menyokong kami selama ini. Malah, mana mungkin kita akan menghi1na secara terbuka.

“Saya berharap masyarakat dapat memaafkan sebarang khilaf yang dilakukan seluruh ahli keluarga dan pekerja saya. Saya mungkin agak beremosi dalam hal ini tetapi (saya) benar-benar kec3wa dan sedih dengan apa yang berlaku,” katanya.

Kenyataan Muzaffar semalam tular apabila dia dikatakan mengh1na orang Melayu menerusi hantarannya di media sosial sehingga mencetuskan kem4rahan warganet khususnya masyarakat Melayu.

1su bertambah panas apabila individu menggunakan nama Nor Lizah turut menghina Melayu dengan lebih teruk menerusi penggunaan perkataan bod0h dan sebagainya.

Bagaimanapun difahamkan, pemilik akaun, Nor Lizah itu dikatakan membuat laporan p0lis kerana tidak membuat hantaran itu sebaliknya dilaporkan berkata akaun Facebooknya dig0dam.

Continue Reading

Trending