ʜᴀɴʏᴀ ᴋᴇʀᴀɴᴀ ᴅɪʜᴀʟᴀɴɢ ᴍᴇɴɢɢᴜɴᴀᴋᴀɴ ᴋᴏʟᴀᴍ ʀᴇɴᴀɴɢ, sᴇᴋᴜʀɪᴛɪ ᴅɪʜᴇᴍᴘᴀᴘ ᴍᴇᴊᴀ

Ipoh: Polis mengesahkan video tular sejak kelmarin yang memaparkan pengawal keselamatan diserang seorang lelaki hingga parah di sebuah kondominium, di sini, berlaku tahun lalu dan suspek sudah didakwa.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid, berkata, suspek didakwa di Mahkamah Majistret di sini, pada 6 Januari mengikut Seksyen 335 Kanun Keseksaan, iaitu mendatangkan kecederaan parah atas bangkitan marah.

Beliau berkata, kejadian berlaku pada 29 Disember tahun ketika mangsa sedang bertugas di kolam renang kondominium berkenaan.

Video | Hanya Kerana Dihalang Menggunakan Kolam Renang, Sekuriti Dihempap Meja

Katanya, kejadian berpunca daripada tindakan suspek yang tidak berpuas hati terhadap mangsa kerana cuba menghalang anaknya daripada menggunakan kolam renang yang ditutup kepada orang ramai ketika itu.

Video | Hanya Kerana Dihalang Menggunakan Kolam Renang, Sekuriti Dihempap Meja

“Mangsa yang pengsan dan cedera di bahagian belakang kepala dirujuk ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh untuk rawatan.

Video | Hanya Kerana Dihalang Menggunakan Kolam Renang, Sekuriti Dihempap Meja

“Kertas siasatan kes kemudian dirujuk ke pejabat timbalan pendakwa raya pada 5 Januari lalu dan didakwa di Mahkamah Majistret di sini, keesokannya harinya.

“Kes itu dijadualkan disebut semula di Mahkamah Majistret di sini, pada 9 September depan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, Mior Faridalathrash berkata, mangsa disahkan meninggal dunia di rumahnya semalam dengan hasil bedah siasat yang dijalankan di HRPB mengesahkan kematian mangsa adalah akibat jangkitan kuman pada paru-paru (Sepsis).

Katanya, keadaan itu menyebabkan timbul rasa tidak puas hati dalam kalangan ahli keluarga mangsa dengan mendakwa punca kematian mangsa disebabkan mangsa dipukul oleh suspek lalu bertindak menularkan rakaman dan gambar mangsa ketika kejadian 29 Disember tahun lalu.

“Berdasarkan keterangan baru ini, polis akan merujuk semula kertas siasatan terhadap kes berkenaan ke pejabat timbalan pendakwa raya untuk arahan lanjut.

“Justeru polis ingin menasihatkan orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi berkaitan kes ini memandangkan ia masih dalam perbicaraan mahkamah.

“Polis memandang serius aktiviti jenayah yang berlaku dan tindakan tegas akan dilaksanakan terhadap mana-mana individu atau kumpulan jenayah yang mengganggu gugat keselamatan dan kesejahteraan masyarakat,” katanya.

Terdahulu, tukar video rakaman kamera litar tertutup (CCTV) berdurasi dua minit 16 saat memaparkan seorang lelaki yang ketika kejadian membawa bersama seorang kanak-kanak, bertindak mengasari seorang pengawal keselamatan hingga pengsan.

Reaksi netizen:

“its happened 8 months back? Where the accuse now. That botak? Under p0lice cust0dy or still outside!”

“He’s been 0utside always…never ever under p0lice cust0dy bro”

“thanks for upl0ad the news to s0cial media. Let’s public do the rest. N0 w0rries br0ther”

“Penja.ra seumur hidup menanti bhai….anak sa.ksi bapak sendiri membu.nuh walau tampa niat….m4ti la kau dlm penj.ara sana….harap2 b0tak b0d0h bukan org kay4ngan”

JANGAN LUPA SHARE ARTIKEL INI KEPADA KELUARGA DAN RAKAN ANDA! SUPAYA MEREKA JUGA TAHU APA YANG ANDA TAHU

Check Also

Diser4ng s4wan berulang kali, bapa maklum keadaan Ainul Mardhiah semakin teruk – “Perit tak terucap bila tengok..”

Umum sedia maklum, bahawa sebelum ini keadaan adik Ainul Mardhiah yang dilaporkan tenat akibat jangkitan …

Leave a Reply

Your email address will not be published.