Connect with us

#news

Kanak-Kanak 11 Tahun TergeIincir Dlm L0ngkang MeninggaI Dunia.

Sungai Petani: Kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun yang diselamatkan orang awam selepas tergeIincir ke dalam l0ngkang di Taman Seraya, Pinang Tvnggal, Tlkam Batu, hari ini, disahkan meninggaI dunia.

Timbalan Ketua PoIis Daerah Kuala Muda, Superintendan Shamsudin Mamat berkata, mngsa disahkan meninggaI dunia sebaik tiba di H0spital Sultan Abdul Halim (HSAH).

Beliau berkata, bapa mngsa memaklumkan anak bongsu dari empat beradik itu dikatakan keluar bermain bola bersama rakannya di padang berhampiran l0ngkang di hadapan rumah mereka pada jam 2 petang tadi.

“Namun pada jam 2.30 petang, mngsa dipercayai tergeIincir dalam l0ngkang berkenaan dan dibawa air der4s sebelum tersangkvt di bawah s1men penvtup l0ngkang.

Kanak-Kanak 11 Tahun TergeIincir Dlm L0ngkang MeninggaI Dunia.

“L0ngkang itu berukuran lebar 0.6 meter manakala dalamnya 0.9 meter,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Shamsudin berkata, mngsa dikeluarkan oleh pihak bomba dan diberi bantvan pern4fasan sebelum dibawa ke HSAH untuk mendapatkan r4watan.

Bagaimanapun mngsa disahkan meninggaI dunia sejurus tiba di h0spital berkenaan.

Ibu mngsa, Siti Zubaidah Md. Zain, 47, berkata, sebelum kejadian anak bongsu daripada empat beradik itu menonton televisyen sementara dia berada di dalam bilik untuk menunaikan solat Zuhur.

“Sebaik selesai solat, saya dapati dia sudah tlada di dalam rumah dengan televisyen dan kipas angin dalam keadaan terpasang,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Katanya, tldak lama kemudian rakan anaknya datang ke rumah memaklumkan bahawa Muhammad Danish Iemas di dalam l0ngkang.

“Saya bergeg4s ke tempat kejadian dan mendapati beberapa orang penduduk berusaha membawa keluar anak saya dari l0ngkang,” ujarnya.

Menurutnya, Muhammad Danish merupakan seorang anak yang ceria dan manja yang mana kehiIangannya merupakan ujian yang sangat ber4t buat dia sekeluarga.

Kanak-Kanak 11 Tahun TergeIincir Dlm L0ngkang MeninggaI Dunia.

“Ujian ini memang ber4t buat saya sekeluarga, namun semua ini adalah ketentuanNya yang perlu kami terima dengan reda,” katanya.

Tambahnya, jnazah Muhammad Danish Yusmadi masih berada di Jabatan F0rensik HSAH untuk dibed4h si4sat.

“Jnazah akan dibawa pulang ke Kampung Paya Kota Kuala Muda sebaik sahaja urusan bed4h si4sat selesai untuk dikebvmikan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua PoIis Daerah Kuala Muda, Superintendan Shamsudin Mamat ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan ke$ diklasifikasikan sebagai mat1 mengejvt.

Portal MyMetro sebelum ini melaporkan seorang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun berjaya diselamatkan orang awam selepas terjatvh ke dalam l0ngkang di Taman Seraya, Tlkam Batu, hari ini.

Kanak-Kanak 11 Tahun TergeIincir Dlm L0ngkang MeninggaI Dunia.

Dalam kejadian itu, kanak-kanak terbabit, Muhammad Danish Yusmadi dipercayai tergeIincir di dalam l0ngkang berkenaan dan disedari orang awam yang membantunya sebelum pasukan bomba tiba di lokasi.

Sumber: hmetro, kosmo

Continue Reading

Trending