Connect with us

#pop

“Kawan saya meningg4l sebab buat benda ni lah, nak alihkan serpih4n tayar lori dekat highway” – Netizen

Baru-baru ni, tular video di laman sosial Twitter dimana seorang lelaki bertindak mengalihkan serpih4n tayar pecah di tengah-tengah lebuhraya sedangkan kelajuan kereta lalu lalang disitu mencecah lebih 110km/j.

Walaupun apa yang dilakukan lelaki itu dianggap menolong orang ramai dan bagi mengelakkan berlakunya ins1den berb4haya untuk pemandu lain, namun tindakannya itu memb4hayakan diri sendiri.

Isteri kepada lelaki tersebut memuatnaik video di Twitter atas nama Miera_Zainuddin dimana dapat disaksikan lelaki itu cuba mengalihkan serpihan tayar pecah dan ianya menarik perhatian netizen di twitter. Netizen kebanyakannya menegur perbuatan yang dilakukan oleh lelaki itu supaya menghubungi pihak lebuhraya bagi menguruskan masalah itu. Bukannya mengambil tindakan sendiri yang boleh mer4gut nyaw4nya.

Menerusi video itu, beberapa kenderaan memerlahankan kenderaan untuk memberi laluan kepada lelaki tersebut untuk mengambil sepih4n tayar pecah itu di tengah-tengah lebuhraya.

Ada juga yang komen kebaikan perlu disertakan dgn kebijakan berfikir. Kalau dil4nggar orang lain, par4h atau m4ti dan orang yg terlanggar pun hidup tak senang turun naik mahkamah, lesen mungkin digantung, nak bekerja pun susah.

Tidak kurang jugak ada yang menyokong tindakan tersebut:

Always proud of those doing this…N if im not mistaken, the hadis said…pahala itu mengalir selagi mana benda tu menyel4matkan byk nyaw4…mudahkan nk dapat pahala? #ifyouknowyouknow 👍 👍👍

Sebahagian netizen menceritakan kisah mereka juga:

“Kawan saya meningg4l sebab buat benda ni lah, nak alihkan serpih4n tayar lori dekat highway. Tak berbaloi to take the risk. Mungkin dah ajal dia time tu. Lebih baik Call plus hotline, propel will come to clear the mess.”

“Dulu aku nak selamatkan anak kucing tengah jalan ny4ris nak kena l4nggar,adik beradik dia yang lain semua luny4i kena l4nggar,dia sekor je selamat.”

“srsly respect your husband sis Thumbs upThumbs up, my father pernah terl4nggar cebisan tayar lori, habis bumper depan belakang tercabut, cover bawah habis b4rai. Nasib naik kereta, kalau motor x tau la camne.”

“spot yg sama aku cuba alihkan satu batu sebesar kepala aku kt situ. kadang lori construction ni bukan bkn nak ikat bebetul haih”

Risik0 yang diambil lelaki itu membimb4ngkan netizen dan t4kut ia akan menjadi sebuah tr4gedi. Namun, kita faham akan niat lelaki itu, murni.

Nak menolong pun ada risik0nya, kan?

Apa kata anda?

Sumber: Miera Zainuddin via OHbulan

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Trending

    Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya