PELBAGAI tanggapan dibuat apabila tular gambar motosikal terbaring di tepi jalan.

Malahan senario itu membuatkan netizen meninggalkan komen berba’ur ke’cewa terhadap pi’hak p0lis, semuanya gara-gara kejadian ketika Op Sam’seng Jalanan yang dijalankan p0lis tra’fik baru-baru ini.Bagi mendapatkan kepastian, mStar menghubungi sa’lah seorang remaja berusia 18 tahun yang terba’bit dalam kejadian itu.

Hanya mahu dikenali sebagai Ahmad Razali, remaja itu mendak’wa motosikal yang dilihat terbaring di tepi jalan itu kerana diten’dang oleh pi’hak p0lis pada hari kejadian.

Kecoh! Motor brsepah trbaring tepi jlan didak'wa diten'dang p0lis ce'tus spekulasi.. Ini pnjelasan p0lis trafik

Malah, dia yang berasal dari Semenyih, Selangor itu, mengakui terke’jut dan terki’lan dengan tin’dakan angg’ota pasukan kesela’matan itu.

“Ketika itu, saya dari rumah nak keluar berjalan-jalan dengan rakan-rakan, semua sekali tujuh motosikal.

“Dalam perjalanan, tiba-tiba ada ope’rasi yang dilakukan pi’hak p0lis dan kami dita’han beramai-ramai.

“Kalau boleh lihat dalam gambar itu, motosikal yang terbaring di tepi jalan itu adalah disebabkan diten’dang pi’hak p0lis, manakala kami diarahkan untuk du’duk dan tidak boleh mengeluarkan telefon.

“Saya tak sangka pi’hak p0lis boleh buat macam tu,” dak’wanya lagi.

Ditanya mengenai kesa’lahan yang dilakukannya, remaja itu menga’ku tidak mempunyai sebarang lesen dan sudah sering kali dita’han p0lis dalam seka’tan jalan raya.

Kecoh! Motor brsepah trbaring tepi jlan didak'wa diten'dang p0lis ce'tus spekulasi.. Ini pnjelasan p0lis trafik

Pi’hak p0lis didak’wa menen’dang motosikal pada hari 0pe’rasi sam’seng jalanan dilakukan.

“Saya dita’han kerana tidak mempunyai lesen. Sebenarnya dah banyak kali saya kena ta’han, tapi kali ini lain macam sikit caranya,” ujarnya sambil menambah mereka yang dita’han diarah men0lak motosikal mereka ke ba’lai p0lis berhampiran sejam selepas dita’han kira-kira pukul 5 petang pada 6 Disember lalu.

Dak’wanya lagi, susulan kejadian itu, terdapat beberapa ker0sakkan pada motosikalnya seperti brek patah dan cover set di permukaan hadapan pe’cah.

“Setelah sa’man dikeluarkan kepada saya kira-kira pukul 11 malam kami dibenarkan pulang,” jelasnya.

Itu hanya prov0kasi sahaja, dan sudah menjadi kebiasaan menerima k0men-k0men nega’tif seperti itu.

ASISTEN SUPRITENDAN MOHD HAFIDZAL ZAINAL ABIDIN

KETUA BAHAGIAN SIA’SATAN DAN PENGU’ATKUA’SAAN TRA’FIK IPD NILAI

Menurut lapo’ran di akaun Facebook P0lis Daerah Nilai, sepa’sukan p0lis dari Bahagian Sias’atan dan Pengu’atkua’saan Tra’fik Ibu Pejabat P0lis Daerah Nilai di Negeri Sembilan telah menjalankan Op Sam’seng Jalanan di Tasik Senangin, Lenggeng di negeri berkenaan, Ahad lalu.

Hasil 0pe’rasi tersebut, p0lis mengeluarkan sa’man kepada mereka yang melang’gar undang-undang, selain mena’han beberapa motosikal dan individu di atas pelbagai kesa’lahan yang dilakukan.

“Sebanyak 76 motosikal dita’han atas pelbagai kesa’lahan, 327 sa’man telah dikeluarkan, empat remaja lelaki berumur dalam lingkungan 15 sehingga 18 tahun dit4han, manakala tiga remaja lain juga dit4han kerana p0sitif da’d4h jenis methphet4m1ne.

“Daripada jumlah dit4han, sebanyak 18 motosikal dis1ta dan dibawa ke Bahagian Sias4tan dan Pengu’atkua’saan Tra’fik IPD Nilai untuk tindakan lanjut,” laporan P0lis Daerah Nilai.

Bagaimanapun mStar turut mendapatkan penges4han Ketua Bahagian Sias4tan dan Pengu’atkua’saan Tra’fik IPD Nilai, Asisten Superitendan Mohd Hafidzal Zainal Abidin yang memberi penjelasan mengenai hal sebenar pada hari kejadian.

Kecoh! Motor brsepah trbaring tepi jlan didak'wa diten'dang p0lis ce'tus spekulasi.. Ini pnjelasan p0lis trafik

Gambar motosikal Razali atau nama gelaran Ejad di Ba’lai P0lis Nilai sebelum dibenarkan pulang.

“Tidak berlaku sebarang kejadian t3ndang-men3ndang motosikal pun pada hari operasi tersebut.

“Itu hanya prov0kasi sahaja, dan sudah menjadi kebiasaan menerima komen-komen negatif seperti itu,” jelasnya.

Tambahnya lagi, motorsikal yang dilihat terbaring di bahu jalanan itu adalah disebabkan mereka ingin mel4rikan diri dan mel4nggar sesama mereka kerana semua jalan tikus telah ditvtup oleh pi’hak p0lis.

“Mereka yang langgar sesama mereka, bila dah jatvh, kami biarkan sahaja motosikal itu.

“Buat apa kami nak sus4hkan diri nak t3ndang motosikal itu semua,” katanya.

Pi’hak p0lis hanya menjalankan tanggungjawab untuk menjaga keselamatan orang awam, dan tindakan sewajarnya perlu diambil, kerana penunggang motosikal yang melakukan aksi-aksi seperti itu boleh memb4hayakan orang awam di jalan raya.

Sumber: mStar

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."