KLANG – Wargä asing didakwa ‘kebal’ dengan menjalankan operasi perniagaan sewenang-wenangnya di sekitar kawasan Kl4ng walaupun ketika Perintah Kawalan Pergerakan(ÞKÞ) dilaksanakan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelabuhan Kl4ng, Azmizam Zaman Huri yang membuat siaran langsung melalui Facebooknya ketika tinjauan di beberapa kawasan.

“Salam kepada Tuan Pengarah Penguatkuasa Majlis Perbandaran Kl4ng (MPK). Ini apa? Wargä tempatan ke wargä 4sing? Ada lesen ke? Ikut SOP MKN ke?Kedai Melayu kena tutüp tapi wargä 4sing ‘k3bal’ bebäs berniaga musim ÞKÞ, pihak berkuasa tempatan (PBT) dip3rtikai ädun

Azmizam turut mempertik4ikan pihak berkuasa tempatan (PBT) yang seolah-olah tidak mengambil tindakan sewajarnya ke atas peniaga wargä 4sing terbabit.

“Semalam Tuan Pengarah cakap dengan saya MPK sudah ambil tindakan terhadap semua peniaga-peniaga wargä asing. Jangan tipu saya sahabat. Berapa lama sudah pegang jawatan Pengarah Penguatkuasa MPK? Tak nampak ke ni?” katanya.

Kedai Melayu kena tutüp tapi wargä 4sing ‘k3bal’ bebäs berniaga musim ÞKÞ, pihak berkuasa tempatan (PBT) dip3rtikai ädun

Azmizam menunjukkan kedai dipercayai milik wargä asing beroperasi dalam musim ÞKÞ ini.

Beliau turut mendakwa bahawa apa yang berlaku ini bukan hanya di satu tempat malahan beberapa tempat lain di Kl4ng.

“Nanti saya rakamkan video tempat lain pula ya Tuan Pengarah Penguatkuasa atau Tuan Pengarah Penguatkuasa nak saya buat FB Live baru percaya apa yang saya rakam ni?

“Ini satu permulaan pada hari ini 1 Mei 2020 jam 1615. Nantikan episod video yang seterusnya dan korang rakyat Kl4ng tak akan sangka dengan apa yang ada di Kl4ng ni,” katanya.

Menurutnya, terdapat satu kawasan wargä asing berniaga secara terbuka tanpa menghiraukan tindakan undang-undang yang bakal dihadapi.

“Ada satu tempat ni, wargä-wargä asing ini berniaga dengan meriahnya tanpa lesen dan tanpa ada perasaan takut pun dan seolah-olah dilindungi oleh seseorang.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."