Kema’langan ma’ut meli’batkan motosikal seolah-olah tiada titik noktah walaupun banyak masa dan usaha diambil untuk cuba memulihkan keadaan.

Jika tidak silap, penung’gang dan pembonceng terkor’ban masih kekal pada ranking teratas jumlah kor’ban na’has jalan raya bagi setiap tahun.

Terlalu meme’ningkan hingga ada pihak mengemukakan cada­ngan mela’rang motosikal ma­suk ke kawasan bandar atau melu’puskan terus motosikal lesen B2.

Mengimbau kembali perbualan bersama Pengurus 0perasi Luar Negara Kumpulan Givi, Joseph Perucca berhubung i’su ke­sela’matan, kema’langan dan lum’ba ha’ram, beliau pernah berkata, kema’langan motosikal lebih ba­nyak berlaku pada waktu puncak ketika orang ramai keluar dan pulang dari kerja.
KemaIangan Ma'ut Motosikal Meningkat, Ada Pihak Cadang Motosikal Diha'ramkan.

Seperkara yang perlu ditekankan ialah hampir 90 peratus kema’langan berlaku kerana si’kap pengguna di jalan raya, bukannya jenis kereta atau motosikal.

Bak kata Pa’kar Psi’kologi Tra’fik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Rozmi Ismail, jika memandangnya sebagai i’su re’meh, ia akan membentuk sikap dalam diri sendiri dan budaya dalam masyarakat.

“Contoh mudah yang dapat dilihat ialah semasa pengguna lain mahu keluar dari sim’pang tetapi tidak ramai sedia untuk memberi laluan,” jelasnya.

Beliau berpendirian aspek pendidikan menghargai pengguna jalan raya harus diti’tikbe­’ratkan dalam kokurikulum memandu.

Tujuannya untuk melahirkan generasi pemandu atau penung’gang yang ada sifat kemanusiaan atau elemen e’mosi terhadap pengguna lain.

Penganalisis permotoran, Gan Yong Li juga tidak setuju dengan idea mengha’ramkan motosikal kerana ia tidak munasabah.

“Di Malaysia, ada lebih 16 juta motosikal berdaftar, jadi mus’tahil untuk dilakukan. Kita perlu ada alternatif lain jika benar-benar mahu mengha’puskannya. Contohnya motor elektrik seper­ti di China.

“Alternatif perlu dijual pada harga mampu milik atau sama seperti harga motosikal.

“Jika tidak, apa akan jadi mereka yang tldak mampu beli kereta,” kata­nya.

Yong Li juga menya’rankan agar kemudahan pengguna roda dua ditingkatkan seperti memperbanyakan lagi l0rong motosikal dengan semua ciri kesela’matan dipertingkat.

KemaIangan Ma'ut Motosikal Meningkat, Ada Pihak Cadang Motosikal Diha'ramkan.

Beliau turut mengingatkan penung’gang motosikal agar sama-sama menghor’mati peraturan jalan raya dan beri tumpuan sepenuhnya semasa tung’gang­an.

“Untuk kempen yang dianjurkan pengeluar automotif, sejujurnya ia serba sedikit membantu. Cuma, kalau diadakan setahun sekali sahaja itu tldak mencukupi.

“Kempen perlu diadakan dengan lebih kerap oleh pelbagai pihak dan perlu ada sokongan mahupun insentif dari kerajaan kerana memba’bitkan kos tinggi. Bukannya hanya pada waktu pe­rayaan,” jelas beliau.

Usaha mengurangkan jumlah kema’tian di jalan raya perlu bermula dari diri pengguna jalan raya. Setiap nya’wa di jalan raya adalah tang’gungjawab bersama.

KemaIangan Ma'ut Motosikal Meningkat, Ada Pihak Cadang Motosikal Diha'ramkan.

Persoalan sama ada idea mengha’ramkan motosikal ini rele­van atau tidak, saya melihatnya sebagai ‘eska’pisme’.

Seandainya motosikal sudah diha’ramkan dan kema’tian pemandu kereta pula naik menda’dak, apa langkah seterusnya? Mengha’ramkan kereta?

Apapun sikap dari pemanduan sendiri yang menjadikan pemanduan kereta atau motorsikal berjalan dengan lancar atau pun tidak.Kadang kala kema’langan bukan berpun’ca dari kita , tapi dari orang lain, kita yang menjadi mang’sa keadaan.

Sumber: kosmo online.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."