Connect with us

#news

Kes jangkit4n pertama C0vid-19 di kem pelari4n R0hingya

C0X’S BAZAR – Dua pelari4n R0hingya menjadi individu pertama disahkan p0sitif kor0nav1rus (C0vid-19) di kem sesak yang menempatkan golongan itu di daerah C0x’s Bazar, Bangladesh, menurut pihak berkuasa hari ini.

Penyelaras kesihatan tempatan, Abu Toha Bhuiyan berkata, kedua-dua individu tersebut telah diasingkan dan pihak berkuasa kini meningkatkan langkah pencegahan dan ujian saringan.

Jangkitan pertama itu dilaporkan selepas pihak berkuasa melaksanakan langkah l0ckdown di seluruh C0x’s Bazar selepas sejumlah kes direkodkan di daerah tersebut pada awal April lalu.

Pihak berkuasa juga mengarahkan agensi bantuan supaya mengurangkan penempatan anggota mereka sehingga 80 peratus sebagai langkah berjaga-jaga.

Sebelum ini, pakar kesihatan pernah memberi amar4n tentang penular4n wab4k itu di kem sesak tersebut yang dihuni hampir sejuta pelarian R0hingya.

Pemerintah menguatkuasakan langkah l0ckd0wn di seluruh negara sejak 26 Mac lalu namun jumlah kes jangkit4n dilaporkan meningkat secara mendadak sejak beberapa hari lalu dan kini mencatatkan lebih 18,800 kes jangkitan dan 283 kematian.

Setakat pada 15 Mac 2020 terdapat 859,161 orang pelarian R0hingya berdaftar dengan UNHCR di Bangladesh.

Lebih 742,000 daripada pelari4n R0hingya itu melarikan diri ke Bangladesh sejak 25 Ogos 2017 apabila Kerajaan Myanmar mula melancarkan operasi kej4m ketenteraan membak4r kampung, mer0gol, membunvh, menghal4u R0hingya dan tak diiktiraf sebagai warga negara Myanmar.‬

‪Ratusan ribu pelari4n R0hingya ini hidup sesak di 33 buah kem penempatan pelari4n di Bangladesh tanpa jaminan keselamatan dan masa depan untuk pulang ke kampung halaman masing-masing di wilayah Arakan, Myanmar.‬

‪Selama ini kehidupan R0hingya di kem-kem pelarian Bangladesh amat terdedah kepada risik0 banjir dan tanah runtuh terutama pada masa musim tengkujuh. ‬

Continue Reading

Trending