“Sengaja saya habiskan duit suami supaya dia sedar dia tak mampu nak buka cawangan lain”

Ramai yang suka berkongsi tips rumah tangga di media sosial. Tetapi adakalanya tips itu tak boleh digunapakai juga sebab tak relevan dan bimbang boleh menjerat diri di kemudian hari.

Mengulas mengenai trend kegilaan sekarang, “Jangan guna duit suami,”, wanita ini berpandangan trend itu tidak bersesuaian dan agak bahaya jika diamalkan. Katanya, dalam rumah tangga perlu ada give and take, tetapi jangan sampai menafikan hak diri sendiri.

ACIK tak faham dengan kegilaan trend sekarang: “Jangan guna duit suami”.

Nak jadi independent woman, tak salah. Yang tak berapa betulnya ialah, independent woman datang sekali dengan pakej beng4p.

Isteri-isteri, dalam Islam kan sudah diajar kewajipan suami untuk memberi nafkah. Kalau ada masa lapang, cuba baca apa yang dimaksudkan dengan nafkah dalam Islam. Rajinkan membaca, cari ilmu. Jangan asyik dok membawang dan tengok drama TV3 saja taunya.

Kalau kita tak pow duit suami, duit siapa lagi? Sifir Acik mudah saja. Kalau suami mampu, Acik minta suami belikan. Kalau benda itu Acik tahu membebankan suami atau di luar kemampuan suami, Acik kumpul duit sendiri untuk beli atau bagi masa pada suami untuk mengumpul duit.

Kadang-kadang kalau Acik kemaruk nak sangat benda itu, beli guna duit Acik dulu dan selepas itu suami bayar semula sedikit demi sedikit setiap bulan.

Dalam rumah tangga  memang kena ada give and take. Tetapi jangan sampai hak kita, kita sendiri tolak semata-mata nak nampak moden and up to date.

Acik pernah terbaca satu ayat. Agak kelakar tetapi macam ada betulnya. Nak tahu apa ayat itu?”

“Habiskan duit suami supaya dia sedar diri yang dia tak mampu nak buka cawangan lain.”

Betullah tu, kalau kita isteri moden pilih untuk tak guna duit suami, hutang piutang kita bayar sendiri. Utiliti kita bayar, belanja diri sendiri dan shopping menggunakan duti sendiri. Suami akan ada duit berkepuk. Bila banyak duit, mulalah dia rasa mampu nak cari madu untuk kita.

Lesson of the day?

Kebanyakan wanita hari ini punya kerja dan ada pendapatan sendiri. Kemampuan ini sekali gus menjadikan kaum hawa semakin berdikari malah boleh dikatakan terlalu independent.

Lihat saja isteri sekarang, ramai yang mengambil alih tugas suami kerana selesa menguruskan urusan itu sendiri. Tapi buat suami jangan terlalu senang hati bila punya isteri yang serba boleh ini.

Salah satu kesilapan besar kaum lelaki hari ini adalah membiarkan isteri melakukan banyak perkara sendiri. Memang memudahkan anda tapi untuk perhubungan ia membahaya. Ini pengakuan dari lelaki sendiri ya.

Tahu tak, kesilapan besar lelaki nowadays adalah terlalu selesa membiarkan perempuannya hidup berdikari dan menguruskan hidupnya seorang diri . Its good for them but not healthy for the relationship , i tell you

Ini tanda isteri independent

– Yup , perempuan zaman sekarang mampu memandu sendiri ke mana hala yang dia ingin tuju

– Beli barang keperluan di pasaraya sendiri. Eat alone among the crowds.

– Menguruskan emosinya sendiri. Either menangis bawah shower atau seronok makan kek depan tv sendiri.

Dalam sesebuah perhubungan kena ada sikap tolak-ansur dan tolong-menolong antara pasangan. Zaman sekarang ramai wanita mampu berdikari dalam banyak hal tanpa memerlukan pertolongan kaum lelaki. Tapi tu tak bermakna peranan lelaki sebagai pasangan wanita tersebut boleh diambil mudah!

Seorang suami berkongsi cara paling mudah untuk menghargai wanita yang pandai berikari dan menguruskan banyak hal tanpa meminta bantuan orang lain. Agak-agak kaum lelaki kat luar sana boleh buat tak?

Langsung Tak Tanya Rutin Pasangan

Tahu tak,kesilapan besar lelaki nowadays adalah terlalu selesa membiarkan perempuannya hidup berdikari dan menguruskan hidupnya seorang diri . Its good for them but not healthy for the relationship, i tell you .

Yup, perempuan zaman sekarang mampu memandu sendiri ke mana hala yang dia ingin tuju.Beli barang keperluan di pasaraya sendiri. Eat alone among the crowds. Menguruskan emosinya sendiri. Either menangis bawah shower. Atau seronok makan kek depan tv sendiri. Dan kamu tidak langsung bertanya rutinnya kerana kamu fikir tak banyak beza pada rutinnya setiap hari .

Sibuk memenuhi kekosongan jiwa di media sosial, smartphone application atau game daripada mengambil tahu kekosongan pasangan sendiri. Samada kewujudan kamu disedari atau tidak.its same.sampai satu tahap dia akn fikir semua benda bleh buat so apa guna ada kamu lagi? So, hati-hati…

“Don’t Take Them For Granted”

True mark of an independent woman is you all know she can live without you . She may be ‘extremely comfortable’ with the ease at which she feels she can manage everything in her life . But dont take them for granted .

Call , text or talk to her daily . Jadikan itu rutin walau di mana jua. Tak kan masa bercinta je chatting bagai..lepas nikah lagila kena buat benda-bendani. Walau kesibukan mengejar kamu . Walau masa mencemburui kamu .

At least ask her – How hectic was your day today ? Did u sleep you well last night ? Benda yang kamu rasa remeh dan kecik untuk ditanya itulah yang sebenarnya mampu menyentuh hati dia , paling dalam .

Dan sekurangkurangnya dia masih rasa you are still there in her life. Sesekali jadilah pendengar yang setia dan hargailah pasangan kita seadanya.

Sumber: Nurul Kasmadillawati Zakaria