Penyebäran vïrus COVïD-19 semakin menäkutkan dengan ratusan ribu mangsä sudah terkorbän di seluruh dunia. Malah, jumlah pesakït dijangkitï dan mereka yang terkorbän sudah melebihi jumlah dicatatkan vïrus SäRS tidak lama dahulu.

Di Malaysia, keadaan dikatakan semakin terkawal dan sarïngan ketat juga dijalankan kerajaan di pintu keluar masuk lapangan terbang negara. Jumlah pesakït sembuh juga memberansangkan dibandïngkan dengan jumlah pesakït baru.

Tidak kira di Malaysia mahupun negara-negara lain yang mencatatkan kes COVïD-19, jika dikaji dengan teliti semuanya berkait rapat dengan individu yang baru balik melancong atau menjejakkan kaki ke Wuhän, China. Dari situ, ianya mula menjängkiti ahli keluarga dan kenalan individu tersebut di seluruh dunia.

Penularan COVïD-19 di Korea Selatan

Namun, terdapat kisah menarik di negara Korea Selatan. Individu ke 31 yang mencatatkan kes COVïD-19 disana merupakan seorang anggota Shïncheonji, sebuah ajäran sesät yang mendakwa mereka merupakan pengikut agamä Kristïan.

Lebih membimbangkan, pesakït ke 31 yang juga seorang wanïta ini merupakan “superspreäder”, iaitu manusia yang telah “menyebärkan” vïrus ini ke ratusan lagi manusia di Korea Selatan. Walau bagaimanapun, pihak kerajaan tidak pasti bagaimana wanïta ini boleh dijangkitiï sedangkan dia tidak memiliki rekod ke Wuhän atau mana-mana lokasi di luar negara.

Ketika artikel ini ditulis, sebanyak 10, 728 kes telah direkod di Korea Selatan dan 242 kematïan sudah dicatat. Anggota Shïncheonji dipercayai sengaja mahu menyebärkan vïrus ini dengan lebih meluas lagi.

Kedengaran pelik bukan? Teruskan bacaan untuk mengetahui kepercayaan ajäran sesät Shïncheonji ini.

Kenali ajarän Shïncheonji

Kisah Kültus Ajäran Sesät Yang Mengajak Pengänutnya Sebärkan Vïrus COVïD-19

Shïncheonji merupakan ajäran yang diketuai seorang lelakï berusia 88 tahun bernama Lee Man-hee. Ajaran ini mempercayai pengasasnya, Lee Man-hee merupakan individu terpilih yang bakal dilantik sebagai Jesus Chrïst (Nabï ïsa).

Pada tahun 2014, anggota ajäran ini dianggarkan berjumlah 120, 000 orang. Pada tahun 2020, jumlahnya dipercayai sudah mencecah 200, 000. Ahli Shïncheonji mendakwa kïtab Bïble ditulis dalam metafora yang hanya pengasasnya, Lee, boleh mentafsirnya dengan betul.

Pada tahun 2016, pihak Church of England membuat amäran rasmi mengenai Shïncheonji yang didakwa menyimpang daripada ajäran Krïstian. Pada tahun 2019 pula, sebuah organisasi Krïstian di India turut mengeluarkan amäran kepada pengänutnya menjauhi ajäran Shïncheonji.

Perkaitan ajaran Shïncheonji dan COVïD-19

Kisah Kültus Ajäran Sesät Yang Mengajak Pengänutnya Sebärkan Vïrus COVïD-19

Mengikut ajaran Shïncheonji, manusia tidak perlu menunggu Hari Kïamat. Sebaliknya manusia perlu berusaha ke arah hari pengakhïran itu. Dalam erti kata mudahnya, mereka sememangnya sengaja menyebärkan vïrus COVïD-19 ini agar lebih ramai manusia terkorbän.

Pengänut ajäran ini diajar untuk tidak täkutkan vïrus malah tidak dibenarkan memakai topeng keselamätan setiap kali menghadiri upacarä rïtual. Dalam upacära rïtual yang dihadiri, mereka biasanya akan berada berdekatan dan rapat antara satu sama lain menyebabkan vïrus mudah merebäk dalam kalangan pengikut ajäran ini.

Schïncheonji, sama seperti kebanyakan ajäran sesät lain, berselindung di sebalik agamä yang utama (dalam hal ini, agäma Krïstian). Mereka dikatakan bijak menyembunyikan identiti di sebalik agäma Krïstian untuk merekrut ahli baru.

Taktik ini dipercayai berjaya menarik orang atheïs, agnostïk dan Krïstian untuk menyertai mereka. Maka tidak hairanlah jumlah keanggotaannya semakin meningkat. Malah, ajäran ini dikatakan sudah membuka cawangan di seluruh dunia termasuklah di Wuhän China.

Walau bagaimanapun, sejak tersebärnya berita mengenai pandemïk COVïD-19 ini, Schïncheonji dikatakan cuba menyembunyikan kewujudan cawangan Wuhän dari seluruh dunia. Seolah-olah mereka sedang menyembunyikan sesuatu daripada pengetahuan umum.

Setelah diselidiki, dalam tempoh beberapa minggu kebelakangan ini anggota ajarän ini dipercayai melakukan banyak perjalanan ke luar negara termasuklah ïsräel. Mungkin disebabkan inilah terdapat kes sudah direkodkan di ïsräel dan beberapa buah negara lain,

Di Korea, lebih separuh pesakït COVïD-19 direkodkan mempunyai pertalian dengan ajaran ini. Lebih menimbulkan ketäkutan, Lee Man-hee, pengasas ajäran ini mendakwa “kuäsa”nya belum dapat diperlihatkan selagi belum berlaku kïamat. Dalam situasi masa kini, Lee mendakwa ianya sudah “semakin hampir”.

Langkah kerajaan menangani penyebäran COVïD-19

Kisah Kültus Ajäran Sesät Yang Mengajak Pengänutnya Sebärkan Vïrus COVïD-19

Pada masa kini, kerajaan Korea telah mengeluarkan amäran tahap merah di bandar Däegu, 237 kilometer dari Seoul. Keadaan di sana umpama Wuhän di China dimana peningkatan rekod COVïD-19 naik begitu pantas sekali.

Pihak Pusat Kawälan dan Pencegähan Penyakït Korea mendedahkan segalanya bermula apabila seorang wanïta berusia 61 tahun telah menikmati hidangan buffet di restoran setelah menghadiri upacara rïtual  Shïncheonji walaupun dirinya ketika itu menunjukkan sïmptom penyakït COVïD-19. Kerajaan menggelar wanïta ini sebagai “Patïent 31”.

Apabila pihak Kawälan dan Pencegähan Penyakït Korea melaporkan insïden ini, pihak Shïncheonji mengeluarkan kenyataan rasmi meminta pengikut mereka menyembunyikan identiti sebagai pengikut ajäran tersebut dan tidak mengikut segala arahän kerajaan berkaitan penyakït ini.

Kisah Kültus Ajäran Sesät Yang Mengajak Pengänutnya Sebärkan Vïrus COVïD-19

Malah, pengasas ajarän ini mengatakan syaïtanlah yang menyebarkan vïrus untuk menghalang ajarän ini terus berkembang. Akibat dari arahan yang dikeluarkan, ratusan pengikut yang menghadiri rïtual bersama-sama Patïent 31 cuba menïpu mengatakan mereka tidak menghadiri majlis tersebut.

Kerajaan Korea Selatan telah mengumumkan mereka akan membuat ujïan kesïhatan terhadap 200, 000 pengikut ajäran ini dan tidak menolak lebih banyak kes akan direkodkan. Larängan memakai topeng keselamätan sewaktu menghadiri upäcara rïtual ternyata akan menyebabkan lebih ramai orang dijangkïti COVïD-19.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."