Masal4h lambakan pendatang asing tanpa izin (PATI) di negara ini tidak akan selesai selagi individu ‘halimunan’ masih bergerak bebas di luar sana.

Pengan4lisis jenay4h, Kamal Affandi Hashim mendakwa, individu yang dimaksudkan adalah rakyat Malaysia sendiri yang menjadi pelindung, pemberi makan, penyewa rumah malah sesiapa sahaja terlibat dalam mengatur pergerakan keluar masuk PATI ke negara ini.

Dakwanya, mereka inilah yang sepatutnya diburu sehingga ke lubang cacing oleh pihak berkuas4 dan masyarakat sendiri, kerana menjadi pembel0t dengan menjual kedaulatan negara kerana tamakkan wang ringgit.

“Kita lupa pengkhian4t sebenarnya yang cuba kita lindungi sepanjang masa iaitu rakyat kita sendiri, rakyat kita yang memberikan mereka pelindungan, menyewakan kedai, menyewakan rumah, menyewakan kenderaan dan bukan sekadar itu sahaja.

“Menyebabkan mereka (P4TI) masuk dan sembunyikan diri, jadi inilah pengkhianat sebenarnya. Dari mana tek0ng dapat bantuan apabila sampai ke pesisir pantai, dari mana mereka dapat waktu-waktu pihak berkuasa akan meronda, siapa yang beritahu semua ini kalau bukan kalangan rakyat kita sendiri.

“Siapa yang bawa masuk menerusi lad4ng tebu di Utara tanah air, tak mungkin sindiket negara jiran boleh memindahkan PATI tanpa bantuan orang tempatan. Ini yang patut kita buruu, ini yang patut kita ketengahkan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Kamal Affandi berkata, sudah tiba masanya masyarak4t membuka minda dengan tidak melihat masalah kemasukan PATI dengan kelemahan pihak berkuasa semata-mata walaupun perkara tersebut berlaku.

Katanya, tindak4n seperti itu hanya akan menutup masalah sebenar iaitu pembel0t adalah rakyat Malaysia sendiri.

“Kita kata pihak berkuas4 tak laksana kerja mereka, katakan mereka dapat buat tangkap4n dan dihantar ke penjar4. Perbelanjaan harian bagi seorang P4TI adalah dalam lingkungan RM38 hingga RM40 sehari, kalaulah 100,000 ditahan ini bermakna kita belanja RM3.8 juta sehari.

“Bila pihak berkuas4 buat tangkap4n, suara-suara sumbang mengeji kenapa tangk4p dan sebagainya. Tapi bila tak ditangk4p dia akan kata pihak berkuas4 makan suap dan sebagainya. Tapi tiada yang menyentuh selama mereka di Malaysia, di mana mereka tinggal takkan di kayangan, pasti ada yang melindungi,” katanya.

Terdahulu, sejak pelaksanaan Perint4h Kawal4n Pergerak4n kerajaan telah menyerbu banyak kawasan yang menjadi lokasi pelindungan P4TI di negara ini.

Terbaharu, seramai 113 P4TI ditahan Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) selepas menyerbu penempatan warga asing di kawasan Perint4h Kawal4n Perger4kan Diperketatkan di Selayang Baru.

Hari ini, kawasan sepanjang pantai Ulu Sedili hingga Sungai Johor dikesan sebagai titik panas pendaratan P4TI di Johor.

Panglima Medan Barat Tenter4 Darat, Leftenan Jeneral Datuk Mohd Nazir Mami berkata, dianggarkan 60 hingga 70 peratus kawasan berkenaan dilihat berp0tensi sebagai kawasan pendarat4n.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."