Connect with us

#pop

“Macam Mimpi..” – Remaja Di Jemput Ilahi Ketika Dalam Perjalanan Untuk Mengajar & Jadi Imam

“Allah menghidupkan mem4tikan” (Al-Imran [3]: 156)

Allah SWT menulis di Luh Mahfuz akan jalan hidup semua hamba-Nya yang hidup dimuka bumi ini. Jodoh, rezeki, aj4l, m4ut telahpun ditetapkan. Sebagai muslim, qada’ dan qadar adalah wajib kerana ia termasuk dalam rukun iman.

Satu perkongsian telah dimuatnaik di akaun laman sosial Facebook milik Nordiah memberitahu bahawa anak lelakinya, Muammar Ashraf bin Ahmad Faizuli telah kembali ke R4hmatullah selepas terlibat dalam kemal4ngan. Seb4k, kerana All4hyarham Muammar ketika itu dalam perjalanan ke Cenderawasih untuk menjadi imam dan mengajar Al-Quran.

Ibu kepada 4rwah Muammar, memaklumkan di akaun Facebook miliknya bahawa Muammar terlibat dalam kemal4ngan. Tambahan beliau, arw4h Muammar diwadkan ke h0spital kerana keced3raannya yang ser1us di bahagian ot4k.

Mengikuti perkongsian terbaru Nordiah, anaknya itu telah kembali ke R4hmatuallah pada 10 Julai 2020. Nordiah meluahkan perasaannya yang sed1h dalam waktu yang sama bersyukur kerana melahirkan dan membesarkan anak lelaki yang elok budi pekerti, serta berbakti kepada keluarganya.

“Al-fatifah buat anak ummi. Amar adalah anak syurga ummi abah. Amar anak yang baik, adik dan abang yang baik. Ummi abah bangga dapat anak seperti Amar. Disaat-saat akhir Amar, Amar banyak berbakti kepada ummi abah. Banyak khidmat dengan keluarga. Allahhuakhbar. syurga tempat Mu. Muammar Ashraf, ummi rindu nak dengar suara gurauan mu dengan adik-adik.”

Pengguna alamaya, Muhammad Iqbak Maharani berkongsi perasaan duk4 atas kejadian yang menimpa All4hyarham walaupun tidak mengenali satu sama lain. Beliau berkata, pemergian All4hyarham amat dicemburui ramai umat muslim kerana menerima panggilan Illahi pada hari Jumaat. Tambahan dengan segala kebaikan, jasa dilakukan oleh All4yarham sewaktu dia masih bernafas.

Pengguna alamaya yang lain turut mend0akan agar Muammar Ashraf bin Ahmad Faizuli dicucuri rahmat dan berada dalam kalangan hamba-Nya yang beriman.

Sumber: Nordiah, Muhammad Iqbal Maharani via ohbulan

Kredit: t.tarikkaw/tmsi/v.vrlpress

Trending