Connect with us

#news

Mahu Hantar Kucing Kepada Teman Wanita, iní Antara Alasan dígunakan Sewaktu Sekatan

Sejak fasa ketiga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula semalam, pelbagai alasan yang díterima oleh pihak polis ketika melakukan sekatan jalán raya.

Antara alasan-alasan yang díberikan adalah ingin menghantar kucing kepada teman wanita, mahu ke kedai pajak gadai dan ingin berjumpa dengan kawan.

Oleh kerana tindakan yang mementingkan díri itu, ia mengakibatkan berlakunya kesesakan lalu lintas beberapa kilometer dí laluan utama daerah Serdang.

Menurut Ketua Polis Daerah Serdang, ACP Ismadi Borhan, pihaknya tidak lagi akan berkompromi dengan individu yang masih berdegil dengan melanggar perintah PKP.

“Sebelum ini, kami telah menempatkan empat sekatan jalán raya (SJR) dí seluruh daerah iní dan pada 8 pagi semalam, kami tambah lagi dua SJR termasuk dí lokasi iní (Jalan Puchong).

Sebaik SJR díkuatkuasakan semalam, kami dapati banyak kenderaan termasuk kenderaan berat melalui laluan iní yang sebelum iní dígunakan orang ramai bagi mengelak SJR dí lokasi lain,” katanya pada sidang media semalam.

Tambah beliau, díanggarkan lebih 100 kenderaan berat melalui laluan itu pada satu masa hingga menyebabkan berlakunya kesesakan luar biasa sehingga ia tular dí laman sosial.

Mahu Hantar Kucing Kepada Teman Wanita, iní Antara Alasan dígunakan Sewaktu PKP

Sumber: Bernama
Ismadi Borhan juga berkata, pihaknya telah menutup empat laluan dí kedua-dua arah iaitu jalán Persiaran Puncak Jalil menuju ke Bukit Jalil dan jalán Layang-Layang menuju ke Lebuh raya Damansara-Puchong (LDP) demi memperketatkan arahan PKP.

“Selain itu, Batu 7 jalán Puchong menghala ke jalán Klang Lama dan jalán Serindit dí Puchong Jaya ke Taman Wawasan juga akan dítutup,” katanya.

Seramai 196 individu dítahan dan 143 kompaun telah díkeluarkan kepada mereka yang ingkar arahan sejak 18 Mac.

“Orang ramai dínasihatkan mematuhi arahan pihak berkuasa supaya kekal berada dí rumah kerana tindakan lebih tegas akan díambil pada fasa ketiga PKP ketika iní iaitu tangkap, díreman dan dítuduh dí mahkamah,” ujarnya.

PKP fasa ketiga bermula dari 15 April hingga 28 April depan.

Continue Reading

Trending