Pemergia  yang dicemburui, Husnul Khatimah. Itulah yang disebut oleh netizen alam maya apabila membaca berita mengenai seorang pemuda yang maaut dilanggr kereta sewaktu pulang dari solat Asar di masjid.

Yang menjadi perhatian ramai adalah personaliti arwh Mohamad Ammar Lukman Roslan. Walaupun pada usia muda tetapi hati dan jasadnya terikat dengan Rumah Allah. Baru sahaja mencecah usia 23 tahun, hal ini sangat jarang didengari kerana tidak ramai manusia semuda itu rajin menunaikan ibadah solat jemaah di masjid.

Dalam pada itu, Eira Syirah iaitu kakak kepada arwh Ammar Lukman berkongsi di laman sosial Facebook mengenai pemergian adik tersayang. Eira juga kongsikan personaliti arwh yang sayyu dibaca orang.

Arwh mahu nikah dengan bidadari Syurga
”Adik saya baru balik dari masjid lepas solat Asar. Bukan nak lintas jalan, bukan duk kat tengah-tengah jalan tapi duk kat tepi sangat dah dengan jalan tu.

”Tapi orang tu terbabas langg4r dia.

”Dengan bekal sejadah hok dia bawak tu lah wat selimut dia tadi.

”Ammar adik yang paling baik, anak paling baik dengan mak ayah. Baik dengan semua orang. Terlalu banyak kebaikan dia, hanya Allah yang tahu.

”Pergilah dik. Semoga pergimu bersama para solihin. Syurga buatmu anak soleh. Selain itu kakak arwh juga menceritakan bagaimana arwh suka menghulurkan duit kepada ibunya. Namun setiap kali itu juga ibunya meminta arwh agar menyimpan untuk masa depan.

”Setiap kali dia selalu beri duit kepada mak. Mak asyik suruh simpan untuk masa depan dan buat nikah.

”Dan dia selalu cakap tak mahu nikah lagi. Nak nikah dengan bidadari. Allahurabbi.

”Arwh baik orangnya . sangat baik . semua orang malahan yang tidak mengenali akan berkata benda yang sama, bukan hanya kerana perilaku, akhlak dan peribadi, malahan juga penampilan beliau..

”Ya Allah 23 Tahun Kau pinjamkan dunia untuk Ammar dan sekarang Kau tempatkan beliau untuk menyusul alam abadi .. Allahurabbi sungguh mulia pemergian Mu ..”

”Takziah buat keluarga Muhamad Ammar Lukman bin Roslan. Semoga roh arwh dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan para Solihin.”

Dilangg4r kereta ketika berjalan pulang dari masjid

Untuk makluman, kejadian yang meraagut nywa seorang pemuda berusia 23 tahun itu terjadi sekitar jam 5:30 petang. Difahamkan mngsa baru sahaja usai menunaikan solat Asar di masjid itu, m4ut dilangggar ditempat kejadian.

Kejadian itu berlaku berhampiran rumah mngsa di Kampung Mengabang Lekor, Batu Rakit petang semalam. Mngsa sewaktu itu bekerja sebagai pembantu di sebuah kedai runcit. Mngsa sedang berjalan di lorong bahagian kiri jalan dari Lembah Bidong menuju ke rumahnya yang berhampiran dari tempat kejadian.

Namun, sebaik sahaja mngsa sampai di lokasi, difahamkan seorang pemandu wanita berusia 60 tahun yang memandu kenderaan Perodua Bezza telah hilang kawalan sewaktu memandu di selekoh lokasi tersebut.

Susulan itu, kereta yang dipandu wanita tersebut bersama dua ahli keluarga telah terbabas ke bahagian kiri jalan dan merempvh mngsa. Mngsa dipercayai telah terpelanting dan kereta Perodua Bezza itu juga telah langggar papan tanda dan tiang elektrik yang terpacak di bahagian kiri jalan.

Tambahan, Superintendan Abd Razak Hasan selaku Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Negeri mengesahkan kejadian itu sewaktu dihubungi pihak Sinar Harian. Kata Abd Razak Hasan, mayyat mngsa dibawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah, bahagian Unit Forensik untuk tujuan bedah sias4t sebelum diserah kepada ahli keluarga mngsa. Bagaimanapun, pemandu dan dua ahli keluarganya tidak mengalami sebarang kecederaan.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."