Ibu mertua kepada pemain skuad Kebangsaan, Muhammad Syafiq Ahmad yang ma’ut dalam kema’langan di Kilometer 163.6, Lebuh Raya Utara-Selatan arah utara dekat Sungai Bakap, Nibong Tebal, Pulau Pinang semalam sempat bergurau dengan seorang lagi cucunya, Aaira Nur Safiyya, 2, sebelum bertolak ke Pendang.

Zaiton Mat Rashid, 45, sempat mengu’sik Aaira supaya tinggal baik-baik bersama ibu dan ayahya kerana dia mahu membawa anak bongsu Syafiq, Muhammd Aisy Saqeef tinggal bersamanya.

“Arwh melawak dengan berpesan supaya Aaira duduk baik-baik dengan ibu dan abah sebab baby (Muhammd Aisy Saqeef) nak ikut mak tok.

“Kemudian pembantu rumah yang turut mening’gal dalam kejadian itu menyampuk yang dia pun mahu ikut mak tok,” kata anak saudara Zaiton, Zaiton Mat Rashid, 48, ketika ditemui di rumahnya di Kampung Padang Pusing di sini semalam.

Menurut Zaiton, arwh juga sempat memuat naik status di media sosial meminta ahli keluarga mendoakan perjalanan mereka pulang ke Kedah.

Arwh dipercayai memuat naik status itu sebelum bertolak pulang ke Pendang dari Johor Bahru kira-kira pukul 10.40 malam, Sabtu lalu.

“Saya memang tidak sabar untuk menunggu kepulangan mak su (Zainab) bersama cucu lelaki terbaharunya, tetapi mereka pulang sebagai jena’zah,” katanya.

Dalam kema’langan kira-kira pukul 4 pagi itu, tiga dila’porkan terbu’nuh iaitu bayi lelaki Muhammad Syafiq yang berusia 22 hari, Muhammad Aisy Saqeef; ibu mentuanya, Zainab, 45, dan wanita warga Indonesia, Titik Sukamti, 30-an.

Muhammad Syafiq, 25, yang juga penye’rang muda Johor Darul Ta’zim (JDT) dan anak perempuannya, Aaira Nur Safiyya berusia dua tahun hanya ce’dera ringan.

By The Klasik

"Tersilang akar ada tunasnya, Melingkar sabut kenal umbinya.."